Hlavní obsah

Vilu stavitele Fialy dekoruje kombinace různých odstínů režných cihel

Novinky, Text: Eva Novotná, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázeňská vila stavitele Josefa Fialy je jednou ze střídmých, ale stylově dekorovaných poděbradských vil. Osobitý výraz nedávno citlivě obnovené hlavní strany stavby dotváří kromě geometrického dekoru i kombinace hladké omítky a dvojího odstínu režných cihel.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Poděbrady II, Palachova čp. 221

Článek

Objevení pramene uhličité minerálky v Poděbradech na začátku dvacátého století zásadně ovlivnilo vývoj města. Lázně, založené knížetem Filipem Arnoštem z Hohenlohe-Schillingfürstu, koupila v roce 1910 městská rada a brzy vypsala architektonickou soutěž na nový lázeňský areál.

Ze čtrnácti soutěžících zvítězil architekt František Janda, mladý absolvent architektury na Uměleckoprůmyslové škole u profesora a slavného architekta Jana Kotěry. Janda je zřejmě autorem i vily Josefa Fialy.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Pobyt ve vile zříjemňuje terasa nad vstupem.

František Janda je považován za autora stavby v nové vilové čtvrti, která se rozrůstala na začátku 20. století kolem budovy chlapecké školy, dnešního gymnázia.

Ukazuje na něj hlavně čistě moderní architektonické řešení domu a specifická zdobnost nápadně se podobající zmíněnému projektu poděbradských lázní.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Štít vily je dekorován secesním motivem.

Stavbu školy i řadu blízkých domů pak prováděl poděbradský stavitel Josef Fiala. Ten na rohu Studentské a Palachovy ulice postavil v letech 1910-1912 pro své dcery vilu s dvěma byty.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Režné zdivo na fasádě zpestřila zdobná mozaika.

S Jandou se Josef Fiala blíž seznámil právě při realizaci lázní, na které se Fialova stavitelská kancelář podílela. Vila, známá dnes jako penzion Amálka, zaujme charakteristickým zaoblením nárožních místností s pěticí sdružených výstupků v přízemí a otevřenou lodžií v prvním patře.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Plán ukazuje, že tvar vily do velké míry kopíroval tvar pozemku.

Stavba má rysy vídeňské secese, zároveň malebností a účelností odpovídá anglickému venkovskému domu, ke kterému se hlásí typickými arkýři či trojbokými okny, zvanými „bay windows“.

Moderním přístupem k otázce individuálního bydlení se autor přibližuje tvorbě Jana Kotěry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám