Hlavní obsah

Když se jaro střídá s létem

Novinky, Miloslava PERGLOVÁ, časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po velkých grandiózních květech ohromujících v máji, začíná v červnu naše zahrady zpestřovat celá řada květů, možná méně velkolepých, ale zato déle sloužících k potěše oka. Keře a trvalky, které dovedou kvést od června do srpna, a některé téměř do podzimu. Zkrátka neúnavní dříči.

Článek

Již půl roku se s vámi měsíc po měsíci procházíme zahradami, abychom se rozhlédli, čím se můžeme potěšit a co je pro dané období typické. Při listování fotografickým archivem zjišťujeme, jak dalece se průběh jednotlivých let může lišit, někdy se příroda předběhne, jindy mešká. Nikdy však nepřestává být parádnicí, vždy se dokáže postarat o to, aby byla zajímavá.

Hlavu zvedněme výše

V červnu již většina stromů dokvétá, ale o potěchu z květů nad hlavami ani v červnu nepřijdeme. Jen musíme vyjít do větších zahrad či parků, a tam se třeba i trochu podivit. V této době totiž kvetou samí velikáni, a ne ledajací. Slyšeli jste již o lyriovníku tulipánokvětém? Že byste ho očekávali v pohádce Jana Wericha? Kdepak, jeho název přesně odpovídá vzhledu, typické znaky má zaneseny přímo do jména. Listy připomínají svým tvarem lyru a květy jsou podobné žlutým tulipánům.

U nás se pěstuje již od 17. století, někdy se také nazývá tulipánovník (Liriodendron tulipifera). A což takhle dřezovec trojtrnný (Gleditsia triacanthos)? Tato nenáročná a velice přizpůsobivá dřevina s nepřehlédnutelnými trny je schopná v krátké době dorůst značných rozměrů, poskytnout stín a zpevnit půdu. V červnu silně zavoní žlutavými květy nahloučenými v převislých hroznech. Plody jsou ploché hnědé lusky s jedlou dužninou. Mohli byste si je zmýlit s luskem trnovníku akátu (Robinia pseudoacacia), který v této době také krásně kvete a voní, je však jedovatý.

 V červnu se potěšíme i některými rozkvetlými keři – již plně kvetoucí vajgélií (Weigela) a tavolou (Physocarpus), nově nakvete korunatka (Stephanadra) či ruj (Cotinus).

Zaostřeno na trvalky

Právě trvalky jsou ty, které se na barevnosti června podílejí snad nejvíce. Trvalky, neboli pereny podle latinského perennis – vytrvalý – tvoří nesmírně bohatou a různorodou skupinu okrasných rostlin. Mohou se kombinovat v pestrých trvalkových smíšených záhonech nebo vytvářet působivé jednobarevné plochy, stejně dobře však zaujmou jako solitéry pro zpestření trávníkových ploch či jako obruba cestiček. Vybereme si mezi nimi květiny vhodné pro slunná stanoviště, a naopak stínomilné, nízké, vysoké, skalničky, mokřadní rostliny...

 V červnu zdobí zahrady opojně vonící levandule (Lavandula), stínomilné čechravy (Astilbe), zářivá volsk á oka (Buphtalmum), podenky připomínající trávy (Tradescantia), léčivá šalvěj (Salvia) či kočičkami oblíbená šanta (Nepeta)… Názvy v červnu kvetoucích trvalek jsou stejně pestré jako jejich květy a tvary: denivka, zvonek ostrožka, karafiát, liliochvastec, dlužicha, kosatec, smolnička, kohoutek, dračík, rodgersie, mák…

 Jak jsme se zmínili, mnohé dovedou kvést dva tři měsíce. Je to buď jejich přirozená schopnost, nebo mají velkou základnu vyšlechtěných kultivarů, což při správné výsadbě umožňuje rozložit délku kvetení na delší období. Na některé z těch, které můžeme obdivovat již v červnu, ale také později, se můžete těšit do příštího čísla. Potkáte se v něm s růžemi, hortenziemi, mochnami, tavolníky, třezalkami, kopretinami a...

Reklama

Související články

Aby se trávník v létě zelenal

V zahradě není plocha, která by se v nárocích na vodu vyrovnala trávníku. Proto je pro něj zejména v tomto období dostatek vody nejdůležitější. O to víc, že...

Výběr článků

Načítám