Hlavní obsah

Poodkrytá tajemství pohádkové zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádkou můžete jen tak listovat - nebo vstát z lenošky a na vlastní kůži ji zažít v zahradě. Inspiraci, jak za domem vytvořit svět plný fantazie, vám přinášíme z anglického hrabství Durham.

Foto: Adéla Mclintock

Na formálních záhonech vládne kázeň. Jinde v zahradě roztříštěné do mnoha částí divočí břečťan a bájné „zlaté“ kapradí.

Článek

Nikdy není zahrada krásnější než ve chvíli, kdy ve vás probudí dávnou víru ve skřítky. Maggie a její muž Keith Bell, kteří žijí svůj sen na statku ze třináctého století s výhledem na durhamskou katedrálu, jsou o tom přesvědčeni.

Z přilehlého pozemku, kdysi téměř kompletně zarostlého plevelem, vytvořili kouzelnou zahradu, pěknou a tichou s nespočetnými zátišími, kde je dobře člověku i všelijakým tvorům z říše pohádek.

Za všechno může Alenka

Protože jsou manželé vášnivými čtenáři, pojali i úpravu zahrady jako vzrušující příběh. Námětem byla oblíbená kniha z dětství Alenčina dobrodružství v říši divů od Lewise Carrolla. Ač je místo prošpikované střípky autorovy barvité fantazie, nesklouzává do kýče.

Chce to jen vědět, jak se sladkými nesmysly naložit. Pak se i vepřík ze sádry vyjeví jako vkusný doplněk.

Česká hrušeň letos stanula proti tisíciletým patriarchům. Uspěje?

Zahrada

Velké čalouněné křeslo, v němž si Alenka hověla při čajovém dýchánku, zve k lenošení pod zastřešenou terasou, která stojí v půli cesty mezi domem a „Jezerem slz“, jak majitelé důvtipně pojmenovali rybníček zarostlý žabím vlasem. Na hranici mírně svažité parcely hlídá soukromí hustý živý plot. A pod ním, jak správně tušíte, se tmí hluboká králičí nora…

Důležité otazníky

Stejně jako dobrá kniha neprozradí všechna svá tajemství najednou, tak i tato zahrada servíruje nové objevy a inspiraci po kouscích, nikoli naráz. Odnikud ji nepřehlédnete jediným mrknutím. O to se výškou a hustotou dobře starají clony vytvarované z tisů, zeravů a ptačího zobu.

Povedená zahrada má být záhadná, tajemná, má vyvolávat otázky. Zvědavost nedá šanci nudě. Zato příležitostí ke klidným chvilkám odpočinku tu majitelé díky fortelnému nábytku mají fůru. Stačí zodpovědět otázku: „Kde si čaj vypijeme dnes?“ Na patiu s kouzelným zrcadlem, pod jabloní v sadu, kde patroluje smíšek kocour a věčně drmolí kos, u rusalčí studánky diskrétně schované pod čarodějnickou lískou, jak Angličané říkají vilínu, nebo v romantickém altánku?

Altánek z marcipánu

Pro navození správné atmosféry není nutné stavět perníkovou chaloupku nebo chatrč na muří nožce. Tady zvolili něžné barvy a romantické detaily a vsadili na vzdušný altánek, nazdobený jako šlehačkový dort s krajkovím z marcipánu. Ke třem z jeho šesti boků se tisknou tisy a bobkovišně, zbytek září a rozněžňuje dříve zasmušilý plácek kousek od domu.

Naproti altánku zahánějí splíny ušlechtilé vilíny ověnčené pestrobarevnými fáborky voňavých zimních květů.

V ladném neladu

Dům na středověkých základech si se zahradními stavbičkami zářícími novotou dobře rozumí. Překvapivých kontrastů v detailech je v zahradě mnoho. Na formálních záhonech vládne kázeň. Sošné ostatky fenyklu, štětky a rozrazilovců, pod kterými se dmou dlužichy, následované primulemi a narcisy, jsou neklamným důkazem pečlivě rozvržené výsadby, uložené s puntičkářskou přesností do rámu z tisu a listnatce.

Stačí však popojít po trávníku okolo hanbaté sochy, otevřít branku ve zdi a ocitnete se v příšeří náletových cesmín a zdivočelého břečťanu. Ani tady nálada nepotemní, byť tušíte, že tu nevyroste nic kloudnějšího než kapradí. Právě v těchto pohádkových končinách, do nichž jako by léta nikdo nevkročil, se s oblibou zdržují hejkalové a víly.

Při letošní Ptačí hodince padaly rekordy

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy a realizace zahrad

Reklama

Související témata:

Související články

Živý plot z buku na zahradě zazáří

Kdo by neznal dárce bukvic, habána z lesa? Buk tam roste pro užitek i pro krásu, jíž se chlubí až do kmetného věku. Když ho geometricky ztvárníme nůžkami na...

Tlustice vynikají rozmanitostí

Zamilovat se do tlustice je románek na celý život. Prožít ho může i ten, kdo si myslí, že u něj vydrží jen kytka umělá. Sympatická dlouhověká boubelka se...

Srdce zahrady může mít mnoho podob

Srdce zahrady je tam, kde to naše hned poskočí radostí. Může být hravé, romantické i voňavé, osvěžovat zelení nebo hýřit barvami duhy. Na nás záleží také to,...

Výběr článků

Načítám