Hlavní obsah

Pět chyb v péči o trávník. Děláte je také?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý majitel zahrady má alespoň nějakou její část vyhrazenou pro trávník. Tato plocha by ale neměla být půdou, kterou prostě ponecháváme ladem. I trávník totiž vyžaduje správnou péči, které by nemělo být ani málo, ani příliš. Znáte nejčastější chyby, které zelenému porostu škodí?

Foto: Robomow

Na trávníku je možné ponechávat plochy s různou výškou střihu. Dokonce je možné z nich vytvářet obrazce. K tomu se dobře hodí robotické sekačky.

Článek

Chyba č. 1: Sekat, sekat, sekat...

Jednou z největších chyb, které se vymstily mnoha majitelům trávníků obzvláště v minulých horkých létech, je mantra o důkladném sekání trávníku, nejlépe na co nejnižší délku.

Kromě toho, že takto sestřižený trávník vypadá nudně a neposkytuje prakticky žádný úkryt tolik důležitému hmyzu, při dlouhotrvajícím horku a suchu navíc velice rychle začne vysychat a začnou se na něm vytvářet žluté spálené plochy. Na vlhčích místech pak husté trsy trav nahradí jen nízký mech.

Obecně proto platí, že v teplých měsících, obzvláště ve větším suchu, je dobré ponechat porost vyšší, aby lépe schraňoval vlhkost, jinak může hrozit jeho vysychání. Naopak v deštivých dnech je vhodné sekat častěji.

Foto: Hecht

I sekat trávník se musí umět.

„S výškou trávníku si můžete pohrát. Nemusíte se omezovat na nekonečné plochy se stejnou délkou trávy. Mnohem zajímavějšího dojmu docílíte, pokud využijete možností moderních sekaček a nastavíte si k různým účelům různou výšku sečení a někde necháte trávu, tak jak je,“ doporučuje Jan Kovačka ze společnosti Hecht.

Chyba č. 2: Zálivka? Čím více, tím lépe!

Stejně jako u kterékoliv jiné zeleně i u trávníku platí prostá pravda: příliš častá zálivka může škodit. Ať už je trávník nový, nebo už dobře vzrostlý, závlahu potřebuje. To beze sporu. Je potřeba ji ale umět správně dávkovat.

Základem je rovnoměrné zavlažování po celé ploše. Vyhneme se však častému zalévání malým množstvím vody. Ta se totiž nestihne vsáknout do hloubky a v horkých dnech se prostě odpaří.

Trávník od jara do podzimu je třeba zalévat pravidelně, alespoň dvakrát týdně. Za nejvhodnější část dne je pokládán večer, kdy se voda tolik neodpařuje. Odborníci doporučují na každý metr čtvereční minimálně 5 litrů vody.

Chyba č. 3: Vertikutace? Neznám, nikdy jsem nepotřeboval

Jakkoli se název této procedury špatně vyslovuje, pro trávník je vertikutace velice důležitá, a proto bychom na ni neměli zapomínat. Znamená to šetrné nařezávání travních drnů a tím i odstranění staré trávy a mechu pomocí speciálního nástroje – vertikutátoru. Vytvoří se tak prostor pro nová, zdravá a silná trávová stébla. Provzdušněním se rovněž probere tráva po zimním spánku, je však třeba vše provádět opatrně.

„Vertikutace na jaře s sebou přináší určitá rizika, takže provzdušňujte, jen pokud je to nevyhnutelné. Nařezáváním trávních drnů sice zlepšíte proudění vzduchu a vody, ale vytváříte také prostor pro vniknutí plísní a plevelů,“ upozorňuje David Benda ze společnosti Hornbach.

Je nejvyšší čas pro založení trávníku

Zahrada

Ostrými, vertikálně rotujícími noži na hřídeli vertikutátoru prořežte trávník do hloubky nejvýše 2 až 3 mm. Před samotnou vertikutací pak z trávníku odstraňte nečistoty (listí, větve, klacíky).

Foto: Hornbach

Vertikutace je pro trávník přínosem. Je třeba být ale opatrný.

Při vertikutaci půda nesmí být promáčená, aby nedocházelo k vytrhávání drnů a zalepování nožů vertikutátoru půdou. Také by ale neměla být vyschlá a tvrdá, protože do takové půdy se nože nezaříznou.

Nejlepší období nastává přibližně 2 dny po dešti. Teplota půdy také nemá být nižší než 8 °C.

Tip!
Pár dnů před vertikutací můžete na stinných místech použít prostředek na hubení mechu, aby vertikutátor odstranil již odumřelý mech.

Chyba č. 4: To zvládne sám

Je pravda, že zdravý trávník si dokáže poradit s ledasčím, ale zacelení holých míst, kde tráva neroste, pro něj může být z nejrůznějších důvodů těžké. Proto mu pomůžeme a osejeme tyto plochy znovu travní směsí.

„Postup je jednoduchý. Půdu nejprve lehce prohrábněte a smíchejte ji s pískem. Pak teprve proveďte výsev a půdu uválejte nejlépe travním válcem. Poté tato místa vydatně zalijte. Pokud budete provádět výsev na větším prostoru, pomůže vám s pohodlným a rovnoměrným výsevem sypací vozík,“ radí Jan Kovačka.

Někdy je potřeba zasít zcela nový trávník, v takovém případě musíte terén nejdříve předpřipravit – odstranit kameny a plevel a srovnat terén. Do půdy případně přidat rašelinu či hnojivo, aby se trávníku dařilo.

Sít můžeme do jemně zkypřené půdy od jara do podzimu, její teplota musí být však minimálně 8 °C. Po zasetí povrch opět uválíme travním válcem a zalijeme.

Tip!
Abyste semena ochránili, můžete půdu přikrýt jemnou vrstvou sena. Takto odradíte ptáky od toho, aby si na semenech trávy pochutnali, a též tím zabráníte odplavení semen při deštích.

Chyba č. 5: Nejúčinnější herbicid je ten nejlepší

Čistota trávníku bývá chápána jako vizitka jejího majitele. Zatímco tu a tam roztroušené luční kvítí lze chápat jako jeho ozdobu, některé druhy rostlin jeho estetice příliš nepřidávají a mechy mu škodí.

Mnoho majitelů, aby se zbavilo plevele, sáhne proto doslova po jakémkoli herbicidu, jen když s jistotou a důkladně odvede svou práci. To je ale krátkozraké.

Foto: Bauhaus

Některé velké řetězce hobby marketů se prostředkům s glyfosáty už vyhýbají. Namísto nich nabízejí zahrádkářům řady organických produktů šetrných k přírodě.

„V takovém případě použijte k přírodě šetrný herbicid, nepoužívejte přípravky s obsahem glyfosátu. I když jsou přípravky s glyfosátem mimořádně účinné, jsou nerozpustné ve vodě a velmi škodlivé pro živé organismy. Volte proto přípravky na biologické bázi, které místo glyfosátu obsahují kyselinu octovou nebo pelargonovou,“ doporučuje David Benda.

Sucho na zahradě – tři tipy, jak vodu uspořit, zachytit i udržet

Zahrada

Vojtěch Ptáček ze společnosti Bauhaus pak vysvětluje, že takové produkty mohou mít mnoho benefitů včetně pozitivního vlivu na drobné živočichy.

„Včely nevystavené jedovatým látkám jsou aktivnější v opylování. Žížaly v půdě bohaté na organické zbytky vytvářejí dostatek humusu a zpřístupňují tak živiny dalším organismům. Ekologické substráty a přípravky na ochranu rostlin navíc pomohou nejen ke zdravé půdě, ale i ke zdraví lidí. Jen díky ekologickému zahradničení si vypěstujeme skutečnou bio zeleninu nebo ovoce,“ upozorňuje.

Anketa

Líbí se vám vyšší trávník, nebo naopak nižší?
Vyšší je hezčí, vypadá přirozeně.
10,8 %
Nižší se mi líbí víc, je to takové více "pěstěné".
28,1 %
Může být tak i tak, hlavně, když je zdravý.
50,7 %
Nelíbí se mi trávníky jako takové, mám rád/a přirozené louky.
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11563 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy má trávník hustý porost

Pravidelně sekat, zavlažovat, ničit plevel, hnojit. Zahrádkáři mají s trávníkem řeholi, která skončí až na podzim. Odměnou za péči je ale zelený koberec,...

Zachraňte trávník dešťovkou

Horké léto je zkouškou pro zahradu. Čím více sálá slunce, tím více vláhy potřebuje. Zavlažovat vodou z kohoutku se prodraží, proto hledejme alternativní...

Čím ohraničit záhon, cestu, trávník

Ohraničení trávníku či záhonu má nejen estetickou, ale i praktickou funkci. Nejčastěji se používá ke snadnému přechodu mezi chodníkem, cestou, trávníkem nebo...

Výběr článků

Načítám