Hlavní obsah

Víte, jak daleko byste měli mít správně televizi při jejím sledování?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrazovky televizorů jsou přirozeným středobodem spousty obývacích pokojů. Trendem posledních let jsou velké televizory s úhlopříčkou i hodně přes metr a půl. Je jasné, že takto velké televize si žádají prostor. A nejenom kvůli svému umístění, ale také kvůli vzdálenosti, ze které bychom je měli sledovat a nekazili si při tom pokud možno zrak. Důležitou roli ovšem hrají i další aspekty. Víte, které to jsou?

Foto: Telly

Velké obrazovky nabízejí skvělý zážitek ze sledování sportovních přenosů i filmů.

Článek

Mají tenké okraje, miliony barev a téměř dokonale ostrý obraz. Velké televize jsou fenoménem posledních let nepochybně i proto, že se zvýšila jejich dostupnost. Obvyklým standardem je velikost úhlopříčky 50 a 55 palců, tedy 127 a 140 cm. Tyto televizory nejsou o mnoho dražší než ty s menší úhlopříčkou, jejich cena se pohybuje mezi patnácti a dvaceti tisíci korunami.

Podle datové analytičky ze společnosti Seznam.cz Kateřiny Nejedlé jsou mezi kupujícími nejpopulárnější úhlopříčky displeje ve velikostech 43'' až 55'', což odpovídá 85 až 149 cm. Průměrná cena televize vyhledávané na cenovém srovnávači Zboží.cz je pak 20 118 Kč.

Výjimkou ovšem nejsou ani obří 75palcové televize (úhlopříčka 190 cm). Jenže na velkou televizi je potřeba mít už i velký prostor, jinak její sledování nebude příjemné ani zdravé a člověk stejně nezvládne vnímat kompletně celý obraz, který se mu „rozsype“ na jednotlivé body. Naopak kdo si sedne až příliš daleko, nezaregistruje všechny detaily. To lze možná přehlédnout u romantického filmu, ale při sledování hokeje či tenisu to už vadí.

Foto: Samsung

Pro ideální vizuální zážitek ze sledování obrazu na velkoformátové televizi je potřeba sedět ve správné vzdálenosti. Ani moc blízko, ani moc daleko.

Ideální vzdálenost

„Obecně platí, že v malých bytech, kdy je vzdálenost od obrazovky do dvou metrů, by velikost televizoru neměla překročit 65 palců (uhlopříčka 165 centimetrů). Pro skutečně obří televize s úhlopříčkou nad 85 palců (216 cm) už je nutná vzdálenost od obrazovky minimálně dva a půl metru,“ doporučuje Jan Schöppel ze společnosti Telly.

„První dny po koupi nové větší televize jsou lidé překvapení z jejích rozměrů, za dva tři dny si na její zprvu naddimenzovanou velikost zvyknou a menší by už nechtěli,“ dodává. Není se čemu divit, filmy nebo sportovní zápasy na velké obrazovce vyniknou mnohem lépe a celkový zážitek ze sledování je větší.

Ideální vzdálenost od televize při jejím sledování
Velikost obrazovky (palce/cm)Pozorovací vzdálenost (m)
55/1401,7
65/1652,0
75/1902,3
85/2162,6
Zdroj: Samsung

Důležité je také umístění

Kromě vzdálenosti při sledování je důležité už samotné umístění televize. Její střed by měl být v úrovni očí, případně mírně výš. Důležité je také, aby místnost nebyla příliš tmavá nebo naopak, aby do ní neproudilo až příliš mnoho slunečního světla. Ideální je spíše ambientní osvětlení místnosti při sledování televizoru. A v neposlední řadě: pro celkové zdraví není vhodné vysedávat u televize celý den.

„Maximální doba sledování televizorů nebo monitorů počítačů by neměla překročit 5 hodin a u dětí do 18 let maximálně 3 hodiny denně,“ upozorňuje primář Oční kliniky dětí a dospělých 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Milan Odehnal. Důležitý je i odpočinek očí, který po dívání do monitoru uvolňuje jejich trvalé a nepřirozené napětí. Dobrým způsobem je půlminutové „koukání do dálky“, tj. sledování vzdálenějšího cíle.

Foto: LG

Děti by neměly sledovat televizi či monitor počítače déle než tři hodiny denně.

Velkou roli hraje také jas

„Při výběru televizoru je dobré zvážit také otázku světelnosti. Obecně platí, že LED televizory (včetně QLED a Neo QLED) jsou z hlediska jasu a světelnosti vhodné i do prostředí, kde je více světla, což může být pro OLED televizory problém. Jejich jas vynikne v šeru nebo ve tmě. Neplatí to však pro všechny OLED. Televizory s technologií QD-OLED, která kombinuje výhody LED a OLED displejů, umožňují sledovat OLED televizor i za bílého dne, aniž by se to negativně projevilo na kvalitě a jasu obrazu. QLED televizory jsou kvalitnější v podání barev, OLED televizory si lépe poradí s odstíny černé,“ upozorňuje Martin Huba, produktový manažer ve společnosti Samsung, jejíž televize jsou společně se značkou LG aktuálně nejžádanějšími na cenovém srovnávači Zboží.cz.

Anketa

Díváte se na televizi ze správné vzdálenosti?
Samozřejmě!
81,9 %
Jak kdy.
2,9 %
Netuším, nikdy jsme to doma neměřili.
10,8 %
Ne, doporučované vzdálenosti mi prostě nevyhovují.
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6157 čtenářů.

Dopřejte si relax v hebké dece na gauči

Tipy a trendy

Jak správně pověsit televizi na zeď

Jak na to

Reklama

Související témata:
Zdravá domácnost

Výběr článků

Načítám