Hlavní obsah

Hřejí i vaří za polovic

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte, že co je praktické, nemůže být hezké? Může. Krbová kamna vynikají líbivým designem, funkčností a v neposlední řadě úsporností.

Foto: archiv

Krbová kamna oživí interiér a ještě s nimi ušetříte.

Článek

Kamna mohou být nejen doplňkovým způsobem topení, ale také hlavním zdrojem tepla. Stačí si pořídit ta s teplovodním výměníkem. Napojíte je na současné ústřední vytápění a můžete si začít užívat příjemného tepla za minimální náklady. Ceny plynu a elektřiny totiž neustále stoupají, a proto se mnoho lidí vrací k topení dřevem.

Pokud si myslíte, že počáteční investice do krbových kamen dosahuje nebeských výšin, mýlíte se. Někteří specialisté nyní paradoxně nabízí v posezónních slevách i krbová kamna. Koupit je tak můžete se slevami 40 – 55 %. Při běžných prodejních cenách je návratnost částky za krbová kamna jeden rok. Když je však koupíte za polovinu, i samotná návratnost se vydělí dvěma.

Foto: Mountfield

Sporák Fiko 70 Nostalgia – B je unikátním kouskem, který nyní v Mountfieldu koupíte jen za 15 250 Kč. Ušetříte tak 11 200 Kč.

Kamna jen netopí

Primární funkcí krbových kamen je, aby celé obydlí vyhřála. Některé typy kamen ale mají v horní části odkládací plotnu. Když na ni postavíte konvičku s čajem či kávou, věřte, že si tyto nápoje budete moci vychutnávat horké po celý den.

Na trhu se však objevují i specifická kamna, která fungují jako sporáky. Nejen že poslouží jako doplňkový zdroj topení, ale bez problémů na nich uvaříte. Sporák, jehož součástí je i trouba, zvládne upéct bábovku nebo kuře. U kvalitních sporáků jsou trouby vyhřívané ze všech přístupných stran, varné plotny jsou vyrobeny ze speciálního odolného plechu, díky kterým dosahují vysoké odolnosti vůči tepelnému a mechanickému namáhání. Obsluha i údržba sporáku je snadná, uvedení do provozu rychlé, provoz ekonomický a vaření bude jedinečným zážitkem.

Foto: HAAS+SOHN

Bez námahy můžete topit například s peletovými kamny Almeria.

Čím krmit

Ve sporáku i většině krbových kamen můžete zatopit jak dřevem, tak hnědouhelnými briketami. Do některých typů kamen dáte bez problémů i uhlí. Pokud však nechcete mít s topením žádnou starost, pořiďte si peletová kamna. Jako uživatelé oceníte hlavně snadnou údržbu a čistotu provozu, protože přímo v samotných kamnech je umístěn zásobník na pelety.

S nadsázkou můžeme říct, že takováto kamna vaši asistenci nepotřebují. Stačí naplnit zásobník, na digitálním displeji nastavit požadovanou teplotu a čas, kdy ji chcete v místnosti mít a kamna se už o teplo postarají sama. Teplotu lze samozřejmě libovolně měnit. Například v noci můžete mít teplotu nižší. Peletová kamna představují moderní a ekologický způsob vytápění dnešní doby.

Reklama

Související články

Fantastická vůně grilování

Pěnící šťáva na rozpáleném grilu, napjaté chuťové pohárky, zlatavá kůrčička špízů i steaků a vůně, která dráždí. Rty se touží dotknout křupavého masa a vy si...

Zubatá kráska je pomocník k nezaplacení

I když venku stále vládne léto, brzy jej přemůže podzim. Po roce se opět vrátíme k večerům u čaje a jako každý rok budeme chladem donuceni začít topit. Mnoho...

Výběr článků

Načítám