Hlavní obsah

Venkovní schodiště volte bezpečné a odolné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárazový vítr, prudký déšť, přímé slunce, tíha napadaného sněhu. To vše musí venkovní schodiště zvládnout, a k tomu být bezpečné. Funkční stránka je prioritou, při výběru schodiště je rovněž rozhodující, jak frekventované bude. Může být využívané jen v části roku nebo naopak veřejné a pocítit nápor desítek osob.

Foto: JAP Future

Venkovní segmentové schodiště se skládá z jednotlivých dílů, tzv. segmentů. K ukotvení bočnicového schodiště je důležitá dostatečně pevná zeď.

Článek

Venkovní schodiště musí vyhovět specifickým parametrům, které odpovídají způsobu a četnosti užití. Podle toho zvolíme vhodný typ, dodavatel nám eventuálně doporučí i materiálové provedení. V exteriéru se používá jiná povrchová úprava než uvnitř domu, ale typ schodiště je obdobný jako v interiéru.

Do menších prostor se hodí točité schodiště, které nezabere tolik místa.

Do atypických prostor vybíráme tzv. segmentové, jež se skládá z jednotlivých dílů (segmentů) a přizpůsobí se každému prostoru. Oblíbené je i schodiště bočnicové, jehož nosnou konstrukci tvoří pouze kovové bočnice.

Materiál jedině odolný

Nejvíce se používá schodiště celokovové, oblíbená je i varianta dřeva a kovu. Zásadní však je, aby schodiště nekorodovalo. Proto se využívají nerezové materiály nebo ocelové s povrchovou úpravou žárovým pozinkováním. Povrch a vzhled lze změnit i nástřikem ze vzorníku barev RAL.

Na stupně jsou vhodné i dřeviny, ale pouze exotické, jež zvládnou venkovní prostředí. Obvykle je to bangkirai či merbau dovezené z Indonésie a Malajsie. Jsou tvrdé, odolné vůči plísním a houbám, jakémukoliv počasí.

Nášlap na více způsobů

Klimatické podmínky rozhodují: jiné je to na horách, kde počítáme se sněhem, jiné v Polabí. Obecně odborníci doporučují celokovové nášlapy z tzv. pororoštů. Díky nim také skrze stupně propadává sníh a snazší je úklid a údržba schodů.

V případě plného schodišťového nášlapu ulpívají na povrchu dešťové kapky, které způsobují kluzkost, povrch namrzá.

Foto: JAP Future

Pororoštové nášlapy venkovního schodiště Industry, skrze které propadá v zimě sníh a úklid je snazší.

Vždy je důležité myslet na protiskluznou úpravu. Řešením může být jemná mřížka na povrchu schodišťových stupňů nebo plechový výlisek s protiskluznou úpravou. U dřevin jsou běžné vyfrézované drážky v jednotlivých nášlapech.

Údržba schodiště

Jako vždy, i tady je zásadní prevence, jedině tak schodiště vydrží v náročných podmínkách co nejdéle. Určitě se vyhneme agresivním prostředkům, jako je sůl, různým chemikáliím, protože při delším kontaktu poškodí i kovové stupně.

Jakmile se objeví známky koroze, je nutné ji zavčas opravit obroušením a následně přelakováním barvou. U dřevěných nášlapů je nezbytné pravidelné natírání speciálními oleji.

Ukotvení schodiště
Základovou patku, kterou tvoří betonový blok, je nutné umístit do nemrznoucí hloubky 80 cm. Jen tak se vytvoří dostatečně pevný podklad pro schodiště.
V případě bočnicového schodiště je důležitá dostatečně pevná zeď, která je vhodná ke kotvení. To platí i pro horní podestu balkonu či terasy, kam schodiště vede.

Anketa

Máte rádi v exteriéru točitá schodiště?
Ano, svému okolí vždy něco přidají.
16 %
Docela ano.
0 %
Jak kdy a jak u čeho.
18,1 %
Spíše ne.
5,3 %
Ne, točitá schodiště se mi vůbec nezamlouvají.
60,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 94 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Renovujeme dřevěné schody

Sebelepší dřevěné schody se časem poškodí. Pokud renovaci svépomocí provedeme včas a zvolíme správné prostředky, nebudeme ani muset volat odborníky. Nevěříte?

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Výběr článků

Načítám