Hlavní obsah

Zpříjemněte si domácí atmosféru svíčkami. Nezapomínejte o ně ale vhodně pečovat

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho z nás nyní tráví v interiéru víc času, než bychom chtěli. Inspirace na jeho zpestření a zpříjemnění tak rozhodně přijde vhod. Zkuste si třeba vykouzlit příjemnou atmosféru díky svíčkám. Máme pro vás tipy a vychytávky na to, jak o ně vhodně pečovat, aby vydržely krásné co nejdéle.

Foto: ACH Collection, Yankee Candle

Aby vůně svíček nevyčichla, vyplatí se pořizovat i poklopy či víčka. Knoty oblíbených svící ve skle pak ustřihnete speciálními nůžkami s jamkou na knot.

Článek

Knot svíčky by měl mít délku okolo pěti milimetrů, je třeba ho proto pravidelně zkracovat, což může být u velkých svíček ve sklenicích často problém. Vyplatí se proto vzít si na pomoc speciální dlouhé nůžky s jamkou uprostřed. Ty umožní ustřihnutí knotu i hluboko ve sklenici a jeho jednoduché vyjmutí.

A pokud nechcete, abyste při sfouknutí svíčky zašpinili její okraje, zhasněte ji speciálním zhasínadlem, které připomíná zvoneček.

Foto: Heavenly Homes and Gardens

Zhasínadla pomohou udržovat stěny svící čisté.

Pro rovnoměrnější hoření můžete na svíčky ve skle použít ozdobné prstence s otvory uprostřed. Ty svíčku částečně ochrání i před nežádoucím průvanem.

Foto: Novinky

Kryt na svíčku zajistí, že bude plamen plápolat přesně ve středu.

Základem je vypalovat svíčky ve sklenicích rovnoměrně, a to tak, aby se v nich nedělala prohlubeň v okolí vosku, tzv. tunel. Ten nejen, že není estetický, ale svíčka kvůli němu rychleji ubývá.

Vosk je proto vždy třeba nechat rozpustit až úplně ke kraji sklenice. Pokud by tomu tak nebylo, tunel by vznikl a dál se pak prohluboval. Ze svíčky byste pak měli menší užitek.

Zároveň, pokud máte vonnou svíci, po rozpuštění vosku až ke sklu vznikne hladinka, která uvolňuje vůni nejsilněji a zážitek ze svíčky tak bude intenzivnější.

Foto: Heavenly Homes and Gardens, Top Drawer

Při zapalování svíček různých velikostí a tvarů oceníte delší sirky.

Pro svíčku volte vždy vhodné místo a nepalte ji v průvanu, na nerovné ploše nebo v blízkosti hořlavých materiálů. Ujistěte se, že na ni nedosáhnou děti ani domácí mazlíčci a že vosk má kam stékat tak, aniž by poškodil interiérové povrchy.

Foto: Sweetpea a Willow

Svíčky můžete proměnit ve stylové lampičky, které budou zároveň správně směrovat plamen.

Tipů na zpříjemnění pobytu doma v této době není nikdy dost. Zkuste si třeba večer vylepšit i stylovým servírováním sýrů na trendy mramorových nebo břidlicových prkénkách.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám