Hlavní obsah

Architekt Bohuslav Fuchs zvolil pro brněnskou vilu oblé dekorace inspirované parníky

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Vila Valerie a Ludvíka Petrákových v Brně od slavného architekta Bohuslava Fuchse je moderní stavbou, která se už kdysi mohla měřit s mezinárodními architektonickými perlami. Nezapře inspiraci námořní architekturou. Moderní vilu totiž efektně zdobí řada oblých tvarů - oblouky, půlkruhy, kola.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Marie Pujmanové 281/4, Brno-Pisárky

Článek

Své významné postavení mezi brněnskými architekty potvrdil Bohuslav Fuchs i skupinou vil, v jejichž návrhu uplatnil inspiraci přirozeností přírody.

Tato tendence se lehce projevovala už u jeho rondokubistických staveb, které již měly řadu oblých prvků a naplno se prosadila v pozdních třicátých letech.

Architekt využil kruhové prvky jako okna nebo průzory

Vedle aerodynamických tvarů použil Fuchs hodně kruhových forem, které seskupil do vodorovných nebo svislých pásů s funkcí oken, luxferových stěn nebo průzorů dveřmi nebo stěnami schodiště.

Tento nautický námořnický detail, převzatý funkcionalisty z „architektury“ parníků, byl uplatněn natolik, že to u nás nemá obdobu. K organičnosti stavby přispělo i užití přírodního kamene jako zdiva a dlažby zahradních komunikací či dřeva k obkladům místností i schodiště.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Architekt vhodně nakombinoval rovné a kulaté prvky.

Do třípodlažního domu provedl architekt na jihovýchodě hluboký zářez, do kterého vsadil visuté schodiště do přízemí a především prostornou terasu v patře, kterou pootočil k jihu. Její aerodynamický tvar opakuje i střecha a obojí přechází elegantní křivkou do rovné stěny.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Interiér vily je zařízen střídmě a funkčně.

Železobetonový sloup, podpírající terasu a střechu, vyvolává svou štíhlostí dojem, že se tato část domu volně vznáší v prostoru. I točité schodiště na západní straně začlenil architekt tak, aby plasticky oživilo hladkou stěnu a vytvořilo zároveň další prvek na rovné střeše.

Proti běžným zvyklostem umístil Fuchs ložnicové podlaží do přízemí a obytnou část do patra, kde s terasou sousedí nedělený obytný prostor s jídelním koutem. V přilehlé severní části pak byl umístěn vstup, šatna, WC, hala, kuchyně a pokoj služky. Suterén obsahoval kromě bytu zahradníka i služebné hospodářské zázemí.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila je dominantou pozemku s úhledně upravenou zahradou.

Může se Vám hodit naslužbě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám