Hlavní obsah

Venkovní stínění: vyznáte se v něm?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exteriérové stínění je praktické, komfortní, moderní a posiluje bezpečí domu. Vybírat lze z několika variant, v nabídce jsou exteriérové žaluzie, klasické venkovní rolety i screenové clony. Každé provedení má své přednosti, svoje vlastnosti a jsou mezi nimi i vzájemné rozdíly. Když chcete dobře vybrat, musíte je dobře poznat.

Foto: Zounek Design

Předokenní rolety slouží k regulaci světla, tepla a hluku, nabízejí možnost kombinace s integrovanou sítí proti hmyzu. Ovládání je možné manuální nebo elektronické.

Článek

Venkovní stínění by mělo být nedílnou součástí oken. Chrání interiér před sluncem i mrazem, poskytuje soukromí, tlumí hluk, zvyšuje bezpečí. Je důležité vnímat kvalitu materiálu a zvolit to nejlepší, co trh nabízí. A také pokud jde o novostavbu, vychytat vše již ve fázi projektu. Jasným trendem je jednotné řešení pro venkovní stínění a okna, které se provádí takřka současně.

Venkovní žaluzie

Nastavitelnými lamelami lze regulovat průchod světla do interiéru. Díky tomu poskytují i dokonalé soukromí. Interiér chrání po celý rok: v létě před slunečními paprsky a nechtěnému přehřívání, v zimě brání úniku tepla směrem ven. I ve staženém stavu chrání odvětrávání interiéru okny. Ty kvalitní s lamelou ve tvaru Z odolávají dobře i větru, při úplném zatažení dokážou hluk dostatečně utlumit.

Nevýhodou může být, že jsou nejvíce náročné na dostatek prostoru na výšku, mohou mít v sobě zabudovanou i praktickou síť proti hmyzu.

Žaluzie spojte s oknem

Bytelnost venkovních žaluzií je spojena s jejich odolností. Vydržet musí bouřlivý vítr, k užitkovému komfortu patří i tichost lamel. Podstatné jsou masivní vodicí lišty, vodicí textilie i počet žebříčků, plech krycího kastlíku do tvaru U. Rozhodují i drobnosti, třeba síla plechu krycího boxu, která je nejlépe 2 mm. Samonosný systém žaluzií se provádí přímo na rám okna a využívá tím jeho ideální rovinnost. Je za půl hodiny namontován a může být realizován bezprostředně po montáži okna.

Venkovní rolety

Nevýhodou je, že průchod světla nelze regulovat, roleta interiér zcela zatemní.

Ale poskytuje dokonalé soukromí. Také mají nejvyšší izolační efekt, nejvíce chrání interiér proti letnímu vedru i zimnímu prochladnutí. Když jsou rolety stažené, nelze větrat. Dobře ale odolávají větru a dalším povětrnostním vlivům, nejlépe tlumí vnější hluk.

Zabírají nejvíce místa na hloubku, mohou být i v provedení s integrovanou sítí proti hmyzu.

Rady & tipy

  • U vnějších žaluzií je celková cena složena z ceny výrobku, dopravy a montáže. Výrazný rozdíl je v kvalitě materiálů, bytelná konstrukce více odolá.
  • Lamely ve tvaru Z mají výraznější profilování s těsněním, jsou konstrukčně pevnější než lamely ve tvaru C.
  • Venkovní stínění se vyplatí doplnit větrným čidlem. Když rychlost větru překročí stanovenou hranici, žaluzie se samy automaticky zatáhnou.

Screenové rolety

Do interiéru propustí světlo i v zavřeném stavu a je přes ně vidět ven, hodí se proto i pro denní zastínění. V noci při rozsvíceném světle může být dovnitř vidět. Částečně chrání před horkem i mrazem, mají ale nejnižší izolační efekt, který navíc závisí i na barvě použité látky. I ve staženém stavu umožňují odvětrávání interiéru okny. Dobře odolávají větru, ale vnější hluk vůbec nedokážou utlumit.

Mají nejmenší horní kastlík, takže mohou být řešením pro stavby, kam standardní venkovní žaluzie či rolety nelze instalovat. Mohou samy o sobě zastoupit i funkci sítě proti hmyzu.

Vždy ve střehu!

Pozor si dávejte na záruky. Většina dodavatelů nabízí dva roky, ale už se nemusí vztahovat na díly podléhající opotřebení, motor, práci i dopravu. Také se objevuje mnoho prodloužených záruk, ale s omezením a podmínkami, ve kterých se zákazník těžko orientuje. Typickým příkladem je třeba vázání záruky na pravidelné servisní prohlídky již od prvního roku od instalace, které v plné výši hradí zákazník. V praxi se často stává, že i když má majitel žaluzie v záruční době, jejich opravu musí stejně uhradit.

Jaké typy klimatizací se hodí do domácnosti?

Tipy a trendy

Anketa

Je pro vás venkovní stínění nutností?
Ano, jinak bychom se v létě doma asi uvařili.
71,6 %
Na oknech máme stínicí prvky, jak bychom na tom ale byli bez nich, to neumím odhadnout.
7,4 %
Ne, my nic takového nepotřebujeme.
21 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám