Hlavní obsah

Domov Jana Hřebejka je autentický, barevný, plný knih a obrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadový terasový dům ze 70. let minulého století na Praze 5, vetknutý do vzrostlé zeleně, patří úspěšnému filmovému režisérovi Janu Hřebejkovi a jeho rodině. K jeho rekonstrukci přizval architektku Dagmar Štěpánovou ze studia Formafatal, která interiérům vtiskla barevně živý ráz s nevšední kombinací materiálů. Nový domov rodiny Hřebejků je tak plný knih, obrazů a uměleckých děl.

Foto: Milan Malíček, BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely, Právo

Domov režiséra Jana Hřebejka je plný barev a knih

Článek

Přízemí objektu ve své zadní části navazuje na romantickou soukromou zahradu a z rozlehlé terasy v prvním patře se otevírá dechberoucí výhled na panorama Prahy. Není divu, že se do tohoto nevelkého dvoupodlažního domu odklopeného zelení režisér Jan Hřebejk i jeho rodina zamilovali.

Na přání klienta vznikla nová dispozice domu

Režisérova rodina trvale žila na hausbótu, na pražském Smíchově. Život na hausbótu odráží její životní styl, potřebu žít v obklopení přírody, ale zároveň ve městě. Stejně jako na hausbótu, kde jsou prostorově potlačené ložnice a koupelna, se v jejich novém domě tento prostorový princip opakuje. Na přání režiséra tak architektka vytvořila novou dispozici domu, které dominují větší společenské prostory, a to v obou podlažích. Naopak soukromé části jsou minimalizovány.

Jednoznačné zadání – vytvořit místo pro život

Když Jan Hřebejk oslovil architektku, dostala jednoznačné zadání – vytvořit místo pro život, kde se budou cítit dobře nejen jeho blízcí, ale i přátelé. Místo, které bude působit přirozeně a zabydleně od samého začátku. Domov, který bude autentický, barevný, plný knih, obrazů a dalších uměleckých předmětů. Byt, do kterého kdykoliv umístíte něco nového, neuškodí mu to. Tyto požadavky se staly klíčovými pro koncept celé rekonstrukce.

Nová prosklená přístavba v části terasy zvětšuje obytnou část domu

Architektka na projektu pracovala celkem čtyři roky. Protože je dům součástí řadového domu, nemohla příliš zasahovat do fasády, aby vizuálně udržela jednotný charakter. Pustila se do nového vstupního portálu s navazujícím novým bezrámovým zasklením v prvním patře, který podpořil vizuální propojení a prosvětlení celého horního patra. Tam také na přání klientů vznikla nová, prosklená přístavba v části terasy, která zvětšuje obytnou část domu. Do této přístavby je zakomponovaný stávající krb, ovšem s novou krbovou vložkou a v novém obložení z červeného travertinu. Přístavba slouží jako hlavní jídelna, je z obou stran přístupná na terasu a propojená s kuchyní, kde dříve byla ložnice a koupelna.

Do obytného prostoru v prvním patře architektka vsadila novou koupelnu

Do hlavního obytného prostoru v prvním patře architektka vsadila novou koupelnu pomocí industriálně prosklené kostky. Soukromí v koupelně je zajištěné pomocí závěsu. K hlavnímu prostoru přiléhají už jen dvě malé ložnice (dětské pokoje) s okny do zahrady.

Dveře do ložnic jsou zakomponovány do obkladu z medově olejované překližky. Komplikací bylo přemístění svodu dešťové vody ze střechy, který po úpravách dispozičního uspořádání zůstal volně v prostoru. Architektka si ovšem poradila a svod vsadila do krásného starého litinového sloupu, který majitelé bytu koupili v antik bazaru.

Neobvyklé kombinace materiálů

Zajímavostí interiéru je i kombinace zdánlivě nesourodých materiálů, použitých pro obklady stěn nebo na nábytek vyrobený dle autorského návrhu. Celek tak díky tomu působí autenticky a originálně, jako by byl dům zařizován postupně a přirozeně. Borová překližka se setkává se sofistikovanými materiály, jako jsou obklady z červeného a žlutého travertinu, na kuchyňském pracovním pultu lze pak objevit masivní mahagon.

Modré odstíny stěn jako pozadí pro obrazy

Interiér zvýrazňují barevné výmalby v modrých odstínech, které nechávají vyniknout barevným obrazům na stěnách. Zelená cementová stěrka v hlavní obytné části domu pak navazuje na dubové parkety druhé jakosti – určitá nedokonalost je v případě tohoto interiéru žádoucí. V přízemí domu se nachází malá ložnice s kuchyňkou, miniaturní koupelna a velká pracovna ústící do zahrady, která je druhým společenským prostorem v domě.

Pomohl dlouholetý přítel

Některý vintage nábytek a svítidla si režisér s manželkou vybírali sami a ke spolupráci ještě přizvali svého dlouholetého rodinného přítele, akademického malíře Miroslava Bednáře. Ten pro ně vybral několik originálních a nevšedních kusů a vedle toho po domě rozmístil obrazy a umělecké předměty ze sbírky majitelů.

Použité materiály

Corten  obklad vstupního portálu s vchodovými dveřmi dle autorského návrhu;

masiv modřín  lamelový dřevěný obklad (část fasády);

masiv dub  parketová podlaha;

cementová probarvená stěrka  podlaha, nábytek dle autorského návrhu (kuchyňská linka);

červený travertin Persiano Rosso  obklady stěn (koupelny), obklad krbu;

žlutý travertin  obklad stěny (kuchyně);

borová překližka, povrch zabarvený olej  obklady stěn, nábytek dle autorského návrhu (umyvadlové stolky);

mahagon masiv  deska kuchyňského pultu;

mosazný plech  deska jídelního stolu;

ocel  nábytek dle autorského návrhu, prosklená příčka + dveře a zábradlí dle autorského návrhu;

flétnové sklo – nábytek dle autorského návrhu (kuchyňská linka);

děrovaný ocelový lakovaný plech – nábytek dle autorského návrhu (šatní skříně);

dubová dýha  nábytek dle autorského návrhu (šatní skříně, mini kuchyně);

čiré sklo  nové okno a další výplně, přístavba zimní zahrady na terase.

Karel Zima: herec zahradníkem

Jak bydlí VIP

Wohnout a zálesák Jan Homola je závislý na přírodě

Jak bydlí VIP

Reklama

Související články

Jaroslav Svěcený má doma kulaté razítko

Na chodníku kolem nároží v Praze na Vinohradech bývá spatřen muž s „koženým“ pouzdrem na housle. Sousedé jej dobře znají. Přichází a odchází několikrát denně...

Výběr článků

Načítám