Hlavní obsah

Objekt vytvořený ve spolupráci s umělou inteligencí připomíná obranné stavby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objekt s názvem Between Conflicts neboli Mezi konflikty, který vznikl v zahradě Uměleckoprůmyslového musea v Praze, vychází z modulového systému. V rámci výstavního pavilonu byl upraven tak, aby připomínal obranné stavby, ale zároveň reagoval na architektonický a sociálně-politický kontext války na Ukrajině.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, AlexShootsBuildings

Objekt s názvem Mezi konflikty architekti vystavěli v zahradě Uměleckoprůmyslového musea v Praze

Článek

Základní prvky systému s názvem Modesty byly doplněny stěnami vlnité struktury, které tak propojily stavbu s okolní zahradou. Vlnité stěny díky možnostem 3D tisku vytvořily tvary, kterých by bylo s jinými technologiemi obtížné dosáhnout. Stropy byly doplněny působivými strukturami.

Na podlaze architekti vytvořili struktury založené na principu vyplnění tvaru křivkou pomocí růstového algoritmu. Na stěnách byly použity struktury generované umělou inteligencí.

Obrázky od umělé inteligence vygenerované podle věty „Ukrajinské děti ukrývající se v lese malované Gustavem Klimtem a Mikolášem Alšem“ byly převedeny na data, která se stala podkladem pro tisk. Na každý panel architekti použili jiná data a obrázky.

Pavilon byl následně osazen v zahradě Uměleckoprůmyslového musea, tak aby nabídl zajímavé průhledy do okolí a dobře zapadl do svého kontextu.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Takřka za humny vyrostla největší tištěná budova v Evropě. Její vznik provázely problémy

Tipy a trendy

Brno má kompletní model ve 3D. Vytvořen byl s přesností na 20 centimetrů

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám