Hlavní obsah

Hřejí i vaří za polovic

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte, že co je praktické, nemůže být hezké? Může. Krbová kamna vynikají líbivým designem, funkčností a v neposlední řadě úsporností.

Foto: archiv

Krbová kamna oživí interiér a ještě s nimi ušetříte.

Článek

Kamna mohou být nejen doplňkovým způsobem topení, ale také hlavním zdrojem tepla. Stačí si pořídit ta s teplovodním výměníkem. Napojíte je na současné ústřední vytápění a můžete si začít užívat příjemného tepla za minimální náklady. Ceny plynu a elektřiny totiž neustále stoupají, a proto se mnoho lidí vrací k topení dřevem.

Pokud si myslíte, že počáteční investice do krbových kamen dosahuje nebeských výšin, mýlíte se. Někteří specialisté nyní paradoxně nabízí v posezónních slevách i krbová kamna. Koupit je tak můžete se slevami 40 – 55 %. Při běžných prodejních cenách je návratnost částky za krbová kamna jeden rok. Když je však koupíte za polovinu, i samotná návratnost se vydělí dvěma.

Foto: Mountfield

Sporák Fiko 70 Nostalgia – B je unikátním kouskem, který nyní v Mountfieldu koupíte jen za 15 250 Kč. Ušetříte tak 11 200 Kč.

Kamna jen netopí

Primární funkcí krbových kamen je, aby celé obydlí vyhřála. Některé typy kamen ale mají v horní části odkládací plotnu. Když na ni postavíte konvičku s čajem či kávou, věřte, že si tyto nápoje budete moci vychutnávat horké po celý den.

Na trhu se však objevují i specifická kamna, která fungují jako sporáky. Nejen že poslouží jako doplňkový zdroj topení, ale bez problémů na nich uvaříte. Sporák, jehož součástí je i trouba, zvládne upéct bábovku nebo kuře. U kvalitních sporáků jsou trouby vyhřívané ze všech přístupných stran, varné plotny jsou vyrobeny ze speciálního odolného plechu, díky kterým dosahují vysoké odolnosti vůči tepelnému a mechanickému namáhání. Obsluha i údržba sporáku je snadná, uvedení do provozu rychlé, provoz ekonomický a vaření bude jedinečným zážitkem.

Foto: HAAS+SOHN

Bez námahy můžete topit například s peletovými kamny Almeria.

Čím krmit

Ve sporáku i většině krbových kamen můžete zatopit jak dřevem, tak hnědouhelnými briketami. Do některých typů kamen dáte bez problémů i uhlí. Pokud však nechcete mít s topením žádnou starost, pořiďte si peletová kamna. Jako uživatelé oceníte hlavně snadnou údržbu a čistotu provozu, protože přímo v samotných kamnech je umístěn zásobník na pelety.

S nadsázkou můžeme říct, že takováto kamna vaši asistenci nepotřebují. Stačí naplnit zásobník, na digitálním displeji nastavit požadovanou teplotu a čas, kdy ji chcete v místnosti mít a kamna se už o teplo postarají sama. Teplotu lze samozřejmě libovolně měnit. Například v noci můžete mít teplotu nižší. Peletová kamna představují moderní a ekologický způsob vytápění dnešní doby.

Reklama

Související články

Fantastická vůně grilování

Pěnící šťáva na rozpáleném grilu, napjaté chuťové pohárky, zlatavá kůrčička špízů i steaků a vůně, která dráždí. Rty se touží dotknout křupavého masa a vy si...

Zubatá kráska je pomocník k nezaplacení

I když venku stále vládne léto, brzy jej přemůže podzim. Po roce se opět vrátíme k večerům u čaje a jako každý rok budeme chladem donuceni začít topit. Mnoho...

Deset důvodů, proč pěstovat dlužichy

Elegantní, výrazné, nevšední a nenáročné trvalky se těší velké oblibě. A není se čemu divit. Známe 10 důvodů, proč se vyplatí dlužichy (heuchery) pěstovat.

Kultivátor, nejen podzimní všeuměl

Uhodnete, který zástupce zahradní techniky by si zasloužil přízvisko všeuměl? Kdo tipuje kultivátor, trefil se. Právě tento stroj je skutečným multifunkčním...

Výběr článků

Načítám