Hlavní obsah

Vila neobyčejného tvaru nabízí z vrcholu kopce s vinicemi výhled do všech stran

Na vrcholku kopce v kraji vinařů v Jižním Tyrolsku vznikla moderní vila velmi neobyčejného vzhledu. Jak říkají její autoři, architekti z italského ateliéru Peter Pichler Architecture, inspirací pro její tvar byl samotný tvar kopce a okolní krajiny, do níž má neomezený, 360stupňový výhled.

Foto: Gustav Willeit

Vila nazvaná Kastelaz Hof se svou barevností inspiruje v okolní krajině.

Článek

Oblast okolo italského města Tramin ležící mezi Bolzanem a Trentem je známou vinařskou lokalitou, proslulou zejména kořeněným vínem. Tamnímu vinohradu Kastelaz vládla ještě donedávna z vršku kopce jiná stavba, tu ale nechali majitelé, rodina vinařů, strhnout a vypsali architektonickou soutěž na návrh nové vily. Tu měli architekti zasadit do prostředí, které dotváří les a nedaleké jezero Caldaro.

Její půdorys je uspořádán přibližně do písmene U, díky čemuž v centrální části vzniklo ze všech stran hezky chráněné nádvoří, zatímco stavba samotná pak nabízí svým obyvatelů ničím nerušený výhled do celého okolí.

Samotná vila, jež svou podobou připomíná stužku stočenou po dopadu na zem, není z nedaleké vesnice ani příliš vidět, což jí zaručuje určité soukromí.

Může za to nejenom skutečnost, že tvar kopce do značné míry kopíruje, případně na něj přirozeně navazuje, ale také volba barev, které vycházejí z barevné škály vápence, z nějž jsou postavené zídky okolních vinohradů.

Foto: Gustav Willeit

Stavba svým tvarem připomíná stužku stočenou pod dopadu na zem.

Interiér vily rozložený do tří podlaží a plochy 380 m² je zařízen s důrazem na lokální materiály a snahou vytvořit prostředí s přívětivou, hřejivou, zároveň však minimalistickou atmosférou.

Podobně jako v exteriéru, i uvnitř domu hraje hlavní roli trojlístek materiálů ve složení beton, dřevo a sklo. Je-li tedy například před vilou dřevo použito na terasy, v interiéru se objevuje v podobě parketových podlah atd.

Domy, nebo stromy? Hotelové pokoje mají zdálky imitovat les

Tipy a trendy

Zajímavostí je jistě i skutečnost, že jakkoli geometricky vila na první pohled působí, pravými úhly architekti ve skutečnosti velmi šetřili a volili pokud možno větší, nebo naopak menší.

Stavba tak působí nečekaně organicky, byť s tímto označením bývají obvykle spojována díla pyšnící se oblými liniemi.

Anketa

Líbilo by se vám mít u domu vinohrad?
Ano, to by bylo báječné!
61,9 %
Asi ano...
7,3 %
Spíše ne.
6 %
Ne, to mě vůbec neláká.
18,3 %
My už ho máme.
6,5 %
Celkem hlasovalo 1748 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám