Hlavní obsah

Vinařství ve volné krajině má obloukovitý tvar a skvěle zapadá do jihomoravského prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinařství Gurdau bylo založeno na „zelené louce“, na které následně vznikla i impozantní stavba vinařského domu od ateliéru Aleše Fialy. Ta má oblý tvar, který perfektně ladí s okolní zvlněnou krajinou. Zakomponování stavby do terénu byla věnována velká pozornost.

Foto: Archiv soutěže česká cena za architekturu, BoysPlayNice

Vinařství se nachází v Kurdějově v Jihomoravském kraji.

Článek

První vinice ve svazích nad obcí Kurdějov vznikly v roce 2012. O stavbě vlastního vinařského domu se začalo uvažovat v roce 2016. Nabízelo se umístění vinařství doslova v centru vinic, což je logisticky a provozně nejefektivnější řešení. Znamenalo to ale umístění stavby ve volné krajině, což je u nás poměrně netypické. Klade to zvláštní nároky na architektonické a krajinářské začlenění stavby do daného prostředí. Zvolené řešení mírného oblouku – vlny v krajině – tomu napovídá.

Vlastní střecha oblouku je řešena jako zelená a rozpínající se do šíře. Okolí stavby bylo doplněno o sto padesát nových keřů a vzrostlých stromů, často prorůstajících „proděravělou“ střechou, jejichž krása se projeví teprve s lety.

Degustace v přízemí

Vlastní stavba je železobetonová, dvoupatrová, s podzemní částí určenou pro výrobu, ležení a archivaci vína, část přízemní je určena pro prodej, degustaci, posezení. K dispozici jsou i dva apartmány pro příležitostné nocování.

Použitými materiály jsou pohledový beton, sklo, kov, dubová a akátová dřevina, vše prvotřídně řemeslně zpracované s důrazem na detail. Prostředí je vstřícné, přívětivé, originální a vybízející ke spočinutí nad skleničkou vína na terasách s famózním výhledem na horizonty.

Budova patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Pražské stavbě s názvem La Vida Residence dominuje tyčová síť na fasádě

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Aleš Fiala (architekt)

Související články

Výběr článků

Načítám