Hlavní obsah

Květinové závěsné koše lze zhotovit i doma

Právo, Adéla Taitlová

Závěsné koše jsou rok od roku populárnější. Na rozdíl od klasických závěsných nádob s věncovým efektem osázení působí plnějším, pěkně kulovitým dojmem, protože rostliny nevyrůstají pouze z vrchní části, ale i z bočních stran. Osázení je sice o něco náročnější, ale zase ne tolik, aby se nedalo zvládnout svépomocí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Výroba závěsného květinového koše

Článek

Ke zhotovení potřebujeme koš se řetízkem na zavěšení, výstelku, plastovou fólii, kvalitní substrát, případně vodu zadržující gelové granule, hnojivo, rostliny, ostrý nůž nebo nůžky, větší květináč nebo kbelík, konev na zálivku.

Postup
1. Koš postavíme na květináč nebo kbelík, aby byl stabilní. Řetízek dáme stranou. Do koše umístíme výstelku a srovnáme ji s okraji. Některé vložky jsou speciálně upravené tak, aby vodu propouštěly pozvolna, jiné, třeba mechové, vyžadují dodatečnou vrstvu propíchnuté plastové fólie. Jako malý zásobník vody poslouží plastová miska položená na dno koše.
2. Necelou polovinu koše vysypeme substrátem a promícháme ho s dlouhodobě působícím hnojivem. Přidat můžeme gelové granule, které mají schopnost zadržovat vodu a substrát tak udržují déle vlhký. Zavlažíme.
3. Do výstelky vytvoříme po stranách buď prsty, ostrým nožíkem, nebo nůžkami malé otvory, ve vzdálenostech asi 15 až 20 cm a rostliny jimi opatrně protáhneme. Dáváme pozor, aby nedošlo k poničení tenkých kořínků a výhonů. Kořenové baly před vytažením necháme nasáknout vodou, budou tak lépe držet pohromadě. Rostlinky s malými baly zasunujeme do koše z vnější strany.
4. Rostlinky s většími baly se přes drátěnou konstrukci dostávají obtížně, proto je uložíme dovnitř koše a otvorem protáhneme zelenou část rostliny, ale jen v případě, že je dokonale chráněna papírovou nebo plastovou ruličkou. Tato rourka, do níž můžeme zabalit celou rostlinku, provlékání ohromně usnadní. Každé patro kořenových balů zasypeme vrstvou substrátu, přitlačíme a zavlažíme.
5. Centrální rostlinu vysadíme vzpřímeně, vrchní okrajové rostliny pak mírně zešikma směrem ven. Povrch jejich kořenových balů by měl být spolu s ostatní zeminou 2 až 3 cm pod okrajem koše, aby zbylo místo pro zálivku.
6. Nakonec důkladně zalijeme konví s kropítkem a zavěsíme na vhodné místo.
FOTA: Adéla Taitlová, Právo

Jaké rostliny jsou nejvhodnější

  • Přednost mají druhy převislé - petunie, kalibrachoa, verbena, vějířovka, sanvitálie, jahodník, popenec či plectranthus.
  • Mezi vzpřímenými druhy vhodnými pro centrální osázení vynikají begonie, fuchsie, netýkavka, pelargonie, šalvěj, hledíkovka či osteospermum.

Rady & tipy

Závěsné koše jsou nejčastěji z pozinkovaného natřeného drátu. Optimální velikost se pohybuje mezi 35 až 50 cm v průměru. Menší příliš rychle vysychají. Čím větší je nádoba, tím je těžší (nejtěžší je po zálivce) - proto vybíráme odpovídající velikost háku a upevňovacích prvků. Koš s řetízkem + výstelka stojí 120-200 Kč.

Koše se osazují zdola nahoru. Pro spodní a postranní části se hodí bujné, převisle rostoucí druhy. Centrální rostliny usazené na vrch by měly být trsnatého, keříčkovitě vzpřímeného charakteru. Sesazujeme k sobě jen ty rostliny, které rostou stejným tempem, jsou podobně velké a mají stejné nároky na péči a stanovištní podmínky!

Výstelka koše je nezbytná - zabraňuje ztrátě zeminy. Atraktivně vypadá vložka z rašeliníku, vhodnější jsou ale alternativní materiály: kokosová vlákna, plsť, karton, vodopropustná tkanina, poslouží dokonce i novinový papír.

Osázené koše pravidelně zaléváme a hnojíme (praktické je dlouhodobě působící hnojivo, které je účinné po celou sezonu).

Reklama

Související články

Jak si snadno vyrobit hravou nápaditou koláž

Koláž je výtvarná práce, při které vlepujeme různé materiály, útržky papírů, novin, ale i fotografií a textilu do obrazové plochy. Zkuste s námi touto...

Vyrobte si efektní šperkovnici na drobnosti

Ozdobnou krabičku lze použít jako krabičku dárkovou, pro ukládání šperků a bižuterie nebo dalších drobností. Základem je dřevěné pouzdro, které ozdobíme podle...

Výběr článků

Načítám