Hlavní obsah

Skotka zkrášluje svou útulnou zahradu věcmi, které jiní nepotřebují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se 61letá Lynn Cameronová přistěhovala do svého domku ve skotském městě Alva, vypadala jeho zahrada jako skládka. Od té doby ji neustále zvelebuje. Používá k tomu ovšem předměty a materiály, které druzí lidé odkládají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skotka pěstuje na zahradě květiny ve starém krbu nebo pneumatikáchVideo: AP

 
Článek

Zahrádka paní Lynn bývala na počátku opravdu nehostinným místem. Povalovaly se po ní kusy rozbitého skla, cihel a korunu tomu nasadila pohozená lednice s mrazákem. Na profesionální celkovou renovaci neměla majitelka nikdy dost peněz. Sama tak vycházela s tím, co měla.

Zahradnické nadšení jí ale nikdy nechybělo, a tak se rozhodla vydat při péči o svou zahrádku jinou cestou. Svou parcelu nejprve důkladně vyčistila od všech odpadků a nebezpečného materiálu. Pro terénní úpravy a místo nejrůznějších záhonů začala pak využívat to, co jiní odložili.

A tak dnes návštěvníci mohou žasnout nad tím, jak nápaditě si paní Lynn počíná. Květinami osázený pár gumáků, pantoflů či tenisek je možné ještě tu a tam zahlédnout i na českých zahrádkách, málokdo ale jako venkovní květináč využije například starý krb. Přitom, když jej tak hezky obrůstá živý plot a červené květy raší právě tam, kde by měly být jazyky plamenů, působí celek nanejvýš přirozeně a zároveň i nenápadně.

Právě ona nenásilnost, s jakou Skotka do svého zeleného království zakomponovala kdejaký kus vybavení odloženého nejčastěji lidmi ze sousedství, je udivující. Své stupňovité záhonky vytvořila z vysloužilých pneumatik. Jako konstrukce k pěstování ovoce zase posloužil starý rám postele.

„Celá zahrada je plná recyklovaných věcí. Nikdy jsem neměla dopředu nějaký plán, prostě jsem vždycky použila zrovna to, co jsem měla, tak, jak se mi to právě hodilo. Moje matka mi říkala, využij to, co máš, a nikdy už nebudeš po ničem toužit. A to jsem také udělala, protože jsem neměla žádné peníze, za něž bych si mohla něco koupit,” popisuje pro agenturu AP svůj přístup i nelehkou situaci paní Lynn.

Čtenářka založila zahradu tak, aby se na ní mohla věnovat svému koníčku

Zahrada

A její okolí se jí snaží pomáhat. Lidé, kteří jdou kolem, jí nechávají zprávy o různých předmětech a materiálech, které nemají využití a o nichž se domnívají, že by se majitelce zahrady mohly hodit. „Jsem stále ve střehu!,” komentuje to Lynn.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pobyt na své zahradě doslova miluje, nejenom kvůli spoustě květin a plodin, ale právě i kvůli všem těm věcem, kterými ji zařídila. Ke každé z nich se totiž váže nějaká vzpomínka na konkrétní lidi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám