Hlavní obsah

O kuchyň pečujte pravidelně. Poradíme, na co nezapomenout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyň je nejzatíženější prostor v interiéru, podobně jako koupelna. Ale použité materiály jsou tady mnohem náročnější na správnou údržbu, a to každodenní.

Foto: Oresi

Dřezy čistěte denně zároveň s baterií. Dbejte, aby na varné desce nezůstaly zbytky, které se pak připalují.

Článek

Linka se skládá z mnoha různorodých komponentů: liší se tvarem, materiály, velikostí plochy. Kromě pracovní desky vyžadují úklid i povrchy skříněk, jejich vnitřní prostory, výplně dvířek, madla, úchyty, baterie, varné desky, dřezy, příborník a samozřejmě elektrospotřebiče. Zejména u nové kuchyně musíme dobře znát vlastnosti materiálů a vědět, jak je dlouho udržíte v kondici.

Největší strašák: vnitřní prostor skříněk

Tady pomohou sortéry, třídiče a dělené zásuvky, přesto i v nich se drží špína, do nich také padají nečistoty. Vše pečlivě vyčistěte.

  • Vykliďte horní skříňky a postupujte směrem dolů. Nevynechejte žádný koš, výsuv, regál.
  • Suché potraviny prohlédněte, prošlé vyhoďte, stejně jako staré sušené koření.
  • Určitě otřete hadříkem i panty (závěsy) a pojezdy.
  • Povrchu linky se věnujte až na konec.
Foto: Trachea

Vyvarujte se vlhkosti podél spár, okrajů a výřezů varné desky a dřezu.

Minikuchyně zvládnou víc, než čekáte

Tipy a trendy

Údržba povrchů

Vždy začněte od horních skříněk směrem dolů. V tuto chvíli oceníte sestavy situované až do stropu, protože jinak jde o nejnáročnější úklidovou chvíli.

Pokračujte očištěním samotného povrchu, přičemž je podstatné znát nároky a typ daného materiálu. Používejte zásadně ve vodě rozpustné čisticí prostředky, utěrky určené pro kuchyni, včetně těch z mikrovlákna. Preferujte hadříky, které nepouští chloupky, jelenici apod.

Nikdy nepoužívejte abrazivní prostředky, prášky, pasty, rozpouštědla, houbičky s hrubou vrstvou, natož drátěnky! Vhodné nejsou ani kyselé (citrusové/octové) čisticí prostředky a ty dezinfekční, jestliže nejsou přímo na kuchyňský nábytek.

Foto: Mora

Všechny materiály používané v kuchyni by měly být vystaveny optimální pokojové teplotě a vlhkosti vzduchu.

Když to drhne

Otvírá se skříňka ztěžka? Možná jsou zanesené a nečisté její panty. Může jít o valivé plochy, válečky. Rozhodně nepoužívejte na snadný chod tuk, olej ani silikonový sprej! Stačí součástku pečlivě očistit suchou a čistou utěrkou.

Foto: LeBon

Vzniklé nenadálé nečistoty odstraňte co nejrychleji, čerstvé skvrny lze obvykle zcela zlikvidovat

Anketa

Máte ve zvyku čistit skvrny hned poté, co vzniknou, nebo vám stíhají v kuchyni spíše řádně zaschnout?
Vše čistím hned!
24,9 %
Snažím se vše vyčistit ještě začerstva. Jen výjimečně má čas něco zaschnout.
60,6 %
Jak kdy...
10,6 %
Často mi v kuchyni stihne leccos zaschnout.
1,9 %
Pár zaschlých skvrn ještě nikoho nezabilo. No ne?
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3556 čtenářů.

Dnešní topinkovače dovedou opéct chléb s cejchem Xboxu, Hvězdných válek nebo sochy Svobody

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit nelibého pachu v lednici

I v té nejpečlivěji vedené kuchyni se to může čas od času přihodit. Člověk otevře lednici a zjistí, že se z ní line poněkud nelibý pach. Důvodů může být hned...

Výběr článků

Načítám