Hlavní obsah

Z nevábného odvodňovacího kanálu udělali místo, kde je radost pobývat

Se zajímavým nápadem, který by určitě bylo možné napodobit i v mnoha jiných městech, přišli v thajském Bangkoku. Okolí tamního odvodňovacího kanálu město nechalo proměnit v hezký park, přičemž funkce samotného kanálu zůstala zachována.

BEZ KOMENTÁŘE: Drenážní kanál v Thajsku proměnili v moderní park pro veřejnostVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Stometrový úsek parku Chong Nonsi Canal Park, jenž lemuje odvodňovací kanál v obchodní čtvrti v srdci thajské metropole, nechala místní radnice zrekonstruovat a otevřela jej pro veřejnost.

Na záběrech, které přinesla agentura Newsflare, je patrný rozdíl mezi starou podobou okolí kanálu a nově upravenou částí. V ní kanál lemují okrasné keře, stromy i drobní, trojrozměrně vytištění sobi v bílé barvě. Poslední prvek se ne každému musí nutně zamlouvat, ale pro děti rozhodně představují jisté zpestření a oživení.

Důležitým rysem nového vzhledu jsou různě zvlněné linie, přírodní kamenné dláždění a další prvky, které jsou v příkrém kontrastu s původní nudnou a nezáživnou hranatou strouhou protínající město.

Guvernér města Aswin Kwanmuang vyzdvihl význam parku jakožto místa, jež místní mohou využít k procházkám, cvičení, běhu anebo vyjížďkám na kole.

„Návrh kanálu odpovídá potřebě větších zelených ploch a zároveň je místem k odpočinku pro obyvatele města. Je to místo ke cvičení i k setkávání lidí,” řekl.

Park je navržen jako spojovací bod mezi vlakovými stanicemi ve městě. Odhaduje se, že pokrývá plochu zhruba 112 000 metrů čtverečních. Odvodňovací kanál, jejž lemuje, měří 9 kilometrů a ústí do řeky Chao Phraya.

Náklady na celkovou rekonstrukci okolí kanálu mají dosáhnout 980 milionů thajských bahtů, tedy zhruba 645 milionů korun. Dokončení poslední části parku je naplánováno na srpen 2022.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám