Hlavní obsah

Zubatá kráska je pomocník k nezaplacení

Novinky, Dana Novotná

I když venku stále vládne léto, brzy jej přemůže podzim. Po roce se opět vrátíme k večerům u čaje a jako každý rok budeme chladem donuceni začít topit. Mnoho domácností vytápí své příbytky dřevem a při doplnění jeho zásob významně pomůže jedině kvalitní motorová pila.

Foto: Oleo-Mac

Přizvěte na pomoc motorovou pilu a práce vám půjde rychle od ruky.

Článek

Obchodní domy i specializovaní prodejci nabízí velmi širokou škálu produktů, které se liší především kvalitou. Mezi běžnými uživateli jsou nejvíce žádané především takzvané hobby pily a poloprofesionální pily. Kategorie hobby pomocníků zahrnuje hlavně pily určené pro občasné užití. Motorové pily z tohoto segmentu mají sice ve srovnání s dalšími produktovými řadami nižší výkon, přesto bez problémů zvládnou práci na zahradě při rozřezávání prken nebo dříví do krbu. Využití najdou i při tesařské činnosti.

Pily ze segmentu poloprofesionálů jsou vybaveny silnějšími motory, a to s minimálním objemem 45 kubických centimetrů. Hravě se tak poperou s větším množstvím dřeva, třeba při občasném kácení v lese. Důležitým měřítkem je u nich poměr váha/výkon. I přes silné motory si totiž zachovaly kompaktní rozměry.

Foto: Mountfield

Model OM 952 patří k nejpopulárnějším jak v Česku, tak na Slovensku, protože má všechny technické vymoženosti moderní motorové pily.

Vlastnosti „té pravé“

Ke standardnímu vybavení motorových pil patří bezpečnostní brzda. Protože když z nějakého důvodu cuknete směrem k sobě, brzda zařídí, aby se řetěz pily zastavil a nedošlo tak k úrazu. Dále je důležitý i antivibrační systém. Stroj totiž vydává při práci vibrace, lehce se tedy otřásá. A proto má každá dobrá pila dokonalý systém, který vibrace tlumí.

Moderní a vyspělé stroje se mohou v neposlední řadě pochlubit dekompresním ventilem, díky kterému se snižuje komprese, a tedy i síla, kterou je třeba k nastartování stroje vydat. Důležitý je také poloautomatický sytič Easy start nebo Primer. Ten umožní, že uživatel nemusí několikanásobně tahat za startovací šňůru, aby se nasálo palivo do karburátoru, a proto je nastartování pily opravdu jednoduché. Důležitá je i snadná údržba, kterou zaručí boční napínání řetězu, nebo rychlý přístup ke vzduchovému filtru bez použití nářadí.

Reklama

Související články

Co s bazénem o dovolené

Opouštíte na týden dva svůj bazén a chcete, abyste v něm po návratu našli vodu stále křišťálově čistou? Pak máme pro vás čtyři jednoduché rady.

Jak na zelený trávník v létě

Pokud právě vy patříte do početné skupiny majitelů zahrad, kterým se v letních měsících i přes veškeré úsilí stále nedaří dosáhnout zeleného a hustého...

V ráji rododendronů

Na zahradě, kterou vám představujeme, se nacházejí tři stylově odlišné skalky, partie věnované hajním rostlinám a sbírka miniaturních dřevin. Kromě toho zde...

Výběr článků

Načítám