Hlavní obsah

Pražské stavbě s názvem La Vida Residence dominuje tyčová síť na fasádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Vida Residence od studia Under-construction architects zaujme fandy konstruktivismu a industriálního stylu. Podoba domu vychází ze snahy vytvořit objekt funkčně i dispozičně co nejjednodušší, nepodléhající krátkodobým trendům. Je zahalen do vnějšího pláště z nerezových prutů.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Vladimír Vašut

Architektonicky zdařilá stavba La Vida se nachází v Praze.

Článek

Stavbě dominuje tyčová síť, která slouží i jako podpora pro zeleň vinoucí se jak ze země, tak ze střešní zahrady. Funkčně je objekt rozdělen na tři části. V přízemí se směrem do Šífařské ulice a předprostoru s parkováním otevírají prosklením komerční jednotky. Od ulice pak odlehlou část zaujímají sklepní kóje bytů. Nezbytné zázemí doplňuje komfort pronajímatelných bytů – prádelna, sušárna, sklad odpadu atd.

Osou domu prochází dominantní jednoramenné schodiště. Druhé a třetí nadzemní podlaží jsou čistě obytná (dvanáct bytů o velikosti 1+kk a osm bytů 2+kk) s byty přístupnými z velkorysé oboustranně orientované chodby podél schodiště.

Obytné místnosti apartmánů obíhají po celém obvodu domu, menší vnitřní část ke schodišti zaujímají zádveří a koupelny. V rohových částech se nachází dvoupokojové byty, při delších fasádách pak garsonky. Dispozice těchto dvou podlaží jsou identická, jen na fasádě se lehce liší posunutím balkonů.

Chybějící zahrada na terénu podpořila myšlenku vzniku komunitní pobytové zahrady na střeše včetně venkovního kuchyňského koutu s grilem a sezením. Přístup do ní umožňuje jak vnitřní schodiště, tak výtah.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

V České ceně za architekturu zvítězila stavba v Litomyšli. Navštívit ji můžete zdarma

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: under-construction architects

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám