Hlavní obsah

Úsloví o práci v uzavřené kanceláři zde neplatí. Je venkovní a v parku

29. 12. 2021, 6:09

Budova, jež je napůl kanceláří a napůl venkovní zasedací místností, umožňuje zaměstnancům pracovat v tradičním prostředí a zároveň se stýkat s kolegy prakticky uprostřed přírody. Švédský architekt Anders Berensson vytvořil v Královském národním městském parku Norra Djurgården ve Stockholmu tento prostor jako přístavbu ke stávajícímu sídlu firmy.

Foto: Anders Berensson Architects

Architekti vytvořili přístavbu, která nabízí jak chráněný venkovní prostor, tak velkou interiérovou místnost pro společná setkávání zaměstnanců.

Článek

Tým švédského architekta oslovili s žádostí o návrh přístavby ke své administrativní budově majitelé švédské outdoorové a obuvní společnosti Lundhags. Jejich sídlo je umístěné uprostřed městského parku.

Budova svým charakterem připomíná trochu horskou chatu. Toho se architekti rozhodli využít a v nastoleném stylu pokračovali dále. Ovšem oproti původnímu objektu se u přístavby dopustili jedné významné odchylky.

Přístavba postupuje od hlavní budovy směrem k lesu. A právě tuto blízkost přírody chtěli architekti zaměstnancům firmy co nejvíce zprostředkovat. Přístavbu proto nechali na úrovni přízemí téměř zcela otevřenou (dřevěné panely jsou pouze na severní straně, směrem k silnici). Autoři využili svažujícího se terénu, do kterého nekopali, ale naopak jej kopírovali betonovým přelivem, z nějž vytvořili jednoduchý venkovní amfiteátr.

Firma zde může pořádat nejrůznější společné akce, například přednášky, prezentace, anebo třeba jen setkávání při nejrůznějších více či méně formálních příležitostech. Velké schodiště mohou ale během dne využívat zaměstnanci i k práci na čerstvém vzduchu.

Horní podlaží přístavby je pak již tradičně uzavřené, směrem do parku a lesa jsou otvory mezi lepenými hranoly vyplněny velkoformátovými tabulemi skla. Horní část je určena rovněž ke společným aktivitám zaměstnanců, mají zde prostor pro týmovou spolupráci nebo třeba jen krátké porady.

Kruhová ložnice uprostřed přírody nabízí výjimečný zážitek

Tipy a trendy

Zajímavostí je nábytek v této části objektu. Vznikl totiž ze zbytků nepoužitého materiálu na jeho stavbu. Proto je i jeho materiál tak sjednocený s interiérovými obklady, jež tvoří desky z borovice, nebo borová překližka.

Podlaha je řešena jako mřížka ze smrkových trámů s výplní z dubového dřeva, pod níž jsou uschované rozvody dat a elektřiny.

Foto: Anders Berensson Architects

Spodní podlaží má dvě strany zcela otevřené, zaměstnanci si tak při práci mohou užívat okolní přírody.

Roztomilým detailem pak jsou nejrůznější prvky z oceli, které jsou vyřezány do tvaru lesních živočichů, které lze v okolí zahlédnout. Všechny ocelové prvky jsou pak nalakované černě.

Dům učitele angličtiny nenásilně spojuje učebnu se soukromými prostory

Tipy a trendy

Architekti přístavbou vytvořili prostor, který při hezkém a teplém počasí umožňuje zaměstnancům vynést práci ven na čerstvý vzduch a užívat si okolní přírody, zároveň však nabídli i uzavřený a před nepřízní počasí zcela chráněný interiér, který ale záměrně více než pracoviště připomíná horskou chatu a její uklidňující atmosféru.

Anketa

Líbila by se vám taková přístavba u vás v práci?
Ano, to by to tu chtělo!
72,1 %
S nějakými drobnějšími úpravami ano.
4,5 %
U nás by to nešlo postavit.
8,4 %
Spíš ne.
3,2 %
Ne, to by nám k ničemu nebylo.
11,8 %
Celkem hlasovalo 154 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků