Hlavní obsah

Vyšperkujte koupelnu stylovými doplňky

Zařizujete novou koupelnu, nebo toužíte dodat jiskru již léty nezměněnému prostoru? Pak vsaďte na praktické, ale i vkusné vybavení, které vás bude dlouho těšit!

Foto: Möbelix

Přirozenost interiéru koupelny podtrhnou ručně tkaný jutový koberec, dřevěný stolek a bambusový sušák na ručníky, včetně drobných černých kousků.

Článek

Interiéry moderních koupelen jsou nadčasové a minimalistické. Z materiálů odolných proti změnám teplot a vlhkosti dominují na dotek hebká keramika se soft touch povrchem, příjemné dřevo, jako např. teak, bambus či chladně elegantní nerezový a pochromovaný kov.

Obecná pravidla dolaďování

Většině lidí se líbí koupelny, v nichž převažují světlé odstíny. Bílá, stříbrně šedá, lehce růžová, zelená i modrá přispívají k pocitu čistoty i k optickému zvětšení menší místnosti. Barevně a designově výraznější mohou být v malých koupelnách sety pro zubní hygienu, dávkovačemiska na mýdla, koupelnové krabice i koše, držáky na ručníky i textil samotný.

Ve velkorysých koupelnách vsadíme na zdobná zrcadla, snadno vyměnitelné závěsy a předložky u vany a sprchového koutu, ale i na originální radiátory.

Vedle barvy vždy věnujeme pozornost materiálu, tvaru i velikosti doplňků. Nevěříme-li svému vkusu, vybíráme kousky z jedné kolekce, která svým charakterem ladí s koupelnovým nábytkem, podlahovou krytinou a s obklady.

Kdo se necítí na instalaci držáků a polic, kvůli nimž by musel vrtat do zdi, pomůže si lepidlem, oboustrannou lepicí páskou, vychytávkami v podobě policových dílů s přísavkami nebo samostatně stojícími regály a úložnými koši.

Kartáčky v suchu

Z hygienických důvodů neskladujeme zubní kartáčky v blízkosti toalety, ideální je mít koupelnu od WC oddělenou příčkou. Zubní kartáček musí po vyčištění důkladně vyschnout, nikdy ho neukládáme do uzavřeného prostředí, které napomáhá vzniku a šíření bakterií.

Dominantní prvky

Koupelnové závěsy bývají často vyrobené z recyklovatelného hustě tkaného polyesteru s úpravou odpuzující vodu. Známý je také opětovně využívaný kopolymer ethylenu a vinylacetátu, tzv. PEVA. Velké vzory a kresby na závěsech vpustíme pouze do koupelny větších rozměrů, do malé jsou vhodnější jednobarevné varianty, drobné a abstraktní dekory.

Předložky před umyvadlem, vanou a sprchovým koutem ladí se závěsem, s dlažbou. Zhotovují se z polyesterových mikrovláken a z bavlny, takže jsou jemné na dotek. Spojení bavlny s bambusem zajistí ochranu proti dlouhodobé vlhkosti. V rustikálně laděném prostoru dobře vypadají tenké rošty z tropického dřeva (teak, eukalyptus) a závěs s exotickým potiskem.

Dalším okrasným doplňkem může být zrcadlo. Trendem jsou sice nenápadné a vestavěné galerky, ale jejich vizuální strohost mizí v okamžiku, kdy se na nich rozsvítí LED světla, což se stane v koupelně bez oken téměř pokaždé. Na volné rozměrné ploše nad umyvadlem vynikne závěsné zrcadlo, třeba ve formě slunce s pozlacenými paprsky.

Radiátory nabízejí širokou škálu lakovaných barevných odstínů. Chromované provedení je klasikou souznící s chromovanými bateriemi umyvadel, van a sprchových koutů. Aby bylo vše vyladěno opravdu do nejmenšího detailu, s radiátorem lze sladit i barvu ventilů.

Drobné detaily

Niku umyvadla v bílé jednoduše vybavené koupelně oživí veselé držáky na ručníky v podobě barevných kuliček i háčků. V módě jsou plastové, téměř průhledné regály a organizéry provedené ve svěžích pastelech.

Nerez chrom na umyvadle a policích si rozumějí s probarvenou keramikou i se sklem s hladkým či strukturovaným povrchem. Luxusně působí historizující mosazné zlaté pumpičky a držáky, které mohou opticky souznít s mosaznou zlatou vodovodní baterií.

Přírodní charakter, barvy a textury dřeva nábytku posílí ratanové i jutové koše, police, věšáky i koupelnové sady z bambusu. Zajímavou partnerkou dřeva je tradičně řemeslná jemně zaoblená kamenina s matnou glazurou misek, dávkovačů na mýdlo i nádob na zubní kartáčky.

Nezapomeneme na vypínače a elektrické zásuvky. Trh nabízí ultra moderní i retro produkty se škálou skleněných, hliníkových panelů a rámečků s dekorem různých druhů dřeva.

Místo pro koš

Koš na použité prádlo je v koupelně praktickou záležitostí. Pořídit si můžeme modely budoárových sedátek s odklopným čalouněním. Podobně funguje koš na prádlo vestavěný do skříňky. Nenápadné bývají koše na odpadky, a to jak svým vzhledem, tak i rozměry.

Prohřejte koupelnu dřevěnými prvky

Tipy a trendy

Nábytek v koupelně musí zvládnout vlhkost

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Které pokojovky milují koupelnu?

Světlo, teplo a vodní pára tvoří koktejl umíchaný na chuť mnohým pokojovým rostlinám, které koupelnu přirozeně zabydlí a navodí v ní pocit, jako byste se...

Umyvadla: umíte si vybrat správně?

Stylové stojící na desce, zapuštěné do skříňky, pro jednoho i pro dva… Umyvadlo je zkrátka nedílnou součástí každé koupelny. Ať už máte jakékoliv preference,...

Výběr článků

Načítám