Hlavní obsah

Zateklo vám do střechy? Její kondice ovlivňuje celý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střecha je korunou domu a to, v jaké je kondici, má vliv na celou stavbu. Narušení střešní krytiny nebo izolace je tak nutné řešit hned a zjistit, zda stačí nahradit jen střešní tašku, či je nutná větší rekonstrukce. Ve druhém případě se vždy vyplatí porada s odborníky: s pokrývačem nebo statiky, kteří dají nezkreslené informace o nemovitosti. Může být totiž nezbytná i oprava konstrukce krovu.

Foto: Betonpres

Výměnu střešní krytiny zvládnou zruční jedinci svépomocí. Důležitá je správná volba materiálu krytiny, jenž vyhovuje sklonu střechy, zatížení a typu stavby.

Článek

Když teče do střechy, je vinna obvykle krytina. A tudíž potřebujete novou. Jakou zvolit? Krytiny se rozlišují na lehké a těžké a různé mezistupně, které patří do tzv. střední cesty. Při konkrétním výběru je nutné se zamyslet nad životností, náročností pokládky, bezpečností řešení detailů, kvalitou doplňků, střešního příslušenství a cenou. Volbu materiálu předurčuje i sklon střechy, klimatická oblast, protože na odolnost a výdrž krytiny má bez debat velký vliv počasí.

Důvěřuj, ale prověřuj

Na jaře je dobré prohlédnout stav nemovitosti, zejména střechu a okapy, všechna skrytá místa. Především u dřevostaveb může být po zimě problém se zvýšenou vlhkostí a je třeba ověřit, že nikde nezatékalo.

„Provedeme kontrolu všech střešních plášťů, napojení na sousední konstrukce, detaily prostupů např. u antén, stožárů a komínů, kolem střešních oken, úžlabí a hřebenů,“ vysvětluje Radek Černý ze společnosti Wood System. Střecha zasluhuje kontrolu nejen zvenku, ale i ze strany interiéru. Pokud totiž vnější část střechy potřebovala opravu, nejsou případné vlhké plochy v podkroví nijak překvapivé.

Kuna je roztomilá jen do chvíle, dokud se vám neusadí v podkroví. Babské rady na ni nezaberou, a dokonce ani tygří trus

Jak na to

Horší situace samozřejmě nastane, když je střecha zvenku vizuálně v pořádku, ale v interiéru jsou patrné stopy vlhkosti. „Problém může mít v nevytápěných půdních prostorech příčinu v interiérové kondenzaci, ale např. také v chybě v doplňkové hydroizolační vrstvě, kdy dochází ke kondenzaci vlhkosti ve střešní skladbě. V takovém případě je bohužel jediným řešením rozebrání a oprava celé střechy,“ konstatuje Jan Včelák z ČVUT UCEEB.

Riziko zatečení? Způsobují to mnohdy latě

Při použití polypropylenových hydroizolačních fólií existuje velké riziko protečení, pokud jsou použity impregnované latě. A protože prodej se pohybuje kolem 80 procent a u latí ještě více, lze logicky usuzovat, že se na stavbě potkají.

Jestliže střechaři impregnované latě nezakryjí a během deště dojde ke splachu impregnační látky na fólii, proteče kontaminovaná voda do izolace, kterou tím poškodí. „Nejde o žádnou novinku, většina odborných prodejců i stavebních firem o tom ví, jen to neřeší. Impregnované latě se u nás používají tak nějak ze zvyku a jsou považované za normu, byť v okolních zemích už dávno používané nejsou,“ vysvětluje Klára Dvořáková ze společnosti Holz.

Většina investorů si ani neuvědomuje, že mít nadbytečnou chemii na stavbě vůbec nemusí. Odborníci se však shodují, že dobře udělaná střecha impregnaci nepotřebuje a špatně udělanou to nezachrání. Mnohem lepší je použít sušené latě, což je moderní udržitelný produkt, který je rozměrově přesnější, váhově lehčí a především tam také nedochází k dalšímu významnému sesychání.

Foto: Holz

Sušené latě jsou moderním udržitelným produktem, který patří na každou stavbu střechy. Materiál je rozměrově přesný, dále se nesesychá.

Správná krytina i pokrývač

Nebojte se, přeložit střechu není zase tak složité. Zruční jedinci to zvládnou svépomocí, důležité je správně vybrat materiál podle typu stavby. Horší je, když zjistíte, že je nutné vyměnit i krov. Tady se už bez profesionálů neobejdete. Dobří pokrývači a tesaři nemusí být hned k mání, ale najdete je. Určitě se zajímejte, zda mají certifikát, jenž vypovídá o proškolení od výrobce na danou střešní krytinu.

Spokojenost se střechou se odvíjí nejen od výběru správné krytiny, ale také dodavatele. A takového poznáte hlavně podle osobního přístupu k vám, jaké informace vám automaticky poskytne. Zeptejte se ho na konkrétní materiály a důvody jejich použití. Aby se třeba nestalo, že vám dodavatel nabídne střešní příslušenství, jehož životnost nekoresponduje s životností krytiny.

Určitě je moudré oslovit dvě až tři stavební firmy a teprve pak si vybrat. A když si nebudete v jakékoli fázi vědět rady, můžete oslovit Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR.

Potřebujete stavební povolení?

Zda půjde o stavební povolení či jen ohlášku, záleží na povaze dané rekonstrukce. „Při jakýchkoli změnách je dobré pro jistotu kontaktovat místní stavební úřad a ubezpečit se, že se na rekonstrukci nevztahuje žádná zákonná povinnost,“ vysvětluje Michal Ponec z firmy Betonpres.

Obecně ale platí, že stavební povolení je nutné v případě, kdy je součástí projektu také rekonstrukce krovu. Zasahuje se totiž do nosných částí domu, které mají vliv na stabilitu. Podobné je to i v případě realizace půdní vestavby nebo vybudování nového střešního okna či vikýře.

Zelené střechy pomohou ušetřit energie v zimě i v létě a zároveň pročistí vzduch ve svém okolí

Tipy a trendy

Po střeše vždy bezpečně!

I na střechách rodinných domů, které normy nazývají „bez provozu“, musíme s určitým pohybem po nich počítat. Na střechu vylezou osoby, které zjišťují její stav, běžnou údržbu a kominické práce. A protože jako majitelé nemovitosti máte ze zákona povinnost provádět pravidelnou kontrolu, eventuálně revizi komínu, kominíka na střeše mít budete.

Málokdo si uvědomuje, že součástí revize komína je i posouzení bezpečného přístupu ke spalinové cestě. „Máte-li na komínové lávce prohnilou podlážku a stoupací plošina je zrezivělá, může se stát, že dlouho očekávaný kominík na střechu odmítne vylézt. Bezpečný přístup ke komínu je totiž podmínkou i vydání kladného výsledku při provádění revize spalinové cesty,“ vysvětluje Zdeněk Štofaňak z firmy HPI-CZ.

Pozor na zanesené okapy

Údržbu okapů provádějte alespoň dvakrát do roka, ideálně na podzim a na jaře. Jestliže v blízkosti nemovitosti stojí více listnatých stromů, vyplatí se okapy čistit častěji. Čistota a průchod okapů jsou důležité i pro celkovou kondici nemovitosti. Voda, která by ucpanými svody nemohla odtékat, může zatékat i do domu. Po vyčištění okapy zkontrolujte a podívejte se, zda nejsou prorezlé nebo zprohýbané.

Anketa

Objevili jste teď po zimě problém se střechou?
Ano, bohužel je to tak
55,8 %
Máme určité podezření...
4,7 %
Ne, o žádném nevíme
39,5 %
Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Lehké střešní krytiny zvládnou vítr i fotovoltaiku

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Kam všude se hodí fotovoltaické panely?

Uvažujete o pořízení fotovoltaických panelů, a tedy i získání minimálně částečné energetické nezávislosti? Pokud máte rodinný domek nebo jej stavíte, je dobré...

Výběr článků

Načítám