Hlavní obsah

Jak udržet trávník zelený i v obdobích sucha

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržet trávník svěže zelený v období sucha není vůbec snadné. Přesto existuje několik osvědčených triků, jak mu významně pomoci.

Foto: Hecht

Sytě zelený trávník v období letních veder je pro spoustu zahrádkářů jen sen. Ale existují způsoby péče, které mu mohou pomoci.

Článek

Vše začíná ostrým nožem na sekačce

Ač to zní možná podivně, ale kvalita nože, přesněji míra jeho ostrosti se na stavu trávníku významně podepisuje. Sekačka, jejíž motor nemá dostatečný výkon a má navíc tupý a zubatý nůž, trávě doslova škodí.

Vybíráme nádrž na dešťovou vodu

Tipy a trendy

Namísto toho, aby nůž listy trávy rovně a rychle uřízl, je prostě „ukouše”. Okraje listů pak zůstávají dlouho roztřepené, kvůli čemuž pak trávník rychleji ztrácí vláhu a zasychá.

Nesekejte tak často

„Základem je úplná změna přístupu k zalévání a sečení trávníku. Intenzitu sečení je třeba snížit, v dobách extrémního sucha pak i zcela omezit. Trávník sekejte na nejvyšší stupeň délky. Nízký anglický trávník má sice exkluzivní vzhled, nedokáže ale zadržet tolik vláhy, a půda proto rychleji vysychá. Vyšší trávník si lépe drží vlastní mikroklima a delší stébla lépe zadržují vlhkost,“ radí Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialisty na zahradu.

Pět chyb v péči o trávník. Děláte je také?

Jak na to

Nerozmazlujte ho pravidelnou zálivkou

Trávník není domácí mazlíček a tak nepotřebuje zalévat každý den vždy ve stejnou hodinu. Takový trávník se akorát stane přecitlivělým na eventuální „výpadky”, s nimiž se pak špatně vyrovnává.

Naopak odolným se trávník stane tehdy, když je zaléván nepravidelně (ale o to více) a zvykne si na to, že musí s vodou šetřit. V kombinaci s tím, že přestanete sekat, postačí jej pak zalévat jednou za 4-5 dní.

Přizpůsobte suchu i nastavení závlahového systému

Pokud k zalévání trávníku využíváte automatický závlahový systém, je dobré přeprogramovat jej v období sucha tak, abyste vodou co možná nejvíc šetřili. Tak bude trávník zalit možná o něco méně, ale rovnoměrně a nebudou na něm vznikat holiny.

Automatické zalévání je pak rozhodně úspornější než zalévání ruční.

Foto: Bauhaus

Velmi praktickým řešením je zachycovat si dešťovou vodou a tu pak uchovávat v podzemní nádrži. Vyrábějí se v různých velikostech, pro mnohé není třeba ani jámu vybetonovat.

Zalévejte dešťovou vodou

Nejlepší je využívat k zalévání trávníku dešťovou vodu. Takový majitel zahrady pak nemusí v době sucha čelit nevraživým pohledům sousedů, že ubírá vodu z veřejné sítě. (Což ostatně obce v dobách sucha zpravidla zakazují.)

„Při sběru dešťové vody je především potřeba myslet na to, aby byly nádoby na zachycenou vodu z nezávadných materiálů. Vyvarujte se i měděných okapů nebo střešní krytiny z asfaltu, tyto látky by mohly vodu kontaminovat,“ upozorňuje David Irmann ze společnosti Bauhaus.

Pro zálivku trávníku jsou dobrým řešením podzemní nádrže, jejichž objem zaručuje dostatečnou zásobu vody i při delších obdobích sucha. Zároveň je nutné počítat s tím, že jsou určené pro větší sběrné plochy.

Pět kroků k úspoře vody doma i na zahradě

Jak na to

Výhodou je, že jsou uzavřené, umístěné pod zemí, takže se voda v nich v horkých dnech nepřehřívá a ani není vystavena slunečnímu svitu. To vše dohromady zaručuje delší životnost nasbírané vody.

Sucho trápí i městské trávníky
Se starostmi o to, jak udržet během letního sucha zeleň svěží, jsou na tom obce stejně jako zahrádkáři. Názory na problematiku se liší stejně tak jako přístupy jednotlivých měst. „Nejčastěji se řeší, zda vůbec, anebo jak často trávníky v parcích a ve veřejných městských prostorech přes léto sekat, a zda plýtvat vodou při jejich zavlažování. Neexistuje jednotný, všemi doporučený postup ani jediné správné řešení. Důležitá je zejména včasná reakce na změny počasí a také respektování vegetačního období či období hnízdění,“ upozorňuje Jan Dzúr ze společnosti Kärcher s tím, že delší tráva v městských parcích kromě ochlazování svého okolí přináší i další pozitivum – stane se místem, kde může přirozeně vegetovat hmyz, kterého v přírodě stále ubývá.
Foto: Kärcher

Když udeří sucha, jsou na tom obce i zahrádkáři s péčí o zeleň hodně podobně.

Anketa

Zaléváte zahradu vodou z veřejné sítě i v období, kdy to obec zakazuje?
No jistě! Přece to nenechám pomřít!
6,5 %
Co možná nejméně, ale ano.
7 %
Ne, nepotřebuji to. Mám vlastní studnu/nádrž.
61,4 %
Ne, ono to většinou všechno nějak přežije.
19,7 %
Ona obec něco takového zakazuje?
2,2 %
Nemám zahradu, tak nemusím žádný zákaz překračovat.
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2461 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak elegantně vnést zeleň do interiéru

Vnést trochu zeleně a přírody do městského interiéru už dnes není nic těžkého. Po boomu zelených stěn, které fungují jako rostlinné obrazy, vzniká i řada...

Kdy má trávník hustý porost

Pravidelně sekat, zavlažovat, ničit plevel, hnojit. Zahrádkáři mají s trávníkem řeholi, která skončí až na podzim. Odměnou za péči je ale zelený koberec,...

Výběr článků

Načítám