Hlavní obsah

Pět statečných aneb Pokojovky, které přežijí přehmaty začátečníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr února bývá pro spoustu lidí opravdu vyčerpávající, protože po studených zimních měsících chybí kontakt se svěží zelenou přírodou. Jedním ze způsobů, jak se odreagovat a užít si něčeho živého alespoň v malé míře doma, v pokoji, je pěstování rostlin. Vybírat lze i nenáročné druhy, které ustojí nejeden přehmat začátečníka.

Foto: Profimedia.cz

Šplhavnice zlatá

Článek

Jedním z velmi častých důvodů úhynu pokojových květin během zimy bývá přemíra zálivky. Méně zkušení majitelé totiž neberou v potaz měnící se potřeby rostliny v průběhu roku a odpočívající rostlinu jednoduše ulijí.

Pomocníky, kteří jim prozradí, kdy je čas na zálivku, mají přitom doslova na konci své ruky. Stačí se před zaléváním jednoduše prstem přesvědčit, jak moc vlhká je zemina v květináči. Je-li suchá, pak květinu zalijeme, pokud je ale hlína vlhká, prostě zálivku vynecháme.

„Zaschlejší květinu ještě máme šanci oživit. S ulitou už toho moc nesvedeme,“ upozorňuje odborník na pěstování rostlin Tom Brown v deníku The Telegraph.

Zatímco některé květiny jsou na pravidelnou zálivku a její přesnou míru velice citlivé, jiné jsou vůči občasným přehmatům začátečníka tolerantnější. Ten, komu již příroda opravdu velmi chybí, ale do nějakého velkého pěstování pokojovek se pouštět neodvažuje, může začít s několika prověřenými odolnými jedinci.

Šplhavnice zlatá

Šplhavnice zlatá (Epipremnum aureum) je převislá/popínavá pokojovka, která je velice nenáročná na péči. Její listy mají srdcový tvar a jsou zelenožlutě žíhané, mohou být ale také jen zelené.

Živé rostlinky vykouzlí doma tu pravou pohodu

Tipy a trendy

Hodí se jak na poličku, tak na zavěšení, dobře se bude cítit hlavně v koupelně nebo v kuchyni, tedy v místnostech s vyšší vlhkostí vzduchu. Rychle roste, takže brzy vytvoří ten správný dojem domova plného zeleně. Patří mezi tzv. čističky vzduchu.

Tenura

Tenura, lidově zvaná tchynin jazyk (Sansevieria trifasciata), je svou nenáročností doslova vyhlášená. Proto patří k nejčastěji pěstovaným rostlinám v interiérech vůbec.

Tenura vydrží i chyby začátečníků

Zahrada

Hodí se pro začátečníky i pěstitele s nedostatkem času. Dobře se uplatní například v ložnicích, není totiž tak náročná na světlo. A navíc, podobně jako šplhavnice, ochotně čistí vzduch ve svém okolí.

Foto: Profimedia.cz

Tenura

Zelenec

Zelenec (Chlorophytum comosum), například kultivar Vittatum s jedním bílým pásem uprostřed každého dlouhého úzkého listu, je velice oblíbenou pokojovkou vhodnou pro začátečníky. Velmi snadno se rozmnožuje díky spoustě vzdušných odnoží, které neustále vytváří.

Foto: Profimedia.cz

Zelenec

Majitele potěší svým pestrým jakoby rozcuchaným vzhledem. I on patří k pilným čističům ovzduší v místnostech.

Toulcovka kolumbijská

Toulcovka kolumbijská (Spathiphyllum wallisii) patří mezi odolnými rostlinami mezi nejkrásnější. Její bílý květ v podobě jakési plachty působí velice dekorativně.

Pokojovky nosí radost nejen o Vánocích

Zahrada

Toulcovka se v letních měsících ráda hodně napije. Když má nedostatek vláhy, svěsí listy k zemi a tím svému majiteli dá naprosto jasně najevo, co se od něj žádá. Po zalití se obvykle po pár hodinách zase vzchopí. Také tato rostlina je velmi dobrým čističem vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Toulcovka kolumbijská

Břečťan

Břečťan (Hedera) patří mezi popínavé rostliny. Ochotně se pustí do šplhu po konstrukci, kterou mu majitel přichystá, anebo se vydá na průzkum okolí po povrchu, který jej bude obklopovat.

Foto: Profimedia.cz

Břečťan

Z břečťanu lze doma vytvářet zajímavé kompozice, majitel s ním dosáhne v místnosti snadno toho pravého dojmu zaplavenosti zelení.

Lze volit mezi barevnými variantami s tmavě zelenými listy nebo světle zelenými či žíhanými. Pozor ale, dvě poslední varianty potřebují více světla. I břečťan se doma uplatní jako čistič vzduchu.

Pár obecných rad pro naprosté laiky
Aby se rostlinám dobře dařilo, je vhodné je uchovávat na místě s relativně stálou teplotou. Nedávejte je do blízkosti dveří, zdrojů tepla a do průvanu.
Pokud máte květinu na okně, nenechávejte ji v noci za zataženým závěsem, mezi ním a oknem vznikne studená kapsa, která rostlinám nedělá dobře.
Květináče s rostlinami umístěte na podnos se štěrkem, aby přebytečná voda po zálivce mohla odtéct a pomalu se odpařovat do ovzduší.
Dopřejte rostlinám co nejvíce světla, dbejte i na jejich čistotu. Zejména na větších listech se usazuje prach, proto je potřeba je čas od času otřít, aby v nich mohla probíhat fotosyntéza.
Rostliny zalévejte odstátou vodou. Studená voda představuje pro rostliny nepříjemný šok.

Anketa

Máte některou z doporučených květin doma?
Dokonce všechny!
7 %
Ano, hned několik z nich.
55,6 %
Jednu ano.
23,2 %
Nemám tušení.
1,8 %
Ne.
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9523 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenáročné pokojovky pro začátečníky

Nadšenci, kteří se chtějí věnovat pěstování pokojových rostlin, nebo čerství majitelé bytů často přemýšlejí nad tím, s kterými rostlinami mají začít. Vyplatí...

Aloe je ideální parťák pro zapomnětlivé

„Konečně ta pravá!“ pomyslí si každý, kdo v honbě za kytkou skromných kvalit natrefí na aloe. Čím nedbalejšího opatrovníka tahle cizokrajná kytka má, tím je...

Trio pokojovek s designovou hodnotou

Starček, svícník, fitonie. Tyhle tři druhy vás přesvědčí, že se i z pokojových rostlin mohou stát designové objekty. Uchvacují barvami a nevšedními tvary.

Výběr článků

Načítám