Hlavní obsah

O venkovní nábytek ze surových palet je třeba pečovat dvojnásob

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní nábytek montovaný z použitých i nových palet je v posledních letech v Česku hodně oblíbený. Máme pro vás tipy, jak o tento typ nábytku pečovat i jak mu navrátit krásu, pokud je už po nějaké době používání trochu opotřebený. Kvalita dřeva nebývá největší, a tak je údržba o to důležitější.

Foto: Archiv firmy Luxol

Impregnační nátěr Xyladecor Xylamon HP BPR nábytek ochrání před dřevokazným hmyzem a houbami proti modrání a šednutí dřeva.

Článek

Paletové stolky, křesla, pohovky či postele vznikají s minimálními náklady a co do funkčnosti si s klasickým nábytkem často nezadají. Je ale třeba brát v úvahu, že pokud jde o materiál, tak o nějaké odolné dřeviny typu teak, meranti, eukalyptus apod., které jsou pro zahradní nábytek vhodné, v případě palet rozhodně nejde.

Vznikají zpravidla z méně odolných jehličnatých dřevin. Je tedy třeba věnovat jejich údržbě větší pozornost.

Foto: Profimedia.cz

Venkovní nábytek je vystaven všem změnám počasí. Je třeba ho proto ošetřit ochranným olejem. Vhodný je třeba OSMO ochranný olej s UV složkou. Díky tomu nebude dřevo tak rychle šednout a sesychat.

Interiérový nábytek z palet vydrží dlouhá léta bez větších zásahů. Ten venkovní ovšem musí celoročně odolávat povětrnostním vlivům i UV záření, a tak potřebuje péči.

Pokud chcete použít již nalakované palety, pak před jejich renovací nejdříve pečlivě zbruste smirkovým papírem starý, olupující se a zašlý nátěr. Povrch musí být hladký a začištěný.

Dřevo zbavte veškerého prachu a nečistot a předtím, než se pustíte do barevného tónování, opatřete ho ještě impregnačním nátěrem.

Foto: Lights4fun

Dřevěný nábytek se rozhodně vyplatí chránit před sluncem slunečníky i textiliemi.

Volte impregnace, které nábytek ochrání před dřevokazným hmyzem a houbami. Impregnační nátěr také zlepší přilnavost vrchního nátěru a vyrovná i savost dřeva. Následně užitá barva nebo lak tak budou na paletách držet rovnoměrněji.

Foto: archiv firmy

Pokud chcete, aby měl nábytek trendy přírodní odstín, můžete vyzkoušet lazury Luxol Dekor.

Po naimpregnování dřeva můžete volit mezi lakem, který dřevo chrání před vnějšími vlivy a zachová jeho přirozený vzhled, nebo lazurou, která jej i částečně obarví, či barvou, jež povrch dokonale překryje. Výhodou lazur je, že zvýrazní strukturu a kresbu dřeva.

Natírání by v každém případě mělo probíhat za dobrého počasí a při teplotách maximálně do 30 °C. Rozhodně není vhodné natírat ve vedrech ani v mrazech.

Foto: Profimedia.cz

Hodně namáhaný nábytek je vhodné ošetřit vrstvou laku. Vhodný je třeba Fortekryl, který je odolný proti UV záření i povětrnostním podmínkám.

Ideálně volte nátěry s ochranou proti UV záření, takové, které zajišťují zvýšenou vodoodpudivost, vysokou přilnavost nátěru a mechanickou odolnost.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Trendem jsou laky s matně saténovým vzhledem v šedavých odstínech taupe a lazury v tlumených zemitých odstínech, které podtrhnou industriální vzhled paletového nábytku a vytvoří žádoucí dojem patiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám