Hlavní obsah

Byt s ocelovým srdcem, v němž vyniká surové kouzlo betonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Industriální interiéry se v posledních letech těší velké oblibě a je poměrně jedno, zda se jedná o obytné vestavby do starých průmyslových budov, stavby vzniklé obnovování brownfieldů či pouhý interiérový design. A ač se o jejich půvabu nedá v nejmenším pochybovat, každodenní život v nich vyžaduje i trochu kuráže.

Foto: Do Sy

Rozměrné betonové plochy střídají velkoplošná skleněná okna i cihlové stěny.

Článek

Kuráž rozhodně nechybí majiteli jednoho z bytů ve vietnamském městě Hung Yen, který si v loňském roce pozval ke spolupráci architektonické studio Le House. A udělal dobře. Vznikl tak docela nový bytový prostor Ecopark Penthouse.

Bohémská duše majitele s vášní pro umění dostala v bytě s plochou 180 m2 skutečný prostor. Při pohledu na výslednou realizaci by se na první pohled mohlo klidně zdát, že se jedná o vzdušný umělecký ateliér.

Kromě nekompromisně industriálního stylu, enormně vysokého stropu a masivní ocelové vestavby tento dojem podporují také použité materiály, které si majitel bytu může užít ve vší jejich surovosti.

Rozměrné betonové plochy střídají velkoplošná skleněná okna i cihlové stěny. V detailech se pak architekti studia spoléhali na dřevo, kůži a (rezavějící) plechové plotny. Vše v dokonalém souladu.

Ocelové srdce bytu

Středobodem bytu je rozměrný ocelový systém, kterým architekti vytvořili samostatný mezanin, a s ním i možnost pracovat s dostupným prostorem na výsost kreativně. Právě jeho umístění se však nakonec ukázalo jako jedna z hlavních výzev realizace – byt se totiž nachází ve 33. patře a ocelová konstrukce svými rozměry dalece přesahovala prostorové možnosti všech výtahů v budově.

Anketa

Patříte mezi fanoušky industriálního stylu?
Rozhodně, je můj oblíbený
51,9 %
Není mi zcela proti srsti, ale jen v mírném pojetí
21,7 %
Ne, tento styl není podle mého gusta
26,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 516 čtenářů.

Nosnou konstrukci tak bylo nutné co nejmenším počtem řezů rozdělit na několik menších kusů a finální celek vytvořit až na místě. Výsledek se přes veškeré komplikace zdařil na jedničku a bydlení rozdělil do několika vzájemně propojených lineárních vrstev.

Romantické soukromí

Nadšený majitel vnímá své nové sídlo v první řadě jako prostor k odpočinku s řadou romantických zákoutí, do kterých se člověk může kdykoli posadit a bez obav se zasnít.

Autoři projektu ale samozřejmě nezapomněli ani na potřebné funkční prostory. Kromě komfortní privátní zóny určené výhradně majiteli jsou v bytě také dva menší pokoje pro návštěvníky s potenciálem proměnit se v dětské pokoje hned, jak přijde čas naplnit si sen o šťastném rodinném domově.

Něco o autorovi

Jako absolvent architektonického designu na univerzitě Van Lang v Ho Či Minově Městě se po více než 15 letech zkušeností rozhodl založit vlastní architektonické studio pod názvem Le House.

„Začít něco vlastního jsem se odvážil až v momentě, kdy jsem si uvědomil, že mám dostatek zkušeností a s tím i sebejistoty, abych to zvládl,“ prozradil skromně. Hlavní myšlenka, kterou se Le Hung Trong při práci řídí, je přitom zcela prostá: být kreativní znamená zapomenout na všechny definice, které už známe.

Důkazem, že to funguje, je řada extravagantních kaváren, restaurací i rezidenčních objektů s jeho podpisem.

Autor: Sabina Bařinová, www.modernibyt.cz

Nárožní mrakodrap se obyčejnému hranatému tvaru brání zábavně ježatou fasádou

Tipy a trendy

Nejenom z betonu, ale i ze dřeva. Hybridní stavba je ve své zemi ojedinělá

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy bytových interiérů

Reklama

Související témata:
Le Trong Hung
Le House
Ecopark Penthouse

Výběr článků

Načítám