Hlavní obsah

Královny oken - pelargonie

Novinky, M. Lžičařová, časopis Kouzlo zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelargonie jsou mezi balkónovými květinami v  oblíbenosti jasnými jedničkami. Proč? Jsou nenáročné na pěstování a přitom dokážou zdobit záplavou krásných květů.

Článek

Pozná je snad každý. A protože se u nás pěstují již dlouho, považujeme je za domácí, přestože jejich domovinou je slunná jižní Afrika. Pelargonie jsou populární hlavně kvůli svému nepřetržitému kvetení od jara až do mrazů, ale také pro rozmanitost druhů a barvu květů.

Dokonce i když nekvetou, jsou pěkné a zajímavé – různými tvary listů, jejich zbarvením i vůní. Jsou vděčnými rostlinami pro okenní truhlíky, na balkony a terasy, převislé odrůdy se hodí především do závěsných květináčů a košů. Vypadají dobře jako jednobarevný závoj, ale i v kombinaci více barev. Můžeme jimi osadit jednu solitérní nádobu, jsou však půvabné i v seskupení několika hrnků.

Do hrnků, košů a truhlíků

Nejčastěji pěstované páskaté a převislé muškáty patří k rostlinám, kterým to sluší snad úplně všude, kde je dost sluníčka: můžou zdobit okna patrových městských domů, balkony a terasy vil, můžeme jimi rozsvítit venkovní schodiště. Nejpůsobivější však stejně zůstanou na venkově. Neokázalá prostota roubených chalup se snadno snoubí s krásou nenáročných, přitom barevně výrazných muškátů.

Těžko bychom jim mezi ostatními květinami hledali konkurenci! V malých oknech chaloupek i v truhlíkách před nimi jsou pelargonie jednoznačně královnami. Důkazem všestranného využití obou jmenovaných druhů, tedy páskatých a převislých muškátů, jsou i dřevěné stěny altánů a pergol, kde okoličnatá květenství v mnoha barvách od bílé, přes růžovou a červenou až po temně fialovou dokážou navodit tu pravou pohodovou atmosféru venkovské či dokonce prázdninové romantiky.

Chladné Angličanky

Pro pěstování v bytech, kancelářích a podobně, tj. na vnitřním parapetu, kde nehrozí sluneční úpal, jsou vhodnější anglické pelargonie. Mají výrazně větší květy, často jsou dvoubarevné, s tmavým okem uvnitř květu.

Dalším druhem, se kterým jste se také jistě již setkali, je „vonící“ pelargonie. Po promnutí sametově plstnatých, bohatě členitých listů, se rozline příjemná vůně. Ani ony pálivé sluníčko zrovna nemilují a květy také nemají příliš výrazné, přesto patří právě pro vůni listů k často pěstovaným a osvědčeným rostlinám.

Jak je pěstovat

Páskaté a převislé muškáty mají podobné nároky na světlo, teplo, vláhu i substrát. Velkokvěté anglické a vonící muškáty však vyžadují poněkud odlišné podmínky. Abychom se dočkali bohaté násady květů u všech, stojí za to si připomenout, jak s nimi máme zacházet.

Páskaté a převislé muškáty jsou světlomilné a teplomilné. Vyhovuje jim přímé sluníčko, snesou ale i přechodné zastínění. Pokud stojí delší dobu ve stínu, rostliny se vytahují, slábnou, málo kvetou a jsou náchylné k chorobám. Oba druhy je nutné od podzimu do jara z venkovního prostředí přemístit do prostor s teplotou kolem 8 stupňů – ideální jsou studené skleníky, světlé sklepy a verandy, zimní zahrady. V letních měsících rostliny hodně pokvetou, když je umístíme na teplé a slunné stanoviště. Oba jmenované druhy vydrží nedostatek či nepravidelnost zálivky, naopak na přemokření jsou zejména převislé muškáty velmi citlivé. Na trvale suchých stanovištích ovšem také nenarostou, ani tolik nekvetou jako v přiměřeně vlhkém substrátu.

Kvalitní substrát určený speciálně pro pěstování pelargónií je dnes možné na trhu běžně koupit, stejně tak hnojiva. Pokud dodržíme správné dávkování, dočkáme se velkých silných rostlin s bohatými květy, které budou zdobit okna až do mrazů.

Také velkokvěté a vonící muškáty mají být v zimě udržovány v teplotě mezi  5 a 10 stupni. Pokud tuto podmínku dodržíme, máme velkou šanci, že v průběhu dubna až května, kdy je přihnojujeme, krásně nakvetou. Pozor, jsou citlivé na nedostatečnou zálivku, nesprávné hnojení a hlavně na přímé sluníčko!

Anglické (velkokvěté) a vonící pelargonie jsou tedy vhodné spíš pro pečlivého a pozorného pěstitele, který jim kromě náležité péče, dokáže především poskytnout i správné umístění, zejména přes zimu. Na rozdíl od předchozích druhů se těmto pelargóniím daří spíše v interiérech než venku. Květináče se solitérními rostlinami proto umisťujeme na okna směřovaná k východu či severozápad.

Po zimě

- Odstraníme suché listy a poškozené části rostlin

- Zdravé rostliny seřízneme na tři očka a přesadíme do čerstvého substrátu určeného speciálně pro pelargónie a začneme zalévat

- Seříznuté části rostlin nemusíme vyhodit, ale naopak vysázet do substrátu pro zakořenění – získáme tak další rostliny

- Ošetřené rostliny potom přeneseme na teplejší stanoviště, které je dostatečně osvětlené, a zálivku postupně zvyšujeme

- Když mají rostliny bohaté olistění, můžeme začít s postupným přihnojováním. A pak už se můžeme těšit na bohatou násadu květů

Nezapomeňte

- Rostliny pěstujeme v substrátu určeném přímo pro muškáty

- Při výsadbě nezapomeneme na dostatečně vysokou drenážní vrstvu na dně pěstební nádoby

- Na jaře je chráníme před nočními mrazíky, na venkovním stanovišti je ponecháme až po zmrzlých

- Muškáty rozmnožujeme řízky, které odebíráme v srpnu nebo při ošetření rostlin po zimě v březnu

- Přestože milují světlo a teplo, za horkého počasí nádoby, v nichž muškáty pěstujeme, zastíníme, aby se kořeny „neuvařily“. Stačí, když květináč s rostlinou vložíme do většího obalu, který zachytí přímé sluneční paprsky

Reklama

Související články

Květinové závěsné koše lze zhotovit i doma

Závěsné koše jsou rok od roku populárnější. Na rozdíl od klasických závěsných nádob s věncovým efektem osázení působí plnějším, pěkně kulovitým dojmem, protože...

Voňavé pivoňky mohou i léčit

Pivoňky patří k významným zahradním trvalkám a okrasným keřům, jsou to oblíbené květinové královny jara. Jejich pěstování ale zcela snadné není.

Když se jaro střídá s létem

Po velkých grandiózních květech ohromujících v máji, začíná v červnu naše zahrady zpestřovat celá řada květů, možná méně velkolepých, ale zato déle sloužících...

Výběr článků

Načítám