Hlavní obsah

V historickém domě vznikl interiér inspirovaný klasikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celková rekonstrukce nájemního domu je vždy příležitostí vytvořit něco zajímavého. To je koneckonců i případ projektu nazvaného Palác Dlážděná, který pod taktovkou developera přímo v historickém centru Prahy provedl rozsáhlou rekonstrukci celé nemovitosti. Jeho součástí je i nájemní byt, který si vzala do parády bytová architektka Markéta Killi.

Foto: Archiv architektky

Dřevěné parkety si zaslouží vyniknout, a co si budeme povídat, v klasickém interiéru mají své nezpochybnitelné místo.

Článek

Obnovená, bohatě dekorativní fasáda domu z konce 19. století svou novorenesanční podstatou přímo podmínila směr, kterým se autorka realizace ubírala. Architektka ve své koncepci bez váhání navázala na klasické pojetí bydlení, které však oživila modernější skladbou nábytku, jenž je plně přizpůsoben soudobým potřebám městského života. Ačkoli tedy stavební provedení zachovává původní prvky, vybavení bytu získalo o poznání modernější alternaci svých klasických tvarů. Stačilo k tomu 63 m2 a dispozice 2+kk.

Elegantní detaily

Ve spolupráci s developerem se architektka nebála nabourat ani bytovou dispozici – nechala vybudovat koupelnu a šatnu en suite, které přímo navazují na ložnici. Hned u vstupu je kromě toalety také technická místnost pro nutné zázemí. Díky těmto praktickým řešením vznikl i přes nevelkou plochu prakticky řešený byt, který díky absenci většího množství vestavěného nábytku stále působí prostorně a vzdušně. Moderní klasika jako interiérový styl s oblibou pracuje s množstvím textilií. Podlahy tak zateplují koberce v patinovaném designu, okna je možné zatáhnout netradičními římskými roletami a k posezení vybízejí židle čalouněné hebkým sametem.

Útočiště pro zralého muže v minimalistickém stylu osvěžují umělecká díla

Tipy a trendy

Správný odraz od podlahy zajistila v bytě patchworková dlažba

Tipy a trendy

Přes všechny poutavé detaily však bytu dominují prosklené dveře v historizujícím stylu, dubové parkety a rozměrná okna obložená kazetovými obklady, díky nimž proudí do interiéru dostatek světla. Vzdušnost interiéru autorka konceptu podtrhla i výběrem barevné palety, se kterou při návrhu pracovala.

Volbou neutrálního barevného schématu plně respektovala klasický základ nemovitosti jako celku. Ten však rafinovaně narušila detaily v modré, tyrkysové a zelené, čímž byt získal na dynamice a mladistvém duchu. I na vybraný nábytek byly kladeny vysoké nároky, a to především na ideální poměr ceny a designu s důrazem na praktičnost a snadnou údržbu.

V tom se jako skvělý partner ukázal interiérový showroom Casa Moderna, který na základě výběru autorky dodal prakticky kompletní vybavení bytu, mimo jiné okouzlující jídelní i barové židle Salgari s kovovým podnožím, konferenční stolky Maggio a Ovidio či postel Freya s čalouněným čelem a matrací z kolekce Royal Sleeper. Nadto byla součástí dodávky ze showroomu i rozkládací pohovka a veškeré koberce.

Slovo designérky

„Interiérem se vždy snažím vyprávět příběh. Kladu proto důraz na silnou nosnou koncepci, která se etabluje hned v úvodu tvorby,“ prozradila designérka. Je přesvědčena, že interiér si vždy zaslouží zasadit do širšího prostředí budovy jako celku, což se snaží maximálně skloubit s požadavky klienta. Vzniká tak společná myšlenka, která se následně prolíná celým tvůrčím procesem. „Věřím, že prostředí, ve kterém žijeme, má zásadní vliv na to, jak se cítíme. Kvalitní interiér nás může dlouhodobě těšit a naplňovat nás potřebnou energií,“ uzavírá.

Autor: Sabina Bařinová, https://www.modernibyt.cz/

Anketa

Myslíte si, že by v historických stavbách měly vznikat historicky inspirované interiéry?
Ovšem! Jaké jiné?!
73,2 %
Je to asi lepší...
11,6 %
Já nevím. Tomu nerozumím.
2,2 %
Ne. Podle mého jsou pro zařizování interiéru důležitější jiná hlediska.
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

Nový dům ve staré stodole

Tipy a trendy

Podkrovní byt skvěle kombinuje historickou atmosféru místa s moderními prvky

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Rekonstrukce a přestavby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám