Hlavní obsah

Vratné židle. Designérka Ineke Hansová v Česku představuje první nizozemskou zálohovatelnou židli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní festival Designblok věnuje celou expozici hlavnímu hostu, kterým je hvězda současného nizozemského designu Ineke Hansová. Šestapadesátiletá návrhářka nábytku, textilií, designových vzorů i luxusních koberců v letošní expozici představuje značku Circuform a projekt Rex - vůbec první nizozemskou zálohovanou židli.

Foto: Kristýna Křížová, Novinky

Expozice přibližuje vznik i recyklaci zálohovatelných židlí.

Článek

Značka Circuform vdechuje průmyslově navrženému nábytku druhý život. Na letošním Designbloku představují židli Rex, která byla v původní podobě navržena už před více než deseti lety. Dnes ale vzniká z odlišných materiálů (například z částí kancelářských židlí, sítí využívaných pro rybolov nebo z koberců).

Foto: Kristýna Křížová, Novinky

Židle je navržena v řadě barevných variant.

Pořizovací cena židle bez područek se pohybuje v přepočtu okolo šesti a půl tisíce korun, s područkami je pak zhruba o tisíc korun dražší. Jde o udržitelnou a zcela recyklovatelnou židli, kterou je po čase možné vrátit za dvacet eur, tedy v přepočtu za bezmála pět set korun. Staré dosloužilé židle se vrací do depozitních stanic, které v zahraničí už fungují třetím rokem a jejichž počet se stále zvyšuje.

Židle se nevyhazuje, ale vrací

Vývoj této vůbec první nizozemské zálohované židle podporuje jinou filosofii spotřeby, která je v současné době velmi blízká mladé generaci. Po opakovaném použití se tak židle nevyhazuje, ale vrací. Vrácené židle jsou zkontrolovány, vyčištěny, opraveny a znovu prodány. Rozbité židle jsou rozebrány a rozdrceny na materiál pro novou výrobu. Jsou proto z materiálu, který je plně recyklovatelný.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Nové židle vznikají i z nevyužitých rybářských sítí.

Nejvhodnějším místem pro výrobu židlí se stala Itálie, do Nizozemska jsou pak dopravovány po železnici. Díky tomu, že je Rex převážně plastová a jednoduše udržovatelná židle, tak se hodí do jídelen, kuchyní a přednáškových sálů, kanceláří, nemocnic, škol i restaurací.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Židle, které už jsou ve špatném stavu, projdou recyklací, což designérka hravým způsobem ilustruje.

Sedák a pružné opěradlo lze v případě potřeby vyměnit podle potřeb konkrétního jedince. Židle mohou být stohovány a umístěny v řadách s područkami nebo bez nich.

Foto: Kristýna Křížová, Novinky

Židle jsou stohovatelné, a pokud je nepotřebujete, nezaberou příliš místa.

Zálohovatelné židle si už pořídila různá muzea jako například Vitra Design Museum, Museum Boijmans Rotterdam a Design Museum v Gentu. Získaly také celou plejádu designových ocenění. Značka je aktuálně nominována na cenu Green Product Award 2023.

V současné době je k vidění v rámci festivalu Designblok až do 8. října v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.

Anketa

Koupili byste si zálohovanou židli, kdyby byla v Čechách k dispozici?
Ano
17,6 %
Ne
69,2 %
Záleželo by na ceně
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 689 čtenářů.

Ceny Czech Design Award ocenily především tvorbu mladých tuzemských designérů a studentů

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Reklama

Související témata:
Ineke Hans
Vratné židle
Green Product Award

Související články

Výběr článků

Načítám