Hlavní obsah

Zeď z 500 tvárnic za hodinu a se dvěma lidmi, to dokáže nejpokročilejší zdicí robot na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco robotické tiskárny vytvářející ze speciálních betonových směsí celé domy nejsou dnes již ničím novým, s tzv. zdicími roboty je to trochu jiné. Těch zatím stále ještě není tolik. Jedním z nejnovějších je robot pokřtěný příhodným jménem Hadrian X, jenž bývá popisován jako nejpokročilejší typ zdicího robota na světě. Během hodiny je schopen postavit zeď z 500 tvárnic.

Robot Hadrian X postavil první venkovní zeďVideo: AP

 
Článek

Zdicí robot Hadrian X, jehož jméno odkazuje ke slavnému Hadrianově valu v Anglii, je popisován jako nejpokročilejší stavební robot na světě a je navržen tak, aby pokládal cihly rychlostí až 500 bloků za hodinu. Australská společnost FBR, která jej vyvinula, tvrdí, že systém je schopen postavit nosné stěny cihlového nebo panelového domu za pouhý jeden den.

Zajímavostí je už samotná podoba robota, který se ve složeném stavu nijak výrazně neliší od běžného nákladního automobilu. Díky tomu jej lze velice snadno dopravit na stavbu. Poté jej stačí zaparkovat k místu, kde jsou uskladněné tvárnice, robot si je zaměří, vysune svůj 32 metrů dlouhý teleskopický výložník a začne z tvárnic podle předem naprogramovaného zadání stavět požadovaný tvar zdi.

Robot je schopen manipulovat s bloky až do rozměru 600 mm x 400 mm x 300 mm a do hmotnosti 22 kg. Pro práci ovšem potřebuje tvárnice ze systému, který byl navržen na míru jeho potřebám a možnostem, nemůže tedy používat libovolný materiál. Jako pojivový materiál se místo malty používá speciální stavební lepidlo, které umožňuje souvislou stavbu a zlepšuje pevnost stěn.

Jak uvádí výrobce, robot díky svým rozměrům dokáže postavit až trojpodlažní dům s obvodovými i vnitřními zdmi. K jeho obsluze stačí přitom jen dva lidé s tablety nebo jinými mobilními zařízeními, přičemž jeden obsluhuje systém robota a druhý dohlíží přímo na jeho teleskopickou paži.

Ačkoli je oblast robotického zdění zatím stále ještě ve vývoji, jsou výhody tohoto systému zřejmé. Stavební proces je takto rychlejší, levnější a přesnější. Velkým přínosem je také prakticky nulový odpad ve srovnání s tradičními manuálními metodami zdění. Díky větší přesnosti mohou být takto vybudované objekty i bezpečnější.

Anketa

Líbí se vám představa, že by se v budoucnu stavělo převážně s využitím robotů?
Ano, je to logický vývoj.
80,2 %
Nevím, moc si to neumím představit.
2,3 %
Nevěřím tomu. Lidského pracovníka nic nenahradí.
10,8 %
Nelíbí! Zedníci nebudou mít co jíst...
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2920 čtenářů.

Zdicí robot vyráží „do světa“. Dokáže pracovat dvakrát rychleji než pět zedníků

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám