Hlavní obsah

Milovník porcelánu jako obchodník neuspěl, a tak jím obkládá svůj dům. Vzniklo bizarní umělecké dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se v roce 1986 Truong Van Nguien z vietnamské provincie Vinh Phuc nadchl pro krásu starého porcelánu, myslel si, že by se mohl živit jeho skupování a prodejem. To se ale nakonec nepodařilo, a tak ho napadlo jej využít jako zdobný prvek na svém domě. Svůj domov tak proměňuje už takřka 30 let ve svébytné muzeum tradičního vietnamského porcelánu.

Unikátní dům ve Vietnamu je ozdoben 10 tisíci misek a talířůVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Stěny pokryté beze zbytku porcelánovými talířky a miskami jsou charakteristickým znakem turistické atrakce ve vietnamské vesnici Kieu Son v provincii Vinh Phuc. Dům patří místnímu válečnému veteránovi, který jej během posledních téměř třiceti let proměnil v živé muzeum tradičního vietnamského porcelánu.

Vše přitom začalo nevinně. Když v roce 1985 propustili Truonga Van Nguiena z armády, vrátil se do své rodné vesnice a začal se živit jako truhlář a příležitostný lakýrník. Tak se k němu o rok později dostal místní sběratel starožitného porcelánu, když potřeboval nalakovat stůl se židlemi. Truong začal pracovat na zakázce a starožitník jej mezitím začal zasvěcovat do krás a tajů tradičního porcelánu.

Truonga porcelán ohromil a nadchl natolik, že se rozhodl, že se jeho sběratelem stane také. A co víc, že jej bude na různých venkovských výprodejích levně skupovat a sám si otevře obchod, kde jej bude s jistým ziskem prodávat.

Takový plot jste ještě neviděli! Svůj úkol plní, a ještě navíc pobaví

Tipy a trendy

Vydal se proto po severských provinciích země a za starý porcelán utratil doslova poslední dong (místní měna, 1 Kč = cca 1080 dongů). K nelibosti rodiny si peníze na porcelán začal následně půjčovat od přátel a známých a domů pak přinášel své úlovky v batohu.

Potíž nastala, když se začal zajímat o to, kdo by mohl mít eventuálně o historický porcelán z Vietnamu zájem. Zjistil tehdy totiž, že hrozí riziko, že peníze za jeho další přeprodej by mohly být využity k financování válečných konfliktů. Na tom se nehodlal podílet, a tak porcelán dál jen hromadil a přemýšlel, co s ním.

Foto: Newsflare, AP

Se zdobením domu začal majitel téměř před 30 lety. Takto dům s 10 tisíci talířů a misek na fasádách i na interiérových zdech vypadá dnes

Bylo jasné, že by rád svou sbírku vystavil, ovšem kdyby ji nechal jen někde vyloženou, hrozilo značné riziko, že bude rozkradena nebo zničena. Příliš nepochyboval o jejím osudu ani v případě, že by zemřel. Rodina by mu ji určitě rozprodala, a to nechtěl dopustit.

Když se v roce 1989 pustil do stavby svého domu, začal do malty na jeho zdech lepit jednu misku vedle druhé. „Říkal jsem si, že to je jediný způsob, jak ochránit dědictví našich předků, když to vše připevním ke stěnám našeho domu,“ citoval už před čtyřmi lety Truonga web OddityCentral.

Muž takto dekoruje svůj domov už téměř 30 let a jeho příbytek se stal nejenom živým muzeem vietnamského tradičního porcelánu, ale zároveň i velice neobvyklým uměleckým dílem. Jak vypadá Truongův dům nyní, přinesla před časem záběry agentura Newsflare a vy si je můžete prohlédnout v úvodu našeho článku.

Anketa

Jste také posedlí sběratelskou vášní?
Ano, také patřím mezi nadšené sběratele
12 %
Jsem spíš rekreační sběratel/ka
23,9 %
Sbíral/a jsem kdeco, ale už mě to přešlo
20,3 %
Ne, to mě nikdy nepostihlo
43,8 %
Celkem hlasovalo 1748 čtenářů.

Brazilka si postavila dům z lahví od alkoholu. Děti jsou na ni pyšné

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám