Hlavní obsah

Útočiště pro zralého muže v minimalistickém stylu osvěžují umělecká díla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařizovat byt pro sympatického klienta, který dá v tvorbě volnou ruku a poskytne plnou důvěru, to je sen, jenž se ne každému designérovi splní. Petře Bogačové to vyšlo a přiznala, že práce na projektu byla v tak absolutní souhře, že tu vzniklo i přátelství.

Foto: Lukáš Hausenblas

Díky otevřené dispozici netradičně řešeného prostoru je z kuchyně vidět až na terasu, a lze se tak kochat pohledem ven

Článek

Před designérkou stál úkol zrekonstruovat a zařídit byt o velikosti 108 m2 v pánském stylu, jenž poskytne útočiště muži, který díky své práci hodně cestuje. Důležité také bylo, aby měly v bytě zázemí jeho dvě dcery, které tu budou trávit nějaký čas. Dalším požadavkem bylo, aby se interiér občas proměnil v party byt, neboť majitel je společenský člověk a rád hostí přátele.

Co se týká designu, klient kladl důraz na minimalistické řešení s tím, že by tam rád zakomponoval obrazy a umění, které má rád. Interiér se tedy měl stát jakýmsi základním „plátnem“, které nepřebije umění, ale bude pro něj dobrým podkladem, na němž vynikne. Dále chtěl mít byt neutrální, dobře udržovatelný a praktický pro jednoho chlapa. Ale měl mít i něco navíc, což splňuje krásný výhled, na který vsadila i designérka a vytěžila z něj maximum.

Změny k lepšímu

Aby se výsledek přiblížil představám, bylo nutné v deset let starém bytě udělat dost malých i razantních úprav. Mezi drobné zásahy s velkým efektem patřil nátěr rámů u oken v obýváku. Hnědá barva se přetřela na bílo, což pomohlo více otevřít krásný výhled do krajiny, a přirozeně tak propojit exteriér s interiérem.

Pak už přišly na řadu větší zásahy, mezi které patřila i změna dispozice. Bouraly se příčky mezi stávající kuchyní a chodbou, aby se prostor bytu více otevřel a byl vzdušnější. Měnila se i dispozice koupelen a z jedné koupelny a samostatné toalety vznikly dvě koupelny. Pro majitele je určená koupelna s vanou, druhá koupelna se sprchovým koutem pak poslouží dcerám a případným návštěvám.

Dále bylo nutné vymyslet úložné prostory, které řeší vestavěné skříně na míru. K ukládání věcí, jako je třeba vysavač, slouží malá komora na chodbě.

V celém bytě se měnily i povrchové krytiny. Na terasu se dávala nová dlažba, do pokojů a na chodbu přišla položit dřevěná třívrstvá dubová podlaha.

Mezi luxusní materiály patří stěrka Betonepox od firmy Němec, která zdobí koupelny a zeď za kuchyňskou linkou a za televizí.

Umění a design

Designérka má ráda neobvyklá řešení, která tu zastupuje jídelní stůl a varné centrum v jednom. Tento „ostrůvek“ z kolekce Air Kitchen objevila u italského výrobce Lago a skvěle jí zapadl do celého konceptu.

Skleněná deska stolu má v sobě zabudovanou indukční varnou desku, takže vaříte i servírujete na jedné ploše. Navíc je to skvělý prostor pro komunikaci při vaření a posezení.

To vše korunuje ostrůvková designová digestoř s přímým odtahem.

S ostrůvkem ladí celá kuchyňská sestava od brněnské značky Le Bon. Aby designérka zachovala jednotnou linku, vybrala u firmy i nábytek do dalších místností. Středobodem hlavního obytného prostoru je mobilní sofa Alexa značky Furninova, které slouží na relax domácích i jako lůžko pro návštěvy.

Autor: Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Správný odraz od podlahy zajistila v bytě patchworková dlažba

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Magazín Bydlení
Petra Bogačová

Související články

Nový dům ve staré stodole

Dokonalé výhledy do krajiny vedly majitele k tomu, aby si koupili starou stodolu, do níž postupně vestavěli svůj nový dům pro víkendové bydlení.

Výběr článků

Načítám