Hlavní obsah

Užitečná pravidla v péči o vstupní dveře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bereme je každý den za kliku, vítají nás při každém příchodu domů a loučí se s námi při každém odchodu. Domovní dveře jsou strážci našeho soukromí i vstupní branou pro hosty. To, že budou bezchybně sloužit, pokládáme za naprostou samozřejmost. Aby tomu tak ale skutečně bylo, je třeba jim věnovat alespoň základní péči. Připomeňme si, jak má vypadat.

Foto: VP Trend

Aby dobře sloužily, je třeba vchodovým dveřím dopřát alespoň jednou ročně důkladnou údržbu.

Článek

Vstupní dveře musí umět čelit všem rozmarům počasí, rozdílným teplotám i míře vlhkosti. A zdaleka to neznamená jenom to, že venkovní slotu nevpustí dovnitř. Nesmí se především měnit jejich bezpečnostní parametry. Aby to dokázaly, zaslouží si pravidelnou péči, kterou bychom jim měli dopřát alespoň jednou ročně.

1. Při mytí se vyhněte agresivním prostředkům

Nejenom z estetických důvodů je vchodové dveře třeba pravidelně omývat. „U plastových a hliníkových vchodových dveří rám omyjte vodou s mýdlem či běžným saponátem, následně povrch opláchněte čistou vodou a osušte. Při čištění dřevěných dveří použijte vlažný mýdlový roztok nebo prostředek přímo určený pro mytí dřevěných lakovaných povrchů. Následně dřevo co nejdříve otřete dosucha,“ radí Milena Tomčíková ze společnosti Vekra a dodává: „Dřevěné rámy je pak dobré navíc ošetřit ještě balzámem na dřevo přímo od výrobce. Přípravek zacelí mikrotrhlinky a oživí ochranou lazuru.“

Ačkoli silněji znečištěné plochy mohou lákat k použití chemických činidel a abrazivních prostředků, tomuto volání v zájmu dveří odolejte. V opačném případě hrozí, že jejich povrch zbytečně poškodíte. Ze stejného důvodu k omývání použijte jen měkký hadřík. Není-li možné se znečištění zbavit popsaným způsobem, poraďte se s odborníkem, tedy s tím, kdo dveře vyrobil či dodal.

Při mytí dveří se kromě plochy křídla dveří věnujte rovněž očistě těsnění a zárubní.

Designér bydlí v bývalé veřejné prádelně. Dveře má neustále otevřené dokořán

Tipy a trendy

2. Prozkoumejte těsnění a ošetřete jej

Zejména v zimních měsících lze na těsnění u vstupních dveřích snadno odhalit, kde dosloužilo, či rovnou schází. Kvůli nedostatečně těsnícím dveřím je pak v domě zbytečně chladno, což vzhledem k současným cenám za energii nikdo nechce. Kontrola těsnění by tak měla následovat hned po umytí dveří. Jeho pružnost ověříte jeho stisknutím, správně by se pak mělo vrátit do původního stavu. Pokud tomu tak není, je čas na jeho výměnu.

„Aby bylo těsnění co nejdéle v dobré kondici, zachovávalo si vláčnost, neztrácelo elasticitu a nepřimrzalo, je dobré ho promazávat vhodným prostředkem, jako je například ricinový olej. Předtím je samozřejmě nutné těsnění po obvodu dveří dobře umýt,“ doporučuje Stanislav Obyt ze společnosti VP trend.

Při péči o těsnění nezapomeňte zkontrolovat, že dveře po obvodu všude doléhají. Pokud ne, je nutné zavolat odborníky, ideálně přímo firmu, která dveře instalovala, aby je seřídila. Nemáte-li potřebné odborné znalosti, do seřizování vchodových dveří se určitě nepouštějte sami. Jejich mechanismus je poměrně složitý systém a laik nemá šanci něco takového udělat dobře. Naopak je spíše pravděpodobné, že problém ještě zhorší.

Foto: Vekra

Obzvláště v zimě je třeba, aby vchodovými dveřmi netáhlo. Tomu zabrání pečlivá kontrola stavu těsnění během pravidelné údržby.

3. Věnujte péči kování i závěsům

Pravidelné péči podrobte veškeré jejich komponenty, tedy kliky, madla, klepadla a v neposlední řadě i dveřní závěsy (panty). Ani na tyto prvky nepoužívejte abrazívní přípravky a hrubé kartáče. Dveřní kování bývá často z měkkých kovů, jako je ocel či mosaz, na něž lze pořídit speciální čistidla. Při leštění kliky rovnou ověřte, zda nemá uvolněný šroubek – tzv. červ –, to se totiž mnohdy stává. Dotáhněte jej, v případě potřeby vyměňte. Pro nákup nového ale budete potřebovat znát požadovanou délku.

Při kontrole pantů věnujte pozornost hladkosti pohybu dveřního křídla. Nejsou-li dostatečně promazané, pravděpodobně budou dveře vrzat. Mohou se také špatně dovírat či drhnout. K promazání použijte silikonový olej. Opět, pokud je panty třeba seřídit a vy si nejste jistí, povolejte odborníka.

4. Zkontrolujte bezchybnou funkci zámku

Ačkoli jsou již dveře čisté a vy jste se postarali o jejich těsnění, kování a závěsy, hotovo ještě nemáte. Posledním v pořadí, ovšem jedním z prvních v důležitosti, je zámek dveří. I ten vyžaduje pečlivou údržbu.

Zejména v zimě je zvlášť nutné promazat zámkovou vložku, aby šel klíč do zámku dobře zasunout a nestalo se, že při vniknutí vody zámek zamrzne zevnitř. Stejně tak je vhodné promazat kotvící body na zámkové straně, které mají spoustu posuvných částí. K promazání zámků používáme speciální olej, který k tomuto účelu mívá speciálně upravenou hubici.

Foto: Tokoz

Pečlivé kontrole podrobte zámek u dveří.

Zároveň tím ověříme celkovou funkčnost zámku a všech dalších zabezpečovacích prvků na dveřích. Pokud máme pochyby, zvážíme jejich výměnu.

„V naší praxi se neustále setkáváme se stejnými problémy – nevyhovující zámkové vložky bez certifikace, špatně zajištěné přístupové cesty, včetně oken i přesluhující závory a petlice. Jde o investice v řádech nižších tisíců, kterým se ale řada lidí sveřepě brání, ačkoliv právě tyto prvky chrání jejich domy a majetek v hodnotě statisíců korun,“ upozorňuje Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz. „Do zabezpečení bychom přitom optimálně měli vložit zhruba 3 až 5 % hodnoty majetku, který chceme ochránit,“ dodává.

Zarážku používejte s rozmyslem

Kvůli větrání, které je nezbytné i během zimních měsíců, aby se v domě nehromadila vlhkost, bývá zvykem dveře zajistit zarážkou. Tou je třeba dveře zajistit v požadované pozici tak, aby se nemohly pohybovat na žádnou stranu. Zarážka by rozhodně neměla sloužit jen jako brzda na poslední chvíli před zabouchnutím. Při prudkém pohybu dveří a nárazu do ní se totiž dveře mohou zkroutit a tím závažně poškodit. Mají-li navíc skleněnou výplň, ta může prasknout a vysypat se.

Aby dveřní kování dlouho vydrželo

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám