Hlavní obsah

Vedle původní chalupy vyrostl elegantní víkendový dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed starší zástavby v menší obci poblíž Rokycan na Plzeňsku se nachází prostorný pozemek s původní chalupou. Zadní klidnou část pozemku ukrytou v zeleni investoři využili pro stavbu svého vysněného víkendového domu.

Foto: Lina Németh

Místo v klidnější části pozemku rozhodlo u víkendové dřevostavby o otevřeném půdorysu ve tvaru L.

Článek

Architekti z firmy Prodesi/Domesi se chopili úkolu postavit menší dům, který bude sloužit k rodinným víkendům a spolu se stávající chalupou vytvoří pohledově komunikující dvojici staveb.

Dům situovali do zadní severní části pozemku a maximálně ho otevřeli směrem k původnímu stavení.

Půdorys ve tvaru L

Charakter domu reaguje na geometrii parcely i na hranice se sousedními pozemky. Vznikl tak rozevřený půdorys ve tvaru písmene L.

Dům kryje sedlová střecha, jejíž hřeben mírně klesá nad obytným prostorem, což vytvořilo zajímavé prolomení. Směrem k jihu je střecha přetažena. Díky tomu vznikla krytá terasa podél proskleného obytného prostoru, která pokračuje až k hlavnímu vchodu, kde prosklení vystřídala bílá omítková fasáda.

Bílá okna i omítnutí kolem vchodu kontrastují se svisle kladenými fasádními modřínovými palubkami bez povrchové úpravy. Svislá nosná konstrukce sestává z masivních dřevěných panelů. Stropy jsou trámové – dřevěné.

Střecha dostavby je sedlová s rozdílným sklonem jednotlivých částí. Střešní krytinu tvoří falcovaný plech tmavě šedé barvy, vikýř je pro zvýraznění ze světle šedého plechu.

Pokoje spojené s okolím

Ze zádveří dřevostavby vstupujeme přímo do obytného prostoru. Jeho hlavní součástí je kuchyň, v níž nechybí jídelní nika s velkým dřevěným stolem. Ten majitelé nechali vyrobit místním truhlářem z dubu, jenž stával na pozemku.

Údaje o stavbě

Užitná plocha: 158,1 m2

Zastavěná plocha: 109,4 m2

Zdroje tepla: tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, podlahové vytápění, elektrické přímotopy a podlahové konvektory. V koupelnách a technické místnosti jsou teplovodní žebříky

Autoři: Václav Zahradníček, Michal Kotlas (Prodesi/Domesi)

Projektant: Monika Moravcová

Vpravo od vchodu je útulná ložnice s prostornou šatnou. Prosklené dveře z ložnice ústí přímo do lesíka, který je součástí pozemku. Majitelé tak z postele sledují veverky, jež se naučily chodit na oříšky až do bezprostřední blízkosti domu.

Na první pohled cihlový dům je ve skutečnosti první dřevěnou výškovou stavbou ve městě

Tipy a trendy

V přízemí se ještě nachází technické zázemí a koupelna.

Z obývacího pokoje vede schodiště na horní galerii, která zakrývá jen část spodního patra – jinak je prostor otevřený až do krovu. Na galerii se nachází koupelna se saunou a volný pobytový prostor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám