Hlavní obsah

Veřejná knihovnička Sonda zaujme moderními tvary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejných knihovniček se v posledních letech po Česku vyrojila celá plejáda. Mnoho z nich vzniklo z již nevyužívaných telefonních budek nebo nevyužitých starých knihoven z dob minulých. Moderní veřejné knihovny, které by ale korespondovaly s dobovým městským mobiliářem, jsou málokde k vidění. Knihovnička Sonda je cennou výjimkou.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Knihovnička se nachází ve Vratimově v Moravskoslezském kraji.

Článek

Subtilní, ale odolnou knihovničku nazvali její tvůrci z ateliéru Stolařík architekti jednoduše Sonda. Účelem je podle nich zpřístupnění něčeho obtížně dosažitelného. Prostřednictvím sondy můžeme putovat do vzdálených světů, do hlubin země, do nitra nás samých. Knihovnička pak má být takovou pomyslnou sondou ve veřejném prostoru.

Je esteticky zdařilým objektem s pláštěm z polykarbonátu, který vybízí k návštěvě.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Knihovnička má moderní tvar a hodí se tak i do soudobých městských parků.

Drobný objekt má kolemjdoucí vybízet k tomu, aby se osmělili a vzali si k přečtení nějakou knihu. Je místem odložených knih, na kterém nikdo neví, co najde. Stojí stále na místě, přesto nás dokáže přenést jinam.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Díky průsvitnému plášti mohou kolemjdoucí poznat, že se uvnitř nacházejí knihy.

Tituly do Sondy dodává buď místní knihovna, nebo sami občané, kteří tak mohou najít uplatnění pro knihy, které jim samotným už neslouží.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Nákres stavby ilustruje její architektonické řešení.

Knihovnička je odpovědí na potřebu vytvořit osobitý architektonický prvek, který se v městském exteriéru objevuje stále častěji.

Výsledkem je zdařilý městský mobiliář, který se letos dostal do výběru nominovaných staveb v soutěži Česká cena za architekturu.

V České ceně za architekturu zvítězila stavba v Litomyšli. Navštívit ji můžete zdarma

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám