Hlavní obsah

Vláda schválila stanovisko ke sporu s majiteli domů ve Štrasburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda na středečním zasedání schválila stanovisko ČR k žalobám majitelů domů ve Štrasburku. Jeho autor, vládní zmocněnec pro zastupování státu u štrasburského soudu Vít Schorm, jej nyní má dopracovat a do konce roku předložit soudu.

Článek

Majitelé domů žádají v žalobě po českém státu kvůli regulaci nájemného až 50 miliard korun. Sdružení nájemníků ČR (SON) však dodatečné změny ve stanovisku kritizuje, neboť prý mohou oslabit pozici ČR před soudem.

Soud vybral ze 4800 podaných žalob k projednání čtyři modelové případy, které reprezentují různé způsoby nabytí domu. Jeden z vybraných stěžovatelů již zemřel, další vzali svou stížnost zpět. Lidé, kteří ČR žalují, podle Schormovy zprávy často hrubě zkreslili údaje o hospodaření svého domu a majetek i se závazky získali dobrovolně.

Podle SON nebude žaloba úspěšná, bude se však u soudu projednávat i více než tři až čtyři roky. "Pokud je naděje majitelů domů odvozována od výsledku Polska, tak je to naděje lichá," uvedl dříve Stanislav Křeček ze SON. "Naprostá většina argumentů, které tam uplatňuje doktor Schorm, je námi jednoduše vyvratitelná," uvedl naopak Libor Dellin z Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám