Hlavní obsah

Víte, jaké nádobí funguje na indukci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na indukci potřebujete speciální nádobí s magneticky vodivým dnem. Zda je vaše nádobí vhodné, zjistíte snadno díky přiložení magnetu. Jestliže se budou magnet a hrnec vzájemně přitahovat, je hrnec pro vaření použitelný.

Foto: Ikea

K používání indukce potřebujete speciální nádobí s magneticky vodivým dnem. Ohřívá se pouze dno, zabrání se tím případným tepelným ztrátám.

Článek

Nádobí na indukci je obvykle vyrobeno z oceli nebo litiny. Ale nejen z nich. Litina je však ideální, protože teplo krásně rozvádí a udržuje a nádobí rovnoměrně zahřívá.

Jestliže máte indukční desku a nechce se vám kupovat nové nádobí, může pomoci i speciální adaptér na indukci. Jde o podložku, která umožní použití běžného nemagnetického nádobí na indukčních varných deskách.

Varné centrum na míru ulehčí práci. Umí být diskrétní i retro

Tipy a trendy

A co rozmanité materiály?

Nabídka vhodného nádobí je široká a vzdávat se nemusíte ani svých oblíbených materiálů. Důležité je feromagnetické dno (feromagnetismus je název jevu, pro který je typická schopnost určitých materiálů, které umí trvale uchovávat magnetické pole). A čím sinější bude, tím rychleji se na něm jídlo uvaří.

Nádobí s feromagnetickým dnem může samozřejmě mít korpus i z nerezu, železa, litiny, titanu, někdy hliníku, mědi, a dokonce i porcelánu.

Mnoho variant nabízí indukční nádobí také uvnitř. Jeho vnitřní povrch tak může být přilnavý i nepřilnavý, vyrobený z různých materiálů, včetně teflonu či keramiky.

Dva tipy

  1. Před koupí vyzkoušejte osvědčený trik s magnetem nebo na nádobí hledejte symbol cívky (řada smyček vedle sebe).
  2. Nádobí na indukci lze použít i v troubě, nemá-li dřevěné či plastové rukojeti.

Zvolte správné rozměry

  • Důležité je znát rozměry indukční varné desky nebo varných zón na desce. Pamatujte, že indukční plotýnka musí mít menší nebo minimálně stejný průměr, než je průměr pánve či hrnce.
  • Trefit šikovnou velikost je podstatné pro plošné prohřátí nádobí. V případě pánví s kónickým tvarem berte v potaz průměr dna, nikoliv obvod v horní části pánve.
  • Indukce vás nadchne i snadnou údržbou. Vystačíte si s vlhkým hadříkem a trochou saponátu. Nikdy nepoužívejte na povrch drátěnky či abrazivní čisticí prostředky!

Kolik zaplatíme?

Rozpětí je široké. Hrnec pořídíte zhruba od jednoho tisíce do pěti tisíc v závislosti na značce, velikosti a použitém materiálu. Pánve začínají na dvou tisícovkách, levnější jsou různé napařovací sady, které ocení zejména ti, kteří v kuchyni hojně využívají zeleninu.

Vyplatí se vědět:

  • Indukce má o 40 % nižší spotřebu než sklokeramická deska.
  • Ve speciálním nádobí s magneticky vodivým dnem jídlo nikdy nepřipálíte.

Anketa

Jaký typ varné desky máte doma vy?
Indukční
63,2 %
Elektrickou
1,6 %
Sklokeramickou
16,8 %
Plynovou
17,1 %
Máme kamna na pevná paliva s plotnami
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1284 čtenářů.

O kuchyň pečujte pravidelně. Poradíme, na co nezapomenout

Jak na to

Reklama

Související články

Minikuchyně zvládnou víc, než čekáte

Díky minikuchyňkám a úsporně řešeným kuchyňským sestavám vytvoříme praktický a inspirativní prostor pro přípravu pokrmů i v malém bytě.

Výběr článků

Načítám