Hlavní obsah

Je čas probudit terasu k životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně se zase dá sedět venku na sluníčku! Nastavte mu tvář z lavičky obklopené pěkně osázenými květináči. Sezonu v nich nastartují kvetoucí jarničky i druhy, které na první pohled nepatří k tradičním rostlinám do nádob.

Foto: Adéla Mclintock

Nádoby s nevšedními dřevinami dají svěží šmrnc místům, jako je dlážděná terasa, kde není kam sázet

Článek

Spousta trvalek a trav ještě ani nezaklekla do startovních bloků, počítat už však můžeme s jarními cibulovinami a primulkami, což jsou takové milé roztleskávačky. Dobře nás naladí, zároveň povzbudí stromky a keře - ústřední hráče květináčového týmu. Před zapojením do hry je podrobíme prověrce.

Dovedou koutek k sezení zútulnit a oživit svěží zelení? Mají pěkně barevné či tvarované listy? Snesou omezený prostor pro kořeny? Vzdorují mrazu? Ano? Perfektní! Teď už jen stačí vybrat nádobu, která by neměla volat po zvláštní pozornosti, aby ji neodváděla od rostlin, a můžeme začít sázet. Pokud své favority mezi rostlinami teprve hledáte, máme pro vás pár zajímavých tipů.

Seznamte se s blýskalkou

Blýskalka (Photinia x fraseri) Red Robin se v nádobě blýskne nejjasněji, je-li zapěstovaná do stromku s přímým kmínkem, který vynáší korunu a umožňuje podsázení. Díky lesklým stálezeleným listům se tváří sympaticky po celý rok. Ovšem nejskvělejší vizuální lahůdkou je teď, kdy má listy v brilantním červeném odstínu, který udržuje ještě dlouho po vyrašení.

Něžné sněženky a další jarní otužilci si pro nás na konec zimy připravili překvapení plné romantiky

Zahrada

Opomenutou zálivku nám odpustí, ale stání v průvanu odstoná. Neduživé nebo namrzlé výhony zkrátíme do zdravého dřeva, ze kterého znovu obrazí.

Nandina je jiná

Ač celý název zní nandina domácí (Nandina domestica), v našich končinách se přirozeně nevyskytuje, ba i v zahrádkářských kruzích je leckomu neznámý její ušlechtilý tvar a jemná, vzdušná struktura.

Keřovitá rodačka z Číny tvoří okolo 50 cm dlouhé nevětvené výhony se zpeřenými listy. Ty se sladce rdí, jen v létě v nich převládá chlorofyl. V červenci nakvétá, poté plodí korálky rudé i přes zimu. Zkruší-li ji surový mráz, zhnědne a znovu vyraší po sestřižení. Neholduje suchu ani mokru, jinak je soběstačná.

Vesele kudrnatá leukotoe

Keřovitá leukotoe (Leucothoe axillaris) Curly Red není obr, má však ohromnou schopnost přitahovat pohledy. Umí být vždycky šik, k čemuž přispívá fakt, že na podzim neodhazuje svršky.

Celkově působí elegantně, symetricky. Potrpí si na extravagantní listy. Ty jsou leskle kožovité, tuhé a různě pokroucené, takže to vypadá, jako by měly trvalou, v chladnější části roku navíc zvýrazněnou červeným až purpurovým přelivem. Prospívá v nevápnité půdě ve stínu, při garantované půdní vláze i na slunci.

Kalina modroplodá potěší nos

Rozhodnutí pořídit si některou z kompaktních odrůd kaliny modroplodé (Viburnum tinus) a dovolit jí, aby si hned vedle lavičky otevřela parfumerii, nebudeme litovat. Nasládlá vůně kvítků nahuštěných do kopečků působí v časných jarních dnech jako skvělý životabudič. Totéž platí o svěží zeleni listů. Zdají se být pevnější, než doopravdy jsou, proto mohou při holomrazu na slunci uschnout. Po seříznutí (i hlubokém) spolehlivě obráží. Horko a delší sucho zvládá na jedničku, nesmí stát v mokru.

Tipy pro výsadbu

  • Odtokové otvory překryjeme střepy z hliněného květináče, keramzitem či kousky polystyrenu. Zabrání vyplavení substrátu.
  • Kompostovou zeminu bez rašeliny smícháme s pomalu rozpustným hnojivem. Přidat můžeme gelové krystalky, které pomáhají udržet vláhu.
  • Rostliny sázíme do stejné hloubky, v jaké rostly v původním kontejneru.
  • Je-li v kontejneru několik jednotlivě zakořeněných řízků, můžeme je dle potřeby rozdělit.
  • Stromek na kmínku podsázíme, aby pod ním nebyla vidět jen holá půda.
  • Sezonní podnájemníky (třeba primulky) můžeme zasadit i s květináčem a po odkvětu je snadno vyměnit za jiné.
  • Po výsadbě rostliny důkladně zalijeme a zamulčujeme. Zálivku opakujeme vždy, když horní vrstva půdy proschne.
  • Pokud dřeviny občas zastřihneme, každoročně na jaře vyměníme část substrátu a přidáme hnojivo, porostou v nádobě šťastně několik let.

Zkrocená divočina Johna Ruskina

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Pohoda v domácí rajské zahradě

Pozvěte domů partu živých rostlin a nálada v pokoji se úplně změní. Vzduch zajiskří kyslíkem, oči zabloudí v amazonské zeleni a rázem je tu dějiště pro...

Něžné čarování paní zimy

Okrasné keře si z mrazivého násilí nic nedělají. Své půvaby zakonzervovaly tak znamenitě, že se z nich můžeme těšit až do jarního pučení.

Vřesovec změní zimní den v rozkvetlý sen

Jaká louka kvete v zimě? Ta vřesovcová! Nespočtem kvítků se vzpírá ročnímu období a ve své silácké životnosti dokáže zvítězit nad ledem a sněhem. Pokud jste...

Výběr článků

Načítám