Hlavní obsah

Nadchněte se pro modřence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existují tucty různých druhů a odrůd modřenců (Muscari), každý s jedinečným charakterem i vlastnostmi, že je snadné založit sbírku, která promění parapet či stůl na terase v úžasný poutač pohledů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Modřence probouzejí sběratelskou vášeň. Výstavka z nich je úžasným poutačem pohledů v jarní zahradě. Nakvétají od března do května.

Článek

Cibulky modřenců nyní najdeme v zahradnictví nebo je můžeme objednat přes internet přímo od pěstitelů z Nizozemska, u nichž častěji natrefíme na vzácné druhy a zajímavé novinky.

Zasadíme-li je dřív, než přijde Mikuláš, můžeme se už na jaře kochat a chlubit nefalšovaným půvabem (nejen modrých) modřencových květů.

Výběr adeptů

Kdo se pro modřence jednou nadchne, nepřestane, dokud jich neposbírá aspoň 93, což je přesně polovina jedné z největších kolekcí na světě, kterou vlastní Richard Hobbs z východní Anglie.

Ozdobou vaší sbírky bude nejen kuriózní modřenec chocholatý (M. comosum), o němž člověk pochybuje, zda vůbec patří do stejného rodu, tak i tuctový modřenec arménský (M. armeniacum), jenž se modral už v zahrádkách našich prarodičů.

Malá ukázka velké rozmanitosti

Krátká, hustá, dlouhá i prořídlá, široce válcovitá či do špičky protáhlá hroznatá květenství se často během dospívání mění tvarově i barevně. K rozmanitosti přispívají různě velké listy rašící většinou dlouho před rozkvětem.

Hladké stvoly obvykle dosahují výšky natažené dlaně. Jsou i vyšší, hodící se skvěle k řezu do vázy, v níž vydrží až 14 dní.

Pěstování v květináči má své výhody

  • Aby vynikl jedinečný charakter druhu či kultivaru, sázejí je sběratelé po vícero cibulích do samostatných květináčů. Nejlepší jsou mrazuvzdorné hliněné, u nichž máme kontrolu nad množstvím zálivky.
  • Na dno s odtokovým otvorem položíme hliněné střepy či kamennou drť bránící vyplavování substrátu.
  • Vsypeme lehký, propustný substrát tak, aby zbylo dostatek místa pro zakrytí cibulek ve správné hloubce 5 až 10 cm.
  • Cibulky se zašpičatělou částí směřující vzhůru rozložíme těsně vedle sebe, aniž by se dotýkaly.
  • Zakryjeme je vrstvou zeminy a lehce upěchujeme tak, aby zůstala mezera aspoň 3 cm od okraje květináče kvůli zálivce.
  • Po povrchu rozložíme drobný štěrk či vermikulit. Asi centimetrová vrstva ochrání substrát proti vysoušení větrem a vymílání deštěm.
  • Pečlivě zalijeme.
  • Modřence mají rády zeminu vlhkou tak akorát.
  • Přiložíme cedulku s názvem rostliny nebo jej voděodolným fixem poznačíme přímo na květináč.
  • Květináče přeneseme na zimu do skleníku nebo postavíme na chráněné místo venku, nejlépe do bedýnek se slámou.
  • V březnu vystavíme sbírku na slunné místo.
  • Po odkvětu rostliny přihnojíme, odstřihneme uvadlé hrozny a listy necháme zežloutnout. Po dvou třech letech modřence přesadíme a oddělíme dceřiné cibulky, jimiž se množí.

Listopad(k)ové aranžování rozzáří sychravé dny

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zahradnictví

Reklama

Související témata:
Modřenec

Související články

Nevšední kouzlo podzimní zahrady

Když je venku tak pěkně, že se nechce domů, tráví Eva Křenková celý den ve své nádherné zahradě v Dobřichovicích. Stále ještě je v ní co dělat a obdivovat.

Pestré barvy pro balkon a terasu

Pro osázení nádob mají zahradnictví stále co nabídnout, a tak si můžeme užít pestré barvy podzimu nejen pohledem do korun stromů, ale i na balkoně či terase.

Vypěstujte si třapatky ze semen

Když v červenci rozkvetou třapatky, vypadá to, jako by se do záhonů skoulelo sluníčko. Úbory zadržují letní žár dlouho do podzimu, a až vyhasnou, obdaří nás...

Výběr článků

Načítám