Článek
Česnek se nesklízí podle kalendáře, ale podle toho, jak vypadá. Nejčastěji dozrává v červenci, u ozimých odrůd o něco dříve než u jarních. Hlavním signálem je nať: pokud začíná žloutnout, polehávat a ztrácet sílu, je čas připravit se na sklizeň.
Nečekejte ale příliš dlouho. Pokud listy úplně zaschnou, hlavičky se často „rozpadnou,“ což znamená, že se stroužky rozvolní a česnek pak ztratí předpoklady pro dlouhodobé skladování.
Jak česnek dostat ze země
Podobně jako u cibule platí: nikdy česnek nevytahujte silou za nať, mohli byste ho poškodit nebo dokonce utrhnout jen zelenou část. Mnohem lepší je použít rýč nebo rycí vidle a hlavičky opatrně nadzvednout. S česnekem zacházejte jemně, neházejte ho na hromadu a rozhodně ho neomývejte vodou. Trocha hlíny mu podobně jako v případě cibule nevadí, během sušení sama opadá.

Jakkoli to k tomu svádí, nevytahujte česnek z půdy za nať. Pěkně si pomozte vidlemi. Jinak vám může nať zůstat v ruce a palička v záhonu.
Sušení: Zásadní krok
Česnek potřebuje pořádně uschnout a to trvá klidně dva až čtyři týdny. Nejlépe mu bude na suchém, teplém a vzdušném místě mimo přímé slunce. Můžete ho pověsit za natě na provázky nebo položit na dřevěné rošty, pletiva nebo přepravky. Důležité je, aby kolem dostatečně proudil vzduch, jinak hrozí plísně. Že je česnek suchý, poznáte podle toho, že je jeho nať křehká, vnější slupka papírová a kořeny suché.

Českem po sklizení neomývejte. Trocha té hlíny ničemu neuškodí. Uschne a opadá během sušení česneku.
Čištění a třídění
Když je česnek suchý, přichází na řadu úprava. Nať seřízněte na délku několika centimetrů, ovšem pokud chcete česnek splétat do copů podobně jako cibuli, samozřejmě ji ponechte delší. Kořeny odstřihněte těsně u hlavičky a odstraňte nejvrchnější znečištěnou slupku, ovšem jenom opatrně, ať neporušíte ty spodní, které chrání stroužky. Poté česnek protřiďte. Poškozené, prasklé nebo příliš malé hlavičky ihned spotřebujte, protože nejsou vhodné pro skladování. Zdravý, pevný česnek si naopak zaslouží dobré podmínky.

Stejně jako cibuli, je možné i česnek splétat do copů.
Kam s ním? Správné skladování je základ
Česnek miluje sucho, chlad a tmu. Ideální jsou suché sklepy, spíže nebo chladné chodby s teplotou mezi 2 a 10 °C. Důležité je větrání, česnek nesmí být zavřený v plastu nebo krabici bez přístupu vzduchu. Výborně se osvědčily proutěné košíky, papírové sáčky nebo síťky. A pokud jste kreativní duše, můžete česnek splést do copů a pověsit ho do kuchyně, nejenže krásně vypadá jako dekorace, ale zároveň dobře větrá.

Skladování v proutěných košících a ošatkách se osvědčilo spoustě pěstitelů.
Další užitečné tipy
- Nikdy nesušte česnek na přímém slunci. Spálil by se a ztratil sílu i chuť.
- Buďte obezřetní, pokud hlavička česneku voní oproti ostatním příliš intenzivně. Může jít o začínající hnilobu.
- Používejte jen zdravý sadbový česnek. Kvalita příští sklizně začíná už letos.