Hlavní obsah

Rozkvetlé nádoby vyšperkují kouty v zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč sázet do květináčů, když na zahradě bujně kvetou záhony? To máte jako se šperky: nikdo je nepotřebuje, ale kdo je nasadí, zazáří a získá šmrnc. V každé zahradě se najdou místa, která můžeme udělat krásnějšími.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Skupina květináčů s oblíbenými balkonovkami obsadila prázdný kout a od té doby k němu směřují zálibné pohledy.

Článek

Kam přijdou, tam pěkně osázené nádoby korunují scénu, rozdmýchávají život, stávají se milým doprovodem i laboratoří k novým pokusům s barvami, texturami, vůní.

Kdykoli chceme, můžeme je nově uspořádat a během chvilky nastolit změnu k lepšímu – to vše bez rytí a bez pletí.

Do kouta s nimi

Nádoby nám umožňují využít k pěstování každý kout a růžek i tam, kde chybí zemina pro záhon.

Proč je tedy nechávat napospas prázdnotě a harampádí, když v nich mohou jásat růžové hrnkové jiřinky s bílými gramofonky květů petúnií a řepově červené listy kopřivěnek (Coleus scutellarioides)?

Prožijte léto s něžnou lobelkou

Zahrada

Opakující se trojkombinace nádoby opticky sjednocuje a zvyšuje jejich šanci prosadit se v prostředí plném rozkvetlých růží a trvalek. K dokonalosti vyladěné zátiší už nikdo přehlížet nebude.

Veselé stoupání

Jako zvýrazňovač každého stupínku působí květináče vyskládané bezpečně při okraji v řadě nad sebou na schodišti vedoucím do pokoje v patře pod střechou.

Co krok, to vesele růžové květy muškátů, tu a tam proložené velkokvětou petúnií v tmavším odstínu, které provázejí při cestě ven i domů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Růžové muškáty rozveselují každý krok. Velikost nádob a druh rostlin přizpůsobíme schodišti, aby zůstalo bezpečné pro chůzi.

Jelikož tyto oblíbené balkonovky rostou v terakotě, a ne v plastu, vyžadují častější zálivku.

Figura kohoutka na boční zídce, holubičky z králičího pletiva i rozpínavý kakost pod schody přispívají k romantické náladě venkovského stavení.

Nevšední shromáždění

Díky květináčům můžeme vedle sebe pěstovat rostliny, které by se spolu na jednom place v záhoně nesetkaly – třeba pokojovou palmu s jiřinkou nebo suchomilnou limonku (Limonium sinuatum) s žíznivou slunečnicí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Díky nádobám můžeme vedle sebe pěstovat rostliny, které by spolu na záhoně dlouho nevydržely.

Jedinečnou sešlost před skleníkem doplňují růžové tlamičky hledíku, aromatický kopr, laskavec v bordó odstínu (Amaranthus cruentus) Velvet Curtains, od něhož se skvěle odrážejí korálové květy fuchsií, dále ladné trávy a několik odrůd aksamitníku (Tagetes), které zlatou nití vyšívají slunečnou náladu od léta do podzimu.

Magický půvab rozkvetlého sadu

Zahrada

V říši listů

Čím víc nádob sešikujeme dohromady, tím lepší bude výsledný dojem, zvlášť když organizujeme přehlídku pod stromy s bohyškami (Hosta) v hlavní roli.

Podobnost, která mezi nimi panuje, by mohla hraničit s jednotvárností, proto se při výběru zaměříme na druhy a odrůdy, které vybočují z řady, ať už velikostí listů, barvou či kresbou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sbírka bohyšek, s přispěním purpurové dosny, osvěžuje bujným listovím dlážděné místo pod stromy.

Kdo chce zveličit dojem džungle, přidá exotickou dosnu (Canna) nebo banánovník. Bohyšky jsou trvalky společenské, dlouhověké a při pěstování v květináči navíc lépe chráněné proti slimákům.

Síla barev

Nejen barvy květin pomáhají vypořádat se s psí náladou nebo se zanedbaným koutem volajícím po změně.

Stačí pár tahů štětcem a nudná zeď se promění v noblesní kulisu pro pnoucí růži a trojici vysokých květináčů, jejichž modernímu vzhledu podařeně sekunduje decentní osazenstvo.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Moderní trio s decentně stříbrozeleným osazenstvem před levandulově modrou zdí úplně září.

Šalvěje (Salvia leucantha) svými květy kopírují odstín levandulově modrého nátěru, ale nesplývají s ním díky výrazným listům.

Působivou tečku tvoří stříbrný smil (Helichrysum petiolare) řinoucí se přes okraje z područí rýmovníků (Coleus argentatus).

Zahrada stvořená k obdivu a hrám

Zahrada

Dužnatá kopule

Zajistit netřeskům (Sempervivum), tradičním obyvatelům skalek a sutí, aby v nádobě náležitě vynikly, je oříšek.

Rozlousknout nám ho pomůže drátěný koš, ve kterém běžně zavěšujeme balkonové květiny. Obrátíme ho a posadíme na květináč vyplněný kamením.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Prťavé netřesky náležitě vynikají díky šikovnému nápadu s drátěným košem i tomu, že ční vysoko nad zemí.

Pak mezi mřížky postupně odspodu vtlačujeme sazeničky a současně posypáváme substrát do středu vznikající kopule, která se časem zahustí a zůstane krásná i v zimě, až se po ní rozleze jinovatka. Aby se květináč neutopil v oceánu trvalek, vyzvedneme jej na sloupek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vystavte pokojovky místo obrazů

Sešla se vám fůra pokojovek a řešíte otázku, kam s nimi? Jděte na to chytře a vystavte je, jako by to byla sbírka obrazů. Oživíte nudnou zeď, ušetříte spoustu...

Založte si záhon s květnatou loukou

Chcete se společně s motýly a včelkami radovat z rozkvetlé louky? Nemusíte hned obětovat trávník. Na záhonu se něžným lučním květům daří jakbysmet. Nyní je...

Vznešené magnolie jsou chloubou zahrady

Jeden letmý pohled na rozkvetlé magnolie zodpoví otázku, proč bychom je v zahradě měli pěstovat. Je to jednoduše pro radost, jakou nám dává jejich vznešená...

Výběr článků

Načítám