Hlavní obsah

Vily v Příboře vynesly bratrské architektonické dvojici Šlapetových slávu

Novinky, Text: Vladimír Šlapeta, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostorné vily Roberta Schöna a Josefa Kotoučka v Příboře od architektů Lubomíra a Čestmíra Šlapetových vznikly v začátcích kariéry mladé architektonické dvojice, která se zapsala do dějin české architektury. Stavby mají prvky moderního bydlení, propagované tehdy Svazem československého díla, který ovlivňoval umělecký průmysl.

Foto: autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Vila Josefa Kotoučka na adrese: Příbor-Klokočov, Boženy Němcové 1237

Článek

První ze staveb, vila Roberta Schöna, navazuje na podobné příklady vil se dvěma stejnými byty nad sebou, představené na výstavě bydlení v Praze na Babě v roce 1932.

Foto: autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Vila Roberta Schöna s adresou: Příbor, Šmeralova 716.

Dům je obrácený tak, aby nabízel výhled na jih. Je navržen jako dvojtrakt a poskytuje tedy k užívání dvě části oddělené nosnými zdmi. Jižní straně vily dominují tři zdvojená horizontální okna s otevíratelnými užšími křídly po stranách a napevno zaskleným středním dílem.

Těmito okny jsou osvětleny zdvojený obývací pokoj a ložnice, zatímco v severní části jsou umístěny komunikační a servisní místnosti.

Foto: autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Tvary vily díky nadčasovosti příliš nestárnou.

Účelná a racionální podoba jižní strany vily je na severu vystřídána dynamickým sešikmením a zaoblením dekorativního prodloužení fasády stavby.

Dům dodnes obývá mladší dcera původního majitele a rodina jejího syna. Klasická dřevěná okna byla před nedávnem vyměněna za plastová.

Foto: autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje (výřez)

Interiér vily je uspořádán účelně a funkčně.

Druhý dům od architektů Šlapetových je jejich představou o podobě minimálního rodinného domu v podmínkách svažitého terénu.

Základní téměř čtvercový obvod stavby je usazen do svahu tak, že vjezd do garáže je zespodu do zvýšeného suterénu, zatímco vlastní vstup do domu a byt jsou ve zvýšeném přízemí. Ve vile nechybí bazén, markýzy, terasy a pracovny.

Stavba prozrazuje vliv rané tvorby moderního architekta Richarda Neutry, s nímž se autoři setkali v roce 1931 v New Yorku.

Vilu o dva roky později představil kritik Bohumil Markalous v časopise Pestrý týden a tím byl vyvolán celostátní zájem o tvorbu mladých ostravských architektů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám