Hlavní obsah

Osvětlení volte podle barvy světla a funkcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už vybíráme zdobné svítidlo do obývacího pokoje, lampu na noční stolek, nebo osvětlení do kuchyně, klíčová je správná intenzita a teplota světla i kvalitní provedení.

Foto: Signity

Do ložnice patří tlumené oranžové světlo o teplotě do 3000 K a intenzitě 500 lx. Oceníme funkci stmívače s časovačem

Článek

Osvětlení jako jeden z interiérových prvků dotváří vzhled a atmosféru domova. Neměli bychom přitom zůstat pouze u centrálního stropního svítidla. Je dobré ho doplnit stolními a stojacími lampami, bodovým osvětlením pracovních ploch či schodišťových stupňů pro orientaci v nočních hodinách.

Rozhodují činnosti

Pro práci v kuchyni, v domácí kanceláři i při čtení před spaním využíváme jinou intenzitu světla. „Orientujte se podle světelného toku uváděného v lumenech (lx). Udává, jak silně bude svítidlo svítit. Zatímco pro dekorační světla stačí svítivost od 130 do 240 lumenů, pro stolní lampu je vhodnější 250 lumenů. Hlavní světlo v ložnici či obývacím pokoji by mělo mít svítivost 800 a více lumenů,“ vyjmenovává Jana Gottvaldová ze společnosti Bauhaus.

Lumeny zároveň ukazují, jak velký prostor dokáže světlo nasvítit. Pro základní osvětlení je potřeba 100 lumenů na m2. Pro pracovnu, koupelnu a kuchyň ideálně 300 lumenů na m2Stropní svítidla by pak měla disponovat intenzitou aspoň 3000 lumenů.

Každá místnost v domácnosti si žádá jiné světlo. Víte, jak a čím kde svítit?

Tipy a trendy

Světlo mějte studené i teplé

Dalším faktorem je teplota světla, udávaná v kelvinech (K). Ovlivňuje duševní rozpoložení a fungování lidského těla. Zatímco teplé bílé světlo v rozmezí 2700 až 3500 K vzbuzuje pocit klidu a vybízí k odpočinku, pro lepší soustředění a k duševní práci je potřeba studené světlo na úrovni 5800 až 7000 K, které udržuje bdělost.

Provádíme-li v pokoji či v malém bytě více rozličných aktivit, zakoupíme neutrální variantu okolo 4000 až 5000 K. „Studené bílé světlo se hodí do místností, kde je podstatná koncentrace na práci, tedy např. v kanceláři, domácí pracovně, studijním koutě, garáži a dílně. Pro okrasná světla a stolní lampy v ložnici je lepší spíše teplé bílé světlo, které tělo připraví ke spánku,“ říká Jana Gottvaldová.

Technologie šetří kapsu

Chceme-li mít osvětlení v interiéru plně pod kontrolou, pořídíme si svítidla např. s technologií Smart Home. Prostřednictvím hubu a wi-fi je zapojíme do systému chytré domácnosti a užijeme si výhody zapínání a vypínání na dálku, ovládání hlasem a určování jasu nebo barvy světla podle právě prováděné činnosti a momentální nálady. Skvěle poslouží, když si nejsme typem osvětlení jistí.

Některé přístroje domovní elektroinstalace vedle chytrých řešení zařídí i úsporu energie. „Třeba LED stmívačem regulujete intenzitu osvětlení – a to klasických žárovek i LED osvětlení. Pro regulaci jasu světla stačí jen otáčet středovým ovladačem,“ vysvětluje Martina Obadalová z firmy Obzor Zlín. Možnost volby intenzity světla zajistí úsporu.

Šetřit energii lze ale i automatizací osvětlení pohybovým čidlem. U pohybového detektoru s akustickým senzorem se světlo sepne v případě tělesné aktivity i zvuku.

Dalším chytrým východiskem pro domácnost jsou pasivní spínače pro inteligentní systémy. Tyto krátkocestné spínače, integrovatelné s různými platformami chytrých domů, umožňují flexibilní a efektivní správu domácích zařízení telefonem či tabletem se všemi operačními systémy.

Doporučené osvětlení

KUCHYŇ

Teplota:

centrální svítidlo – 4000 až 5000 K

doplňkové svítidlo – 4000 až 5500 K

Intenzita: 500 lx na přípravu jídla, 300 lx na konzumaci

KOUPELNA

Teplota: 4000 až 6000 K

Intenzita: minimálně 200 lx

OBÝVACÍ POKOJ

Teplota:

centrální osvětlení – 2500 až 3500 K

doplňkové osvětlení – zhruba 3000 K

Intenzita: 500 lx

LOŽNICE

Teplota: do 3000 K

Intenzita: 500 lx

DĚTSKÝ POKOJ

Teplota: 3500 až 5500 K (2700 K noční stolek)

Intenzita: 500 lx (na čtení a psaní)

Zdroj: Hornbach

4 tipy pro malé byty

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Lampy ovlivňují atmosféru pokojů

Stolní a stojací lampy neplní pouze funkci doplňkového osvětlení. Stávají se designovou výzvou v interiéru, jehož osobitost můžou podtrhnout. Ovšem jen při...

Když je zahrada plná světlušek

Venkovní osvětlení na zahradě je nezbytné. Zajišťuje bezpečný pohyb v terénu, kolem domu, vede nás na příjezdové cestě. Dopřejme si ale i svítidla ryze...

Výběr článků

Načítám