Hlavní obsah

Kdy má trávník hustý porost

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelně sekat, zavlažovat, ničit plevel, hnojit. Zahrádkáři mají s trávníkem řeholi, která skončí až na podzim. Odměnou za péči je ale zelený koberec, zastřižený jako od kadeřníka.

Foto: Hecht (2x)

Posekanou trávu zachycuje sběrný koš. Určitě ho používejte, protože konce nožů se pohybují rychlostí až 300 km/h a mohou být pro vás nebezpečné.

Článek

Základem každé péče o trávník je vertikutace, která se provádí nejlépe na jaře a na podzim.

Foto: Hornbach

Dokonalou výživu nově zasetému trávníku dodá hnojivo FloraSelf. Zvyšuje odolnost mladých výrůstků, hodí se na všechny druhy trávníku.

Vertikutátor nařízne travní drn a odstraní tak plevele a mechy. Díky tomu se vytvoří prostor pro nová, zdravá a silná travní stébla. Zároveň se zlepší přívod vody a přísun hnojiva.

Zalévání podle přání

Ranní a večerní zalévání, tahání konví, nutnost někoho obstarat na dovolenou - realita, když na zahradě chybí automatický závlahový systém. Ten se ale umí spolehlivě postarat o trávník a všechny záhony. Jednotka se programuje podle potřeby, má i dešťové čidlo, které hravě zjistí, zda není trávník zbytečně zaléván a podmáčen.

Důležitým prvkem je i detektor větru, ten odloží kropení trávníku, pokud fouká velmi silný vítr a voda by šla mimo pozemek.

Foto: Kärcher

Zavlažovací systém Rainbox zajistí dostatečnou vláhu rostlinám na záhoně i v květináči. Závlahu lze regulovat a zbytečně neplýtvat vodou. Cena 1150 Kč.

Podzemní závlahu lze mít i v podobě tzv. kapky, která jde přímo ke kořenům rostliny. Je dobré na ni myslet už při zakládání zahrady a správně rozhodnout stanoviště jednotlivých rostlin.

Květinové záhony a rostliny v truhlíku na terase milují i nadzemní závlahu, kterou lze rozvést k jednotlivým rostlinám. Zalévání probíhá podle nastavených intervalů.

Péče o zahradní sekačku

Základní chybou je neměnit olej. Váže na sebe vlhkost, časem se snižuje jeho viskozita, dochází ke zvýšenému tření a opotřebení mechanických částí.

Také je třeba čistit filtr a prohlédnout sekačku ze spodní části po každé práci.

Foto: Hecht

Na menší plochy je ideální aku sekačka. Má výhody motorové i elektrické sekačky: nezávislost na přívodu elektřiny, snadné ovládání i obsluhu, snadnou údržbu a tichý provoz bez emisí.

Sekačka nemá ráda špatné skladování. Benzínová má být výhradně ve vodorovné pozici. Akumulátorové a elektrické lze mít i ve svislé poloze. Když bojujete s místem, zvolte stroj se skládací rukojetí.

Dobrá rada

Na stinná místa použijte speciální trávník vhodný do stínu.

Když je trávník suchý, nesekejte trávu příliš nakrátko.

Je-li trávník příliš vlhký, zvyšte jeho propustnost vybudováním drenáže, zkypřením půdy, vertikutací, nasypáním písku.

Tam, kde je sekání trávy technikou nemožné, upravte pozemek: srovnejte půdu, vysypejte nepřípustné místo kamínky, plochu vydlážděte.

Sečení bez sběrného koše je velmi nebezpečné. Nůž může cokoliv zachytit a vyhodit směrem na nás. Když nechcete mít sekačku s košem, pořiďte si stroj s možností bezpečného bočního výhozu trávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám