Hlavní obsah

Česko už zná ptáka roku 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí jej znají pod roztomilým jménem kominíček, ale odborně se nazývá rehek domácí (Phoenicurus ochruros). Právě tento druh byl českými ornitology vybrán jako Pták roku 2024. Přebírá tak štafetu po kachně, poláku velkém. Chování rehků se v poslední době mění, což ornitologové považují za možnou reakci na oteplování planety. Proto se na jejich pozorování chtějí v následujícím roce zaměřit.

Ptákem roku 2024 je rehek domácíVideo: ČSO

 
Článek

Šedavé nebo černošedé zbarvení a nápadný rezavý ocas, kterým často pocukává, patří mezi hlavní znaky rehka domácího. Mladí samci jsou v prvním roce života zbarveni nenápadně šedě jako samice, přičemž jen malá část má již náznak typického černošedého kabátku, kterým se pyšní většina samců až v druhém roce života. „Od tohoto metaforicky umouněného šatu se odvozuje lidové pojmenování kominíček,“ vysvětluje Petr Procházka z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

Rehci domácí do Česka ze zimovišť ve Středomoří přilétají v březnu. „Krátce po příletu lze pozorovat samce, jak zpívají z vyvýšených míst, jako jsou hřebeny střech nebo komíny. Rehci domácí začínají zpívat během dne jako jedni z prvních ptáků, a to ještě před rozedněním. Charakteristickým zpěvem, který má v sobě několik chraplavých či přiškrcených slabik, vymezují své teritorium a zároveň lákají samice. Po spárování samice staví hnízdo v nejrůznějších výklencích, na trámech v podstřeší, ale nepohrdne ani vhodně umístěnou polobudkou s horní polovinou přední strany otevřenou (tzv. rehkovníkem). Snáší 4 až 5 bělavých vajec a vyvádí mláďata dvakrát do roka, výjimečně až třikrát,“ sděluje Filip Petřík, který se rehkům domácím systematicky věnuje.

Rehek domácí ve zkratce

Rehek domácí (Phoenicurus ochruros) je malý pěvec, jenž společně s blízce příbuzným rehkem zahradním (byl ptákem roku 1993) patří mezi jediné dva druhy rehků, které se vyskytují ve střední Evropě.

  • Třída: ptáci
  • Řád: pěvci
  • Čeleď: lejskovití
  • Velikost: 13–14,5 cm
  • Rozpětí křídel: 25 cm
  • Lidové názvy: kominíček, čermáček, čermák a mnoho dalších názvů odkazujících na typické zbarvení a zpěv
  • Odhad velikosti hnízdní populace v Česku: 200 000–400 000 párů
  • Odhad evropské hnízdní populace: 5,7 milionu–10 milionů párů

Panelák už pátým rokem vábí poštolky, hnízdo mají ve starém hrnci

Zahrada

Pro malého pěvce se lidská sídliště stala zajímavým místem k životu. Původně vysokohorský druh se během několika staletí stal společníkem člověka – nejrůznější lidské stavby a zejména městská betonová džungle mu připomínají skalnaté prostředí hor. Zajímavé ovšem je, že zatímco dříve se v našich končinách rehci domácí chovali jako ryze tažní ptáci, v posledních letech lze v některých městech pozorovat přezimující jedince, jejichž počet navíc stoupá. „Proto jsme se v Brně začali tomuto fenoménu věnovat a zimující rehky individuálně značíme barevnými odečítacími kroužky,“ popisuje Petřík.

Foto: ČSO, Filip Petřík

Sameček rehka domácího v zimě. Právě tento jev, tedy jejich ochota přezimovat, je důvodem, proč byli rehkové domácí zvoleni Ptákem roku 2024.

Změna chování rehků domácích podle ornitologů patrně souvisí s oteplováním planety. Aby se rozluštění této záhady dostali blíže, rozhodli se právě rehka domácího vyhlásit Ptákem roku 2024. Udělením tohoto čestného titulu chtějí ornitologové upozornit na to, že i běžné druhy ptáků mohou napomoci porozumění, jak změna klimatu ovlivňuje rozšíření druhů a chování jejich jednotlivých populací.

S pozorováním rehků může pomoci každý

Už v těchto dnech se do sběru dat o kominíčcích může zapojit i široká veřejnost, a to účastí v akci Rehci v zimě, která probíhá od začátku prosince 2023 do konce února 2024. „Během této kampaně posbíráme cenné informace, které by jinak nebylo možné v takovém rozsahu získat. Zapojit se může každý, i bez předchozích zkušeností,“ vybízí Eliška Konopáčová, koordinátorka občanské vědy v ČSO.

Cílem je mapovat zimní výskyt rehků domácích v našem okolí. Pozorování rehků zadávejte do faunistické databáze ČSO birds.cz. Jak vysvětlují ornitologové, důležité jsou i negativní záznamy, tedy informace, že pozorovatel během vycházky rehka nezaznamenal. To vše pomůže ornitologům lépe pochopit, kde a v jakém prostředí rehci na našem území přezimují, ale i to, kde se v zimě nevyskytují.

„Pokud chcete zvýšit šanci, že zimující rehky potkáte, zajděte za chladnějšího počasí k místům porostlým loubincem, známým také jako psí víno nebo přísavník. Bobule této popínavé liány poskytují v období nedostatku hmyzu vítaný zdroj energie a za mrazivého počasí přitahují rehky jako magnet,“ radí Filip Petřík.

Radost z nové fasády mohou pokazit ptáci i pavouci. Co dělat, když si ji oblíbí a začnou ji ničit?

Jak na to

Nezapomeňte na pozorování ptáků i při tradiční Ptačí hodince

Kromě projektu Rehci v zimě se o víkendu 5.–7. ledna koná už tradiční akce ČSO – Ptačí hodinka. Během pátku až neděle si každý zájemce z řad veřejnosti vyhradí čistou hodinu pro pozorování ptáků přilétajících na jedno konkrétní vybrané krmítko či prostě zahradu. Počty takto pozorovaných ptáků pak zadávají na webu Ptačí hodinky.

Foto: ČSO, Pavel Štěpánek

Samička rehka domácího je méně nápadně zbarvená než sameček.

„Rehek domácí sice nepatří mezi druhy, se kterými bychom se během Ptačí hodinky setkávali často, ale každoročně se jich pár objeví, podobně jako několik holubů hřivnáčů, konipasů bílých či pěnic černohlavých, jejichž většinová populace z Česka odlétá. Díky velkému množství dobrovolníků, kteří se do programu každoročně zapojují, získáme další důležitá data o výskytu druhů, které u nás zimují,“ chválí práci dobrovolníků Konopáčová.

Už příští víkend se můžete zapojit do národního pozorování a sčítání ptáků. I z domova

Zahrada

Jak rehky podporovat během celého roku

Rehky domácí lze nejen pozorovat, ale je možné jim aktivně vycházet vstříc, a to po celý rok. Protože například rehci rádi hnízdí na lidských obydlích, rekonstrukce budov je dobré naplánovat na jiné období, než je čas hnízdění těchto ptáků.

Na zahradě můžeme odstranit nástrahy a překážky, které jsou pro rehky a jiné ptáky nebezpečné – zakryjme sudy a jiné nádrže s vodou nebo do nich umístěme plováky, aby se v nich ptáci nemohli utopit. Zabezpečíme stávající prosklené plochy proti nárazům ptáků a neinstalujme další prosklené plochy.

Udělejme svou zahradu pestrou a různorodou – takovou, kde rehci a jiní ptáci najdou dostatek hmyzu pro mláďata, to znamená se spoustou kvetoucích rostlin, křovíček atd. Omezme chemii a snažme se nabídnout místa příhodná nejen ke sběru potravy, ale také ke hnízdění.

Pro rehky můžeme vytvořit nebo koupit speciální typ budky, tzv. rehkovník, která nemá malý kruhový otvor, ale celou horní polovinu otevřenou. Pamatujme však, že budku je třeba umístit na bezpečném místě, chráněném zejména před kočkami.

Pokud máme kočky, držme je během hnízdního období uvnitř domu a nepouštějme je na dvůr ani na zahradu, protože rehčí mláďata nejsou po opuštění hnízda plně vzletná a představují pro kočky velmi snadnou kořist, radí ornitologové.

Hygiena na krmítku je stejně důležitá jako to, čím ptáky přikrmujete. Víte, čeho se vyvarovat?

Zahrada

Reklama

Výběr článků

Načítám