Hlavní obsah

Po zranění zad se nemohl vrátit ke své práci, a tak začal zdobit svůj dům. Vytvořil unikátní umělecké dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný dům je možné objevit v jedné z ulic Toronta. Pod vrstvou statisíců drobností, které jsou připevněné k jeho povrchu, nelze skoro rozpoznat jeho tvary. Představuje tak svébytné umělecké dílo, které náhodní kolemjdoucí ocení jako zajímavost a místní považují za důležitou součást svého okolí. Na počátku všeho bylo ale velké neštěstí, které majitele potkalo.

Portugalec proměnil svůj dům v Torontu v excentrický unikátVideo: Reuters

 
Článek

Nyní 79letý Albino Carreira se do kanadského Toronta přestěhoval společně se svou ženou v roce 1972. Pracoval jako dělník na stavbě. V roce 1993, když mu bylo 50 let, ovšem spadl a zranil si páteř. Lékaři mu ji museli zpevnit pomocí šesti šroubů a dvou kovových destiček.

Muž se ale ke své práci již vrátit nemohl a stal se z něj invalida. Zákrok, který mu provedli chirurgové, jej ovšem inspiroval k nápadu. Tak jako jemu přidali do těla šrouby a destičky, rozhodl se obdobným způsobem přizdobit také svůj dům.

Vzhledem k omezeným možnostem pohybu začal zvolna a postupoval po krůčcích. První se dočkala proměny jeho poštovní schránka. A teprve pak se začal proměňovat vzhled všech fasád domu, poté garáže, a nakonec i povrch jeho vozu.

V této čtvrti města je šedá na domech zapovězena

Tipy a trendy

Veškeré volné plochy majitel pokrývá mozaikou z dřevěných špalíčků, centů, mušlí i skleněných kamínků. Postupem času začal přidávat i další předměty, zejména vysloužilé hračky. Ty mu dodávají i sousedé z okolí. Ostatně nejenom díky zakomponovaným hračkám má dílo pana Carreiry velký úspěch u dětí, které oceňují pestrost fasád. „Líbí se mi to. Vážně se mi to líbí. Mám tento typ umění strašně rád a myslím, že je to velmi jedinečné umělecké dílo,“ neskrýval své nadšení v reportáži agentury Reuters malý Lenox.

Je zřejmé, že obrovské množství drobností přilepovaných a přivrtávaných k fasádě vyžaduje spoustu pečlivé práce. A tak zatímco pan Carreira pomalu prochází kolem svého domu a tu a tam něco znovu připevní, opraví nebo přidá, lidé ze sousedství se zastaví na kus řeči, což do jeho života vnáší vždy něco nového, zajímavého.

Pravidelnou kolemjdoucí je Ruth Kemuntová: „Vždycky žasnu, co všechno tam připevňuje. Každé ráno, když jdu kolem, něco zdobí. Pracuje a u toho mu hraje hlasitá hudba.“

Neobvyklý dům už před lety získal i oficiální status v rámci města. V roce 2002 byl prohlášen za Excentrickou zahradu Toronta. Ačkoli to dnes patrně již nikdo přesně nespočítá, odhaduje se, že na jeho výzdobu majitel použil přes 600 tisíc šroubků, 3000 korkových zátek od vína, stovky mušliček a několik desítek hraček.

Kdepak, to vás nešálí zrak, tohle je skutečně poloviční dům

Tipy a trendy

Kanaďanka proměnila část svého domu i terasy v jedno velké kočičí hřiště

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám