Hlavní obsah

Už příští víkend se můžete zapojit do národního pozorování a sčítání ptáků. I z domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý lednový víkend je opět vyhrazen pro pozorování a sčítání ptáků na krmítkách v Česku. Zapojit se může každý, kdo má rád ptáky, chuť pomoci ornitologům, a především - kdo si může vyhradit hodinku volného času, kterou bude věnovat pouze sledování krmítka a jeho opeřených hostů. Není to nijak těžké, pojďte to také zkusit!

Foto: ČSO, Libor Jiřinec

Kdo má štěstí, schází se mu na krmítku početná společnost. Zde jsou to například pestrobarevní stehlíci, k nimž přilétá žlutavý čížek.

Článek

V roce 2023 má široká veřejnost už popáté možnost zapojit se do sčítání ptáků na krmítkách. Akce, kterou organizuje Česká společnost ornitologická, nese roztomilý a přiléhavý název Ptačí hodinka.

Ve dnech 6. - 8. ledna může kdokoli, kdo je právě na území České republiky a má možnost pozorovat ptáky na krmítku, sledovat jejich počty a zaznamenané výsledky poslat ornitologům.

Ornitologové takto získají spoustu důležitých informací o chování a populacích ptáků, kteří přezimují na území ČR.

Fotky ze zimní zahrady jsou jako pohlazení po duši

Zahrada

Kde sčítat

Pokud váháte, zda pozorování zvládnete, můžete zůstat klidní, ornitologové akci naplánovali tak, že se může zúčastnit opravdu každý, aniž by měl zkušenosti z minulých let.

Sčítat ptáky na krmítku můžete kdekoli, kde je to pro vás nejpohodlnější - na balkoně, v parku, v lese… Vyberte si ale takové místo, kde pro vás nebude problém strávit čistou hodinu. Nejpohodlnější je proto samozřejmě pozorování z tepla domova, máte-li krmítko za oknem či na zahradě.

Pokud tak dosud nečiníte, můžete už nyní ptáky na velké sčítání připravit tím, že jim začnete na krmítko servírovat rozmanitou stravu, jejímž základem budou nejrůznější semena, ale třeba i lojové koule atd.

Hygiena na krmítku je stejně důležitá jako to, čím ptáky přikrmujete. Víte, čeho se vyvarovat?

Zahrada

Ptáci si tak brzy zvyknou na nové místo, kde najdou potravu, a tak budete mít koho pozorovat a počítat.

Po dobu sčítání zůstaňte na jednom místě, nelze tedy sčítat náhodně, během procházky, takový výsledek by pro ornitology neměl žádnou vypovídací hodnotu.

Jak počítat

Při počítání berte v úvahu všechny ptáky, které během hodiny v okolí krmítka zahlédnete. Nemusí ani usednout přímo na krmítko, stačí, když je zahlédnete v jeho okolí.

Nesčítejte všechny ptáky téhož druhu, které zahlédnete, dohromady, zaznamenejte si vždy jen nejvyšší počet ptáků jednoho druhu, který jste při pozorování zahlédli najednou.

Například: Začínáte pozorovat v celou. Ve čtvrt zahlédnete na krmítku 5 koňader. V půl jich zahlédnete 7 a ve tři čtvrtě jich přilétne 6. Znamená to, že si zaznamenáte 7 koňader, protože to je nejvyšší počet koňader, které jste během pozorovací hodiny zahlédli najednou.

Několik pravidel

  • Sčítat můžete i několikrát během víkendu, například jednu hodinu každý den. O každém pozorování pošlete zvláštní záznam.
  • Pokud sčítáte ve větší skupině (více členů rodiny, rodina s přáteli, sousedy) u jednoho krmítka ve stejnou chvíli, o tomto pozorování pošlete pouze jeden záznam.
  • Sčítejte všechny ptáky, které na vlastní oči vidíte, a to třeba jen v okolí krmítka, nebo když jen kolem proletí.
  • Počty samců, samic či mláďat nehrají roli, vše počítáte jako jednoho ptáka.
  • Nezapočítávejte ptáky, které pouze slyšíte, nebo o kterých víte, že na krmítko zalétají, ale zrovna ve vaši hodinu nedorazili.
  • Pokud na vaše krmítko zalétá jen málo ptáků, nebo dokonce během hodiny nepřiletí žádný, pořiďte záznam i tak. I to je důležitá informace pro ornitology.

Co budete potřebovat

Máte-li už vybrané místo, odkud budete mít hezký výhled na krmítko a víte, že tam zvládnete vydržet celou hodinu (konkrétní hodinu si v termínu od 6. do 8. ledna včetně vyberete sami), pak už se stačí jen vybavit tužkou či elektronikou a praktický může být také dalekohled. Pokud máte možnost, zkuste se vybavit také klíčem k určování ptáků.

Ornitologové pro sčítání připravili elektronický formulář (bude zprovozněn v pátek 6. 1. 2023) a také sčítací arch, který si dopředu vytisknete. Výhodou archu je, že na něm už máte podobizny nejčastějších ptačích návštěvníků na krmítkách znázorněné, takže nebudete mít potíž s jejich určováním, pokud se v ornitologii příliš nevyznáte. Několik základních druhů si rovněž můžete prohlédnout také v naší galerii.

Jak odevzdat výsledky pozorování

Pokud budete vyplňovat elektronický formulář, nemusíte už pak odesílat nikam nic. Váš záznam se hned objeví na stránce. Do něj také uvedete informaci o místě pozorování (blízkost lesa, keřů, rybníků v okolí apod.)

Vytištěný arch přepište do elektronického formuláře na stránkách Ptačí hodinky. Odesílat můžete po celý týden.

Anketa

Zapojíte se do Ptačí hodinky?
Ano, účastníme se pokaždé a letos to nebude výjimka.
36,9 %
Ano, zkusíme to.
46,8 %
Ještě nevíme, jak nám to vyjde.
7,1 %
Spíš ne...
3,4 %
Ne, my určitě ne.
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 406 čtenářů.

Ornitologové pátrají po plochách, do kterých narážejí ptáci. Zapojit se může každý

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Krmítka pro ptáky, Krmivo pro ptáky, Budky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám