Hlavní obsah

Nejznámější zahrádkářský pár Británie karanténu neřeší. Jejich království vyžaduje péči neustále

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco spoustě lidí ve Velké Británii změnila karanténa styl života, manželský pár, který je vítězem několika národních zahrádkářských soutěží, má stále plné ruce práce. Jejich „Zahrada čtvera ročních dob”, která je oprávněnou pýchou průmyslového kraje na sever od Birminghamu, vyžaduje neustálou péči. Mnoho Britů si tak může alespoň na chvíli příjemně odpočinout při pohledu na záběry tohoto barevného království květin a stromů i jeho opatrovníků a tvůrců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britský pár, který vyhrává soutěže o nejhezčí zahradu, tráví karanténu jejím zvelebovánímVideo: AP

 
Článek

Manželé Tony a Marie Newtonovi z Walsallu jsou hrdými držiteli několika národních zahrádkářských cen. Jejich zahrada nese několikanásobný titul Nejkrásnější zahrada Velké Británie. A po zásluze.

V den otevřených zahrad jí projdou každoročně stovky nadšených fanoušků a obdivovatelů ze všech koutů země. Newtonovi pravidelně vítali ve svém království i spousty hostů, kteří neváhali a přiletěli ze zahraničí.

A není divu. Na zahradě, která při pohledu shora vypadá jako stylizovaný obrázek sovy, mají na tři tisícovky rostlin, keřů a stromů, mezi nimiž je možné si všimnout například azalek, těch mají 450, nebo japonských javorů, těch je na 120 anebo 15 jalovců šupinatých. To vše na pozemku o velikosti o něco maličko více než 1000 čtverečních metrů.

Zahrada je tím vzácnější, že ji manželé vytvořili v oblasti běžně označované jako „Black country”, tedy Černá země, to podle silně průmyslového zaměření kraje. Jejich rostlinám se ale daří. Nepochybně i díky každodenní péči, kterou jim dopřávají už dlouhých 38 let.

Britská zahrada je klenotem hýřícím všemi barvami

Tipy a trendy

Ostatně, i na záběrech jen pár dní starých je možné spatřit oba manžele, jak neúnavně zastřihují keře a na kolečku převážejí z jedné části zahrady na druhou vše, co je potřeba.

Hlavní kouzlo zahrady spočívá v důmyslném rozvržení jednotlivých rostlin tak, aby v každém ročním období vznikala v každém koutě stále nějaká barevná kompozice.

Na každém místě jsou proto zastoupena všechna tři rostlinná patra, od nejnižších květin, přes keře, až po nejvyšší stromy. A právě barevnost po celý rok dala zahradě jméno, pod nímž ji zná celá Británie i spousta příznivců v zahraničí - Zahrada čtvera ročních dob.

Anketa

Účastníte se se svou zahradou nějakých soutěží?
Ano, také u nás máme podobnou soutěž a účastníme se.
7,6 %
Rádi bychom, ale o žádné soutěži nevíme.
20,6 %
Ne, ale zapojujeme se do akce Otevřených zahrad.
7 %
O nějaké soutěži vím, ale neúčastníme se.
34,4 %
Ne, nemáme zahradu.
30,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1341 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Už dvacet dva let se o svou zahradu stará náš čtenář Martin se svou manželkou Věrou z Chuderova. Mají hezkou, členitou parcelu, přes kterou protéká potok. Pro...

Výběr článků

Načítám